Cel mai BUN PROFESOR gălăţean din ultimul sfert de secol/ Iulian Corneci - alchimistul OLIMPICILOR de la Independenţa

Cel mai BUN PROFESOR gălăţean din ultimul sfert de secol/ Iulian Corneci - alchimistul OLIMPICILOR de la Independenţa
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Întâmplător sau nu, cariera didactică a profesorului de chimie Iulian Corneci a început în urmă cu aproape 25 de ani. În 1990, a obţinut, cu elevii de la Bereşti, primele premii naţionale la concursuri. Tot aici, în 1994, la puţin timp după ce părăsise băncile universităţii, un alt elev de-al său este recompensat cu  premiul I pe ţară. Doi dintre foştii săi elevi din orăşelul din nordul judeţului sunt acum medici, iar Fănel Apostu, cel care a obţinut locul I, este profesor de chimie la Universitatea din Iaşi.

Acesta a fost doar începutul. Iulian Corneci a făcut tot posibilul să spargă tiparele învăţământului de după Revoluţie, când decalajul dintre elevii din mediul rural şi cei de la oraş a devenit şi mai evident. În toate şcolile unde a mers, s-a încăpăţânat să-i convingă pe elevi cât de frumoasă este chimia, ce beneficii le poate aduce mai târziu studierea unei astfel de discipline dificile.

La Independenţa, la ambele unităţi de învăţământ unde predă neîntrerupt din anul 2002, a umplut doi pereţi cu diplome şi a mai adunat apoi multe altele, pe care nu mai are unde să le expună. Această panoplie a fost completată de o alta: zeci dintre foştii săi elevi sunt acum profesori de chimie, medici sau studenţi la una din cele două specializări. Pentru nişte copii de oraş, pentru care părinţii sunt obişnuiţi să cotizeze şi la meditaţii, aceste lucruri ar fi fost normale. Dar, în cazul lui Iulian Corneci, toate acestea se întâmplă cu nişte elevi modeşti, de la ţară, proveniţi de multe ori din familii monoparentale, ocupate mai mult cu grija zilei de mâine, decât cu încurajarea copiilor de a „roade” chimia din scoarţă în scoarţă.

Competiţia, un stil de viaţă

Pentru Iulian Corneci, anul, lunile şi săptămânile se împart altfel decât pentru oamenii obişnuiţi. Există lunile de pregătire pentru olimpiada judeţeană şi naţională, lunile pentru "Chimexpert" sau alte competiţii naţionale la care angrenează cât mai mulţi elevi din clasele sale. Şi nu e la îndemâna oricui, cu dotările dintr-o comună unde la început spăla eprubetele la găleată, să aibă doisprezece elevi la olimpiada judeţeană, şi toţi doisprezece să fie în fruntea clasamentului.

Exigenţa sa în faţa elevilor nu a însemnat niciodată constrângere. A preferat să-i determine să se convingă singuri că este important şi chiar foarte plăcut să studieze chimia.

Citeşte şi: Cornel Gingăraşu, medicul-artist

În 2009, eleva sa Andreea Onofrei obţinea premiul special pentru cea mai bună lucrare teoretică la naţionala de chimie şi premiul al II-lea după proba practică. În clasa a IX-a, pe baza acestor rezultate, fata a obţinut o bursă la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti, pentru ca un an mai târziu să cucerească aurul la Olimpiada Pluridisciplinară din Yakuţia. Acum este studentă la Medicină la Bucureşti. În 2011, o altă elevă de-a sa, Andreea Agache, a obţinut premiul special la naţională, pentru cea mai bună lucrare practică şi menţiune. „100 de puncte, în condiţiile în care numai eu ştiu cât de greu obţin substanţe pentru experimentele de laborator”, se mândreşte Iulian Corneci.

Cunoscându-i pe ceilalţi „vrăjitori” ai substanţelor chimice care s-au perindat prin laboratorul dascălului din Independenţa, a prins gustul competiţiei şi Iulian Angheli - olimpicul de anul acesta, care s-a întors cu menţiune specială de la naţională. Iar lista olimpicilor calificaţi la naţională e lungă. Pe lângă cei enumeraţi deja, din 2008 încoace au mai ajuns la naţională şi s-au întors cu distincţii Mirel Neagu, Florin Boza, Cristina Angheluţă, Marius Tănase, Daniel Gheorghiţă, Elena Berdan, Ionuţ Mihalache, Andrei Neagu şi Petronela Băisan.

