Cinci fete de NOTA ZECE la Evaluarea Naţională

Cinci fete de NOTA ZECE la Evaluarea Naţională
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Teodora Dobrotă, Oana Mangalea şi Cătălina Paţilea sunt cele trei eleve de la CNVA care au obţinut anul acesta media 10 la evaluarea naţională


Spre deosebire de anii anteriori când a plouat cu note şi medii de 10 la evaluarea naţională, anul acesta elevii cu medie maximă sunt mult mai puţini, doar cinci. Dintre aceştia, trei sunt absolvente de gimnaziu la CNVA - Cătălina Paţilea, Teodora Dobrotă şi Oana Mangalea.

O viitoare specialistă în IT

Cătălina Paţilea consideră că a reuşit să ia 10 pe linie la evaluare naţională deoarece a reuşit să se detaşeze complet de emoţiile examenului: „Mi-am imaginat că sunt la o simplă lucrare în clasă, cu profesorii şi colegii mei”, dezvăluie ea. Rezultatul de la evaluare, dar şi media generală din cei patru ani de gimnaziu este 9,99 (are o singură medie de 9, la engleză) îi permit să se considere deja admisă la una dintre clasele de matematică-informatică de la CNVA. „Consider că matematica şi informatica sunt domenii de viitor. Aş vrea să lucrez în domeniul IT-ului, pentru că oriunde în lume îţi poţi găsi de lucru”, spune Cătălina. Visează să poată călători în interes de serviciu ca să poată face performanţă şi în alte ţări, să nu se limiteze la experienţa din România. S-a pregătit în particular în timpul clasei a VIII-a, dar consideră că rezultatele se datorează în principal muncii susţinute din cei patru ani de gimnaziu.

Când nu învaţă, Cătălina se plimbă cu prietenii, citeşte şi devorează seriale, cel mai bun părându-i-se „Anatomia lui Grey”.

Fascinată de lumea finanţelor

Oana Mangalea este o elevă de 10 absolut, ea având medie maximă şi în clasele V-VIII. „M-am concentrat maxim în cele patru ore de examen, am învăţat constant, am făcut pregătire, am lucrat foarte multe variante de subiecte”, rezumă ea pe scurt reţeta succesului ei. Consideră că subiectele la limba română au fost accesibile.

Deşi are numai 14 ani, şi-a conturat foarte bine în minte traseul pe care-l are de parcurs: „Voi face matematică-informatică intensiv, după care voi merge să studiez în SUA. Consider că în România oamenii valoroşi nu câştigă atât cât merită. În plus, vreau un alt tip de învăţământ pentru copiii mei. În România, se învaţă multe lucruri pe care apoi le uiţi şi care nu-ţi folosesc în viaţă, ci doar pentru a trece nişte examene. Sunt fascinată de domeniul Finanţelor, mă văd jucând la bursă, mi-ar plăcea să lucrez pe Wall Street”, spune ea. Chiar dacă are 10 şi la română, consideră că este mai bună la disciplinele reale, aici având participări şi medalii la olimpiadele naţionale.

Arhitecta cu 10 pe linie

Despre Teodora Dobrotă am scris pe vremea când avea doar cinci ani şi jumătate. Câştigase atunci Marele premiu la un concurs unde a participat alături de 400 de elevi, unii chiar şi de la clasele a XII-a. A participat de-a lungul timpului la multe concursuri, iar la "Cangurul" câştigă anual câte două, trei tabere, chiar şi organizatorii glumind că are "abonament".

Cum media sa de admitere este 10, se poate considera deja intrată la clasa pe care şi-o doreşte - matematică informatică intensiv. "Mi-au plăcut foarte mult subiectele, tocmai pentru că ne puneau în situaţia de a ne exprima opinia. M-am bucurat că aşa s-a făcut o departajare corectă", spune eleva, care consideră că a reuşit să obţină note mari şi pentru că a participat în mod constant la olimpiade şi a avut exerciţiu.

"Îmi place să învăţ. Sunt o fire competitivă, iar rezultatele bune îmi alimentează foamea să studiez mai mult. Cred că ceea ce am avut în plus faţă de ceilalţi concurenţi este faptul că mi-am gestionat bine emoţiile de examen. E drept că miza a fost mare, dar am reuşit să-mi stăpânesc tracul. Nu aveam probleme legate de nivelul de cunoştinţe", povesteşte Teodora.

Cum are o latură artistică ce nu-i dă pace nici când are mormane de teme de făcut, visează să devină arhitect, undeva în străinătate, pentru că acolo, simte ea, i-ar fi mult mai apreciată creativitatea şi ar găsi mult mai multe oportunităţi ca să fie pusă în valoare.

