ÎNVĂŢĂTORII gălăţeni caută soluţii, în LIPSA MANUALELOR

ÎNVĂŢĂTORII gălăţeni caută soluţii, în LIPSA MANUALELOR
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Cum şcoala trebuie să înceapă, guvernanţii i-au lăsat pe învăţători să se descurce după imaginaţia lor şi buzunarele părinţilor


Anul şcolar care tocmai va începe va intra în istorie ca fiind primul, după o foarte lungă perioadă de timp, în care elevii claselor I şi a II-a nu vor avea manuale pe bănci. Ceea ce ar fi trebuit să însemne debutul digitalizării învăţământului românesc s-a transformat într-un ruşinos fiasco, pentru că Ministerul Educaţiei nu s-a apucat din timp de treabă.

Deşi sperau ca măcar pe 1 octombrie cărţile să ajungă la elevi, oamenii şcolilor vor avea de aşteptat. Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a admis trei contestaţii şi, parţial, alte şase, legate de modul în care s-a desfăşurat licitaţia. CNSC a decis să se facă o reevaluare a ofertelor de manuale peste zece zile, deci abia în 21 septembrie vor fi reluate procedurile de licitaţie, după care va mai curge ceva timp până la tipărirea cărţilor şcolare.

Învăţătorii recurg la artificii, ca să nu se prelungească vacanţa

"Va fi un început de şcoală trist. M-am tot gândit ce să le pun învăţăceilor mei pe bănci, dacă nu avem manuale. Ce simbol al şcolarităţii? Bomboanele şi baloanele fără manuale le vor da de înţeles că au venit la petrecere, nu la şcoală. M-am gândit să le cumpăr carnete de note. Dar le vor deschide şi vor vedea pagini albe. E greu. Voi suplini prin poveşti, prin crearea unei atmosfere frumoase. Vom descărca demo-ul de pe site-ul unde SIVECO îşi promovează manualul şi le voi spune că vom începe aventura cunoaşterii alături de albinuţă, mascota din Abecedar. Prima zi de şcoală din clasa I trebuie să lase o amintire frumoasă. Elevii nu au nicio vină că nu sunt manuale”, ne spune învăţătoarea Camelia Rusu, de la Şcoala Nr. 12.

Colega sa, Corina Rânceanu, susţine că va suplini lipsa manualelor prin multă căldură sufletească şi cu poveşti frumoase, deşi e conştientă că va urma o perioadă grea, în care va trebui să inventeze fişe pentru a putea lucra cu elevii. Se va respecta programa, este concluzia generală.

Alţi învăţători au avut curajul să recunoască faptul că salvarea lor va veni de la părinţi şi de la caietele auxiliare pe care aceştia s-au oferit deja să le cumpere. „Ne pare rău că anul şcolar începe aşa. Vom găsi însă soluţii de avarie, pentru că ne-am obişnuit să fim puşi în asemenea situaţie. Dascălii îşi vor face treaba la catedră, pentru că şcoala trebuie să înceapă, nu vom sta două săptămâni sau o lună în vacanţă”, ne spune şi directoarea de la Colegiul „C. Negri”, Andra Ionescu.

Citit 1633 ori Ultima modificare Joi, 11 Septembrie 2014 17:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.