Băltoacă în loc de teren de sport, la o şcoală din Galaţi. Un real PERICOL pentru elevi!

Băltoacă în loc de teren de sport, la o şcoală din Galaţi. Un real PERICOL pentru elevi!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* De şase ani, profesorii tot fac petiţii pentru o mână de asfalt, dar cererile lor au rămas fără răspuns


Ne-a scris la redacţie profesorul de educaţie fizică şi fostul director adjunct de la Şcoala nr. 22 "Dimitrie Cantemir", Vasile Chirilă, pentru a se plânge că, de mai bine de şase ani, tot trimite adrese către Primăria Galaţi, pentru a solicita asfaltarea sau betonarea unui teren de sport şi, tot de atâta timp, solicitările sale şi ale elevilor şi profesorilor instituţiei rămân fără răspuns.

"Nu cred că mai există şcoală cu pământ pe terenul de sport"

"Suntem trei cadre didactice care predăm educaţia fizică în această instituţie, care numără peste 600 de elevi. Sunt ore în care toţi trei profesorii de sport şi peste 100 de elevi se află în curte. Nu avem unde să ne facem orele! Sunt ani de zile de când depun hârtii peste hârtii la Primărie şi nu suntem luaţi în seamă. În schimb, se asfaltează a doua şi chiar a treia oară la şcoli unde chiar n-ar fi probleme", ne spune cu năduf fostul director-adjunct de la Şcoala Nr. 22.

Acesta susţine că, într-o parte a curţii şcolii, a reuşit să amenajeze un teren cu gazon artificial, din sponsorizări, dar în cealaltă parte nu s-a turnat pic de asfalt de când s-a înfiinţat şcoala. "Acum 7-8 ani, am adus vreo 14 tone de zgură, dar s-a împrăştiat. Cred că suntem singura şcoală din Galaţi care avem pământ, ca la ţară, pe terenul de sport. Când plouă se face o băltoacă imensă, care se usucă în timp. Motiv pentru care nici nu se poate intra acolo. Ne îngrămădim cum putem, dar e cazul să fim şi noi ascultaţi. Aici chiar este nevoie de o mână de asfalt sau de beton", mai spune Vasile Chirilă.

Acesta mai declară că pe un asemenea teren de sport, lăsat în paragină, chiar şi atunci când se usucă, orele de educaţie fizică sunt un adevărat calvar, oricând existând pericolul ca un elev să cadă şi să se accidenteze. "Niciodată n-am să înţeleg de ce în România se aşteaptă întâi să se întâmple o nenorocire şi abia apoi se acţionează", mai spune cadrul didactic, amintind că, în urmă cu ani buni, la Şcoala Nr. 40, o elevă s-a împiedecat de o ridicătură de asfalt de pe terenul pe atunci neasfaltat şi a murit.

O sală de sport prea îndepărtată

În mod ciudat, dacă cele mai multe unităţi de învăţământ se confruntă cu problema spaţiului, la această instituţie curtea este destul de mare. În repetate rânduri s-a pus problema construirii aici a unei săli de sport, însă proiectul nu a fost demarat din lipsa fondurilor. La începutul acestui an, s-au trezit cu reprezentanţii Primăriei, care le-au cerut să voteze în consiliul de administraţie ca o parte din terenul şcolii - 1.738 de metri pătraţi - să fie cedat municipalităţii, pentru a se construi o şosea în zonă, care să fluidizeze traficul maşinilor spre piaţă.

"Am spus atunci adio sălii de sport. Cei de la