"Radiază de bucurie ca o bucată de uraniu"

De mai bine de zece ani, generaţii întregi de elevi din Independenţa visează frumos că-şi pot depăşi condiţia de simpli copii de la ţară şi chiar reuşesc să împlinească lucrul acesta. Unii pentru puţin timp, alţii pentru toată viaţa, iar asta nu înseamnă deloc puţin.

Mi-amintesc că în urmă cu ceva timp am vorbit cu unul dintre olimpicii săi, Mirel Neagu, care m-a surprins cu o comparaţie cum nu se poate mai inspirată: „Când luăm câte un premiu, domnul profesor radiază de bucurie ca o bucată de uraniu”. Copiii care au lucrat cu el au înţeles cel mai bine că, în toţi aceşti ani, dascălul lor nu şi-a dorit nimic pentru el în afară de bucuria că ei au reuşit să se claseze pe podium, să ajungă printre cei mai buni chimişti din ţară. Şi pentru acest lucru, n-a precupeţit nimic: nici timpul liber, deşi face naveta de la Galaţi, a organizat pregătiri gratuite sâmbăta şi duminica, nici bani - a cheltuit pe substanţe, culegeri, transport, şi-a împărţit salariul modest cu premianţii pe care i-a scos la suc sau la pizza. Iar toată această risipă de dragoste şi resurse se întregeşte în fiecare an cu noi membri în „frăţia” chimiştilor de la Independenţa. Foştii olimpici se întorc să-şi vadă fostul dascăl, molipsind de entuziasmul lor şi generaţiile care le urmează.

 

Ierarhia finală

Oricare dintre cele cinci cadre didactice ar fi putut ajunge prin votul cititorilor în fruntea clasamentului realizat de ziarul nostru. În doar două zile, au fost peste 1.600 de votanţi, iar clasamentul final a fost destul de strâns: 1.Iulian Corneci - 29 la sută, 2.Chiţa Popovici - 24,4 la sută, 3.Constantin Ursu - 18,7 la sută, 4.Cătălin Fetecău - 17 la sută, 5.Nicoleta Ioniţă - 10,9 la sută.

