SCANDALUL din învăţământ, departe de a se încheia. MANUALELE vechi, inutile pentru programa nouă

SCANDALUL din învăţământ, departe de a se încheia. MANUALELE vechi, inutile pentru programa nouă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Ministrul Pricopie a realizat, în sfârşit, că reluarea procedurilor licitaţiei va dura mai mult de două săptămâni * Editurile susţin că licitaţia a fost fraudată şi cer descalificarea editurilor declarate iniţial câştigătoare


Primul ministru Victor Ponta i-a cerut lui Remus Pricopie, sub ameninţarea cu demiterea, să rezolve problema manualelor. Iar problema a fost rezolvată în stil tipic românesc: se vor distribui elevilor de clasele I şi a II-a manuale vechi, până când, în final, se vor putea tipări cele noi.

„Nici nu mă duc să le iau!”

Am discutat cu învăţătorii gălăţeni care predau la cele două clase care ne-au spus că măsura este inutilă, că respectivele manuale vor veni doar aşa, ca să nu se spună că elevii nu au cărţi.

„Anul trecut, la clasa I, nu am lucrat deloc de pe Abecedar. Cum elevii mei ştiau deja să citească, pentru că se face acest lucru de la clasa pregătitoare, textele din Abecedar erau inutile. Am mers pe alt suport de text. Aşa că manualele au zăcut probabil prin sertarele elevilor. Acum, la clasa a II-a, nu vom putea folosi cartea de Matematică. După noile programe, disciplina se cheamă Matematică şi ştiinţe, din manualele vechi lipsind capitole întregi, cum ar fi tabla înmulţirii, care nu se preda înainte în clasa a II-a. Nici nu mă duc să le iau! La Limbă şi comunicare mai găseşti un text suport, dar şi aici sarcinile sunt insuficiente. Tot la fişe de lucru şi la caiete auxiliare se ajunge”, ne spune o învăţătoare.

O altă problemă semnalată de cadrele didactice din şcoli este şi faptul că manualele de clasa a II-a sunt de-a dreptul rufoase. Deşi ar fi trebuit să fie schimbate la 4-5 ani, ele sunt vechi de 8–9 ani, urmând ca acum să fie a zecea generaţie care pune mâna pe ele.

Acuzaţii de fraudă şi de concurenţă neloială

Federaţia Editurilor din România susţine că licitaţia a fost fraudată, întrucât în rezoluţia dată de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor se arată clar că „Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN), prin CNEE, a folosit în mod ilegal prevederi ale OMEN 5559 pentru a elimina oferte perfect valabile şi a favorizat companiile declarate câştigătoare. Abateri pur tehnice, care nu afectau funcţionalitatea aplicaţiei digitale au fost folosite drept pretext pentru respingerea majorităţii ofertelor. Se constată însă că, în aceleaşi proporţii, aceste abateri s-au regăsit şi în cazul ofertelor declarate câştigătoare”.

Totodată, editorii care au contestat licitaţia cer descalificarea ofertelor câştigătoare SIVECO şi Litera şi CD Press, pe motiv că manualele propuse de ei au fost prezentate deja publicului larg, „furând startul”.

Deşi se anunţase oficial că licitaţia a fost contestată, cei de la SIVECO şi litera au şi înfiinţat un site de prezentare pentru manualele lor, cu demo-uri şi, mai noi, reclame pentru auxiliarele corespunzătoare.

De altfel, celelalte edituri acuză faptul că ofertanţii selectaţi au practicat preţ de dumping, un euro manualul, pentru că afacerea adevărată sunt de fapt materialele auxiliare, care se vând la preţ dublu, întrucât manualele asigură piaţa şi pentru caietele speciale.

CITEŞTE ŞI: Generaţia HAOSULUI în învăţământ/ ANUL ŞCOLAR începe FĂRĂ MANUALE la clasa I şi a II-a

Citit 1370 ori Ultima modificare Vineri, 19 Septembrie 2014 19:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.