De la Şcoala Nr. 26 - Diana Culcea vrea să devină medic în România

Profesorii de la Şcoala Nr. 26 sunt mândri că şi anul acesta unul dintre elevii lor a păstrat tradiţia de a obţine o medie de 10 curat la evaluare naţională. Diana Ioana Culcea te farmecă din prima clipă cu dezinvoltura şi sinceritatea cu care vorbeşte.

"Deşi am avut profesori foarte buni la şcoală, m-am pregătit şi în particular, altfel probabil n-aş fi luat 10. Cred însă că am avut şi noroc sau poate o putere de concentrare mai mare. Eu nu am lucrat decât câte o variantă de subiecte la română şi matematică pe zi. Cunosc însă copii care au făcut câte cinci variante şi n-au luat 10”, povesteşte ea.

Susţine că atunci când a văzut poezia pe care au primit-o la limba română s-a cam speriat. Apoi şi-a dat seama că are ce scrie, oricum era obişnuită cu participările la concursuri.

"La matematică, primele două subiecte mi s-au părut ridicol de uşoare. Dar la al treilea am cam dat de greu. Doar pentru un singur subpunct am scris o pagină şi jumătate de demonstraţii, acesta fiind cred motivul pentru care eu am primit punctajul maxim, în timp ce alţi colegi de-ai mei, care au rezolvat subiectul, au luat mai puţin.

Diana mai spune că, înainte de examen, cu o săptămână, mama ei a antrenat-o dându-i să rezolve variante de subiecte exact ca la examen, în numai două ore, fără să se ridice de la birou. Prin urmare, la examen s-a dus foarte calmă şi relaxată, pentru că ştia că se pregătise destul de temeinic.

Pasiune pentru fizică şi chimie

Deşi e de 10 la română şi matematică, e pasionată de fizică şi chimie din clasa a VII-a, de când l-a avut ca profesor pe Marian Nica. „Este foarte calm când ne explică toate fenomenele, atât de clar şi de concis, încât nu ai cum să nu te îndrăgosteşti de disciplinele pe care le predă”, spune fata.

Diana îşi doreşte ca pe viitor să urmeze o facultate de medicină, pentru că îi place să ajute oamenii, iar aceasta este o meserie de care oricând este nevoie. Nu-şi pune problema să plece din ţară, şi din motive financiare, dar şi pentru că, spune ea, poţi face lucruri spectaculoase oriunde, numai să vrei să le faci.

 

Deşi ar putea fi admisă cu brio la orice clasă din judeţ, contrar aşteptărilor, Diana va opta pentru Colegiul Naţional „Mihail Kogălniceanu”, pentru că, spune ea, şi aici se face carte, nu doar la CNVA.

Ocupată să înveţe la toate materiile, Diana nu s-a gândit deocamdată ce vrea să facă pe viitor. Are însă timp suficient în liceu, are ambiţie, putere de muncă şi minte ca să ajungă exact acolo unde va descoperi că este drumul său.

De la Tuluceşti - Andreea Horovei, cu 10 pe linie la admiterea la liceu

Este al doilea an consecutiv când un elev de la Şcoala din Tuluceşti obţine 10 pe linie la admiterea la liceu. Anul trecut scriam despre Anca Guţu, acum v-o prezentăm cu toată căldura pe Andreea Horovei, care a luat numai note maxime în toată viaţa ei de elev.

Anul trecut s-a bucurat mult de performanţa colegei mai mari Anca şi a visat în secret să repete şi ea „figura”, lucru care, iată, i-a reuşit.

Părinţii - oameni simpli, copilul - deştept şi ambiţios

Părinţii săi sunt oameni simpli - mama are o frizerie în sat, iar tatăl este sculer-matriţer, dar Andreea are de când era mică vise foarte mari.

„Nu am împins-o niciodată de la spate să înveţe. Este copilul care n-a lipsit de la şcoală decât o singură zi în viaţa ei. Şi bolnavă s-a dus cu plăcere să înveţe. A lucrat singură şi, deşi are profesori foarte buni la şcoală, m-a rugat s-o pregătesc la Galaţi în particular, ca să vadă cum sunt profesorii de la oraş”, povesteşte mama ei.

Andreea se consideră o fată foarte ambiţioasă, aceasta fiind, de fapt, cheia succesului ei. Crede că dragostea de învăţătură a deprins-o de la doamna sa învăţătoare, Ionica Codreanu, care s-a bucurat enorm pentru reuşita ei.

Îi place matematica, dar a participat, pentru antrenament, la olimpiade şi la limba şi literatura română, anul acesta obţinând locul al III-lea pe judeţ.

Foto: Liviu Ghinea

Vezi care sunt rezultatele elevilor de la şcolile bune din Galaţi

 

 

Citit 7500 ori Ultima modificare Miercuri, 02 Iulie 2014 13:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.