Citit 14205 ori Ultima modificare Luni, 10 Noiembrie 2014 09:32

15 comentarii

 • postat de lil
  Luni, 17 Noiembrie 2014 08:04
  5.13.218.***
  FELICITARI DOMNULE PROFESOR,suparator este ca tot se popularizeaza ideea ca, copiii de la tara nu pot, nu au, vai saracii, un singur lucru sa le intre in cap jurnalistilor, ca toti copii au aceleasi capacitati itelectuale si pot la fel, numai ca coordonarea lipseste, implicarea societatii de a le oferi aceleasi conditii ca si celor de la oras, cu toate ca in judet sunt multe sate si comune mult mai dotate, cu profesori dedicati meseriei care nu percep meditatii pe bani multi, cum multi profesori inteleg sa o faca de la scolile "bune" de la oras, astfel "respectandu-si deontologia profesioanala" si materiala. Educatii-va copiii ca sunt egali indiferent de situatia materiala, mediul de unde provine, etnie, asa ca sa putem si noi evolua ca natie.
  0
  6
  Raportează
 • postat de Enache
  Vineri, 14 Noiembrie 2014 21:09
  95.77.107.***
  Felicitari,domnule profesor!
  2
  3
  Raportează
 • postat de Pavel Valentin
  Marți, 11 Noiembrie 2014 18:01
  5.13.224.***
  domnule sau doamna intrebari incomode.dl Corneci nu are nevoie sa-si dea gradele.prin simplul motiv ca a creat copii speciali pe unde a fost,este cel mai bun profesor de pana acum si cel mai bogat din pct de vedere al diplomelor obtinute.mai arata-mi tu un profesor care a strans atatea diplome cate a strans dansul si dupa aia poti sa comentezi ce vrei.chiar si eu am obtinut diplome la olimpiada de chimie si chimexpert cat am studiat la Independenta si stiu din proprie experienta ca e cel mai bun.cand am ajuns la un liceu de prestigiu din galati ii corectam pe profesorii cu grade,nu erau in stare sa faca o problema de olimpiada ;) asa ca cel mai bn ar fi sa-ti vezi de viata ta mediocra
  11
  12
  Raportează
 • postat de Consolarea lui NICOLAE IORGA @ PROFESORII DEFAVORIZATI DE VOT
  Marți, 11 Noiembrie 2014 15:01
  5.13.193.***
  NICOLAE IORGA SE PLIMBA PRIN CISMIGIU,CAND ,se intalneste cu un vechi amic...In acel timp in BUCURESTI incepuse moda de a se ridica tot felul de statui,chiar si unor anonimi unor ,in functie cu banii si relatiile acestora din urma...Amicul marelui savant,in intreaba pe marele carturar:----Nicolae,stau mereu si ma intreb cu mirare,de ce atatia oameni,de care nici nu am auzit macar,au cate o statuie ,ba chiar si doua ,iar dumneata,pe care te stie si te respecta o lume intreaga ,nu ai macar una,cat de mica ar fi aceea???!!! NICOLAE IORGA,zambeste sagalnic,si da o replica memorabila,care a strabatut de atunci anii:----Draga amice,mai bine sa se intrebe lumea de ce NU AM INCA O STATUIE,DECAT DE CE AM...(FARA COMENTARII,INTELLIGENTI PAUCA!!!!!!!)
  4
  15
  Raportează
 • postat de @PENTRU-domnul-DOCTOR-MORARU
  Luni, 10 Noiembrie 2014 23:44
  5.13.146.***
  La nivelul glumitelor uneori atat de penibile ,facute de preferatul dumneavoastra,ARSINEL,ati rams dumneavoastra,eu am pretentii ceva ,ceva mai elevate,cel putin in materie de teatru,muzica ,literatura,cultura ,in general....In ce priveste titlul stiintific,nu mai sunt de ceva ani doctorand,obtinand ,pe langa atat de blamatele(aici!!!) grade didactice si titlu de doctor in stiinte umaniste,si va spun aceasta ca sa va satisfac o curiozitate... In rest ,numai de bine la toata lumea,raman la ideea ca daca oricare dintre marii profesori mentionati isi bateau capul,puteaulejer sa obtina un numar mult mai mare de voturi,dar sunt oameni care au foarte mult bun simt si treburi mult mai importante dacat sa obtina un succes facil aici..PENTRU DOMNIILE LOR ,,VORBESC,, SUFICIENT DE ELOCVENT PREMIILE