ULTIMA zi de EXAMENE pentru viitorii STUDENŢI

ULTIMA zi de EXAMENE pentru viitorii STUDENŢI
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Rezultatele se afişează pe 25 şi 26 iulie * Medicina a mai câştigat 50 de locuri la buget în ultima clipă


Candidaţii pentru prima etapă de admitere la "Dunărea de Jos" au susţinut ieri examenele la facultăţile de Drept, Ştiinţe ale Comunicării, Litere şi Medicină. În total, pentru sesiunea din vară, s-au înscris 2.535 de candidaţi, cu un număr de 2.961 de fişe. Universitatea a scos anul acesta la concurs 1.930 de locuri la buget şi alte 1.470 de locuri la taxă.

Pe 25 şi 26 iulie se vor afişa rezultatele examenelor şi se vor rezolva contestaţiile. De pe 26 până pe 29 iulie, la ora 10.00, candidaţii admişi trebuie să aducă la secretariatele facultăţilor diplomele originale de bacalaureat. Candidaţii admişi, dar care nu au adus diplomele în original în această perioadă, îşi vor pierde locul ocupat. Pe eventualele locuri rămase astfel libere vor promova cei declaraţi iniţial "respins", în funcţie de medie. Pe 30 iulie, candidaţii declaraţi admişi în urma eliberării locurilor vor trebui să aducă diplomele de bacalaureat, de asemenea în original. Pe 1 august vor fi afişate rezultatele finale.

Sportul şi Medicina, la putere

Cea mai mare bătălie a fost pentru Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, acolo unde concurenţa a fost de 3,39 candidaţi pe loc. A urmat Facultatea de Medicină şi Farmacie, cu 3,09 concurenţi pe loc. Locul trei a fost adjudecat de Nave, unde concurenţa a fost de 2,59 candidaţi pe loc. De cealaltă parte a clasamentului s-au situat facultăţile fără prea mare căutare printre absolvenţii de liceu. Astfel, la Inginerie au fost doar 0,62 candidaţi pe loc, la Istorie, Filosofie şi Teologie - 0,72 candidaţi pe loc, iar la Chimie Alimentară - 0,94 concurenţi pe loc.

Mai multe şanse pentru candidaţii la Medicină

Facultăţile cu cele mai multe locuri scoase la buget în sesiunea din iulie au fost Ingineria - 263, Automatica - 259 şi Medicina - 245. La Medicină s-a petrecut o situaţie specială. Potrivit decanului facultăţii, prof. dr. Aurel Nechita, chiar în ultima zi de înscrieri, Ministerul Educaţiei a decis trecerea a 50 de locuri din regim cu taxă în regim de buget. Astfel, de la 196 de locuri la buget şi 145 la taxă, aşa cum fusese iniţial, acum sunt 246 de locuri la buget şi 95 la taxă.

Tot ca noutate faţă de anii trecuţi, de la „Dunărea de Jos” au dispărut anul acesta trei domenii de Învăţământ la Distanţă (ID): Management şi Marketing, ambele de la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor (FEEA), şi Administraţie publică, de la Facultatea de Drept. „Aceste domenii au încă o mare căutare, însă doar la forma de învăţământ la zi”, ne-a spus Bogdan Nistor, purtătorul de cuvânt al Universităţii. În total, şase domenii au dispărut anul acesta din oferta educaţională de la Universitate. Celelalte trei erau specializări la zi, de la facultăţile de Automatică, Inginerie şi Transfrontalieră.

Cele mai scumpe facultăţi

Cele mai scumpe taxe, de 5.500 de lei pe an, sunt anul acesta la Facultatea de Medicină, pentru domeniile Medicină, Farmacie şi Medicină dentară. Urmează, la distanţă apreciabilă, Educaţie fizică şi sport, Kinetoterapie, Inginerie, Nave, Ştiinţe alimentare, Calculatoare şi Mediu, cu 3.200 de lei. 3.000 de lei este taxa la Ştiinţe, Asistenţă medicală generală şi Moaşe. Cele mai mici taxe, 2.700 de lei, sunt la Arte, Drept, FEEA, Istorie, Filosofie şi Teologie, Litere şi Ştiinţe ale Educaţiei.

Locurile la buget care vor rămâne neocupate după sesiunea din luna iulie vor fi scoase din nou la concurs în cea din luna septembrie.

Citiţi şi: FACULTĂŢILE pe care s-au bătut STUDENŢII la DUNĂREA de JOS

Citit 1586 ori Ultima modificare Miercuri, 23 Iulie 2014 17:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.