LA OLIMPIADELE INTERNATIONALE SI RECUNOSTINA A MII DE OAMENI REALIZATI CARE LE-AU TRECUT PRIN MAINI IN STRALUCITA CARIERA DIDACTICA...SI APROPOS DE ARTA,UNA ESTE SA AI SUCCES LA PASCANI SI ALTA ESTE SA FII APLAUDAT LA TEATRO ALLA SCALA... SI IN CAZUL NOSTRU PUTEM SA RESPECTAM PROPORTIILE,una este sa vii cu DIPLOME UN CONCURS NATIONAL SI ALTA SA IEI AURUL OLIMPIC LA MATEMATICA PRIN ELEVII TAI CE UIMESC LUMEA(VEZI CAZUL DOAMNEI CHITA POPOVICI SAU CONSTANTIN URSU;REFLECTAND DAU DREPTATE CELUI CARE A SPUS CA S-AIA MESTECAT MERE CU PERE,TREBUIAU NOMINALIZARI SEPARATE PENTRU GIMNAZIU,LICEU.,INV.UNIVERSITAR.ORICUM,RAMAN LA CONVINGEREA CA INTR-O IERARHIZARE FACUTA CAT DE CAT IN SPIRITUL BUNULUI SIMT,NU POATE DOMNUL IULIAN CORNECI SA FIE PE LOCUL IN FATAMARILOR SPECIALISTI AMINTITI SI DE MINE CU TOT RESPECTUL,ATAT AM AVUT DE SPUS,ESTE CA SI CUM AI SPUNE CA DRAGOMIROIU ESTE MULT MAI VALOROASA CA GENIALA MARIA TANASE,CA SA INCHEI TOT CU UN EXEMPLU DIN LUMA ARTEI,ATAT DE DRAGA MIE!!!
  7
  20
  Raportează
 • postat de Pentru_ domnul_ Doctor_ Moraru
  Luni, 10 Noiembrie 2014 22:56
  86.124.192.***
  In ce sunteti doctor domnule Moraru?Ati mutat un cimitir de oase din biblioteci in alt cimitir de oase si v-ati facut doctorat?Ce plus valoare ati adus societatii?
  SA stiti ca recunoasterea populara este unica dovada vie a valorii umane si profesionala care depaseste valoarea formala, la cravata si camasa apretata, acumulata la banchetele gradelor didactice si alte simpozioane sterile.
  Dumneavoastra ati ramas cu artistii poporului, la Arsinel; lumea s-a schimbat domnule doctorand la batut apa in piua.
  16
  8
  Raportează
 • postat de yon
  Luni, 10 Noiembrie 2014 15:36
  79.116.127.***
  In afara de Dr. FORTU nu cunosc niciun medic enumerat mai sus care sa merite votat.
  2
  1
  Raportează
 • postat de Adi
  Luni, 10 Noiembrie 2014 15:29
  82.137.11.***
  Felicitari d-lui profesor care intradevar merita acest premiu cu prisosinta. Am avut onoarea sa fiu elevul acestui distins cadru didactic si rezultatele s-au vazut la scurt timp, la fel cum am cunoscut si alti profesori din acest clasament. Astfel trebuie sa remarc ca in timp ce competitorii s-au axat in pregatirea elevilor pe meditatii pe costuri ridicate, pentru d-nul profesor Corneci nu a contat latura financiara nicidecum pentru pregatirea elevilor sai , drept dovada este scoala unde preda dansul in acest moment. Daca cititi aceste randuri , tin sa va multumesc stimate profesor pentru tot ce m-ati invatat si mai ales pentru aceasta importanta lectie, respectiv faptul că salariul nu ar trebuii sa reprezinte elementul primordial in alegerea unei cariere, ci mai degraba bucuria si pasiunea care o implica munca depusa. Multa sanatate si sa aveti puterea sa pregatiti cati mai multi elevi pentru ca astfel acesti copii vor descoperi cat de frumoasa este chimia.
  0
  28
  Raportează
 • postat de parinte
  Luni, 10 Noiembrie 2014 14:12
  5.13.229.***
  Pentru mine rezultatul acestui demers jurnalistic are valoare de simbol. Domnul profesor Corneci a crezut in copiii lui si in viitorul lor ,indiferent de oprelisti. Trebuie sa recunoastem ca nu e acelasi lucru sa lucrezi cu niste copii pentru care pe primul loc este ajutorul dat in gospodaria parintilor sau cu cei de la scolile din oras unde unii parinti pun mare pret pe invatatura si isi pregatesc copiii in consecinta. Eu am inteles din acest articol (intentionat nu-i spun sondaj ) ca omul sfinteste locul, ca atunci cand vorbim de vocatie si nu de o simpla profesie , nimic nu te poate opri. Articolul ete despre dragostea pentru meseria de dascal, despre iubire si incredere in copii, despre incercarea, adesea aparent fara sorti de izbanda, de a schimba ceva in viata ta si a semenilor tai. Haideti sa-l felicitam pe domnul profesor ( si pe toti ceilalti profesori, nominalizati sau nu , care merita respectul si multumirile noastre ) si sa incercam sa fim si noi asemeni celor ca dansul : OAMENI .
  3
  29
  Raportează
 • postat de INTREBARI INCOMODE
  Luni, 10 Noiembrie 2014 11:32
  5.13.151.***
  Se impune insa o banala intrebare;de ce domnul profesor Corneci,atat de valoros,nu a sustinut banalele grade didactice si nici nu s-a prezentat la concursurile de titularizare ce au avut loc din 1990 incoace?la Galati ,domnul profesor a avut statul de suplinitor,stie toata lumea acest lucru!Mai este o intrebare delicata;in urma cu ceva timp,O FIICA A DOMNULUI PATRON DE LA ,,VIATA LIBERA,,,REVENITA DE LA STUDII DIN ELVETIA,DORIND NISTE CONSULTATII LA CHIMIE,DE CE S-A APELAT LA DOAMNA PROF.MARIANA MORARU SI NU LA CEL MAI BUN PROFESOR DE CHIMIE,DOMNUL CORNECI,(CARE ERA DISPONIBIL!!!),DUPA CUM REIESE DIN SONDAJ???!!!!DOMNUL BAILA ,RESPECTABILUL PATRON AL ZIARULUI,POATE CU SIGURANTA CONFIRMA CELE AFIRMATE AICI,IN PRIVINTA PROFESORULUI SOLICITAT!DE CE NU ESTE TITULARIZAT,CHIAR SI FARA CONCURS ASA UN PROFESOR???!!!
  27
  20
  Raportează
 • postat de N. Daraban
  Luni, 10 Noiembrie 2014 10:41
  5.13.210.***
  Este cel mai bun si pentru simplul fapt ca Omul si-a demonstrat valoarea chiar si la o scoala de la tara, acolo unde baza de selectie (a elevilor) este mult mai mica decat in Galati. Sunt buni, cu siguranta, si ceilalti 4 ,,competitori'', insa domnul Corneci a avut curajul de a parasi una din cele mai bune scoli galatene pentru una din mediul rural, acolo unde se spune (si dau crezare) ca nu se prea face carte. Iata ca domnul profesor Corneci este exceptia de la regula, este omul care demonstreaza ca se poate; trebuie doar vointa. Este opinia mea. Stima tuturor celor ce comenteaza (civilizat) la acest articol!
  7
  20
  Raportează
 • postat de Prof.Dr.Mihai Moraru
  Luni, 10 Noiembrie 2014 08:37
  5.13.129.***
  Nici nu ma asteptam la un alt rezultat,in urma stabilirii criteriului de departajare,adica numarul de voturi obtinute...Un om intelept spunea ca ar trebui in politica sa voteze doar cei destepti,dar cum stim, MAJORITATEA face diferenta intre cei propusi;dar,stim bine,ca VOX POPULI,oricat de in eroare ar fi,este totusi,considerata de multi,...VOX DEI,chiar daca ne convine sau nu!Sunt un mare iubitor de opera si fac parte dintre cei care cred ca cea mai mare voce a neamului romanesc este celebrul si regretatul bariton NICOLAE HERLEA,artistul care a stralucit la TEATRO ALLA SCALA ,LA METRIPOLITAN OPERA HOUSE SI IN ALTE TEATRE ALE LUMII;cei mai multi insa(VOX POPULI,as zice!!!)cred ca Nicolae Guta este cel mai mare interpret vocal,acestia sunt cei care nu au auzit de MARELE HERLEA ...Ca sa va demonstrez popularitatea net superioara a manelistului,dati dumneavaoastra click pe google pe numele NICOLAE, SI PRIMUL NUME ACCESAT SE VEDE CA ESTE CEL AL INTERPRETULUI DE MANELE amintit,datorita numarului imens de accesari,milioane!Asta este votul in turma!MARII PROFESORI, CHITA POPOVICI,CONSTANTIN URSU,NICOLETA IONITA ,VASILE POPA,,CU SUTE DE ELEVI PREMIATI LA OLIMPIADELE INTERNATIONALE,PALESC CA SI REPUTATIE,AICI,IN SONDAJUL ZIARULUI, IN FATA UNUI PROFESOR, CARE CU TOATE MERITELE,NU POATE FI PUS IN LINIE,VALORIC, CU CEI ANTERIOR MENTIONATI,doar daca,doar daca,amestecam,vorba unui forumist de pe aici,mere cu pere!UNA ESTE POPULARITATEA SI ALTA ESTE VALOAREA!!!in sustinerea acestui punct de vedere,inchei,cu voia dumneavoastra,cu o anecdota,inspirata de o intamplare reala;Intr-o zi ploioasa de toamna,cu multi,mult ani in urma,intr-o statie de autobuz din Bucuresti,zgribuliti de frig si umezeala,asteptau masina ARTISTUL POPORULUI GEORGE VRACA,UN LAURENCE OLIVIER AL TEATRULUI ROMANESC,UN URIAS TALENT AL NEAMULUI, si popularul comic NICOLAE GARDESCU...Intr-un tarziu,dupa o indelungata asteptare ,apare autobuzul arhiplin,cei doi artisti fiind lipsiti realmente de orice sansa de a putea urca in acesta...Soferul insa,il recunoaste pe NICOLAE GARDESCU,deschide politicos usa din fata si striga bucuros, ,,va rog urcati, domnule Gardescu,urcati ,va rog!,,Amuzat de situatie ,Gardescu da curs invitatiei,urcand langa sofer, si malitios,cu umorul recunoscut ,se intoarce spre marele sau coleg,ramas rebegit de frig in statie si-i striga:,VEZI COLEGA,ACEASTA-I DIFERENTA INTRE UN ARTIST POPULAR, SI UN ARTIST AL POPORULUI...Cam atat am avut de spus;eu personal,ca cititor al ziarului,consider ca trebuie sa cer scuze distinsilor finalisti ai concursului dumneavoastra,respectiv MARILOR PROFESORI CONSTANTIN URSU,CHITA POPOVICI,NICOLETA IONITA,VASILE POPA(LISTA MAI POATE CONTINUA...),ANINTINDU-LE CU TOT RESPECTUL CUVENIT DIOMNIILOR LOR,CA ASA-I IN VIATA,CA SI IN POLITICA,IGNORANTA SI INGRATITUDINEA CELOR MULTI POT DUCE LA REZULTATE DINTRE CELE MAI NEDREPTE SI SURPRINZATOARE!SANATATE SI RESPECT LA TOATA LUMEA!!!
  18
  29
  Raportează
 • postat de LVA
  Luni, 10 Noiembrie 2014 08:15
  89.137.137.***
  De ce nu ati publicat "fisele" tuturor celor nominalizati ? Poate Chita sau Ursu aveau mai multi absolventi cu pozitii importante, nu doar doi medici si un profesor universitar...
  Componenta comisiei (3 jurnalisti si 2 specialisti) si numarul foarte redus de voturi (1600) reduc complet credibilitatea acestui "concurs".
  Sa vedem ce audienta are votul cerut pentru medici.
  17
  16
  Raportează
 • postat de x
  Luni, 10 Noiembrie 2014 01:42
  89.136.3.***
  A propos!
  Acum s-a pornit un alt vot, al celui mai renumit medic galatean din ultimul sfert de secol.
  De ce doar din ultimii 25 de ani?
  La profesori tot asa fost?
  PS. Nu votez, deoarece nu stiu nimic, din propria experienta, despre niciunul dintre cei mentionati; nici macar despre unul (de 55 de ani de cind m-am mutat in Galati).
  Birfe, smenuri, articole, despre cei de votat, le-am citit pe toate; dar pentru mine nu inseamna nimic pentru a da un vot responsabil.
  Oare fac toti la fel?
  Daca nu, va iesi un rezultat la fel ca la profesori.
  "Sa votati bine!"
  13
  16
  Raportează
 • postat de x
  Luni, 10 Noiembrie 2014 01:34
  89.136.3.***
  Box po-pu-li, bocs de-i.
  ConCURsul s-a terminat, clasamentu-i gata.
  La un moment dat chiar credeam ca astfel de concursuri, de votat prin Internet, ar putea avea o oarece obiectivitate.
  Dar mi-a trecut repede; demult.
  Nici asta data n-a fost sa fie.
  Departe de mine sa "dau" in cineva; toti cei de pe lista (redusa in final la 5) au, probabil, multe merite; eu, spre marea mea rusine, nu am auzit despre toti.
  Dar, de regula, e greu sa compari mere cu pere.
  Dar daca tot vrei sa compari, atunci trebuie pornit de la o multitudine de aspecte de care trebuie tinut seama.
  Cum si tura asta s-a fixat (ce termen impersonal acest "s" de la "s-a"!) o singura caracteristica, si anume "Da un click!" (ca sa iasa NIMIC!), cred ca "finala" a nedreptatit pe multi.
  Las, in continuare, si pe altii sa-si spuna parerea, ca nu vreau sa fac un eseu.
  PS. Votul popular (cum e acesta de fata) e destul de asemanator (la rezultanta!) cu cel de duminica viitoare.
  18
  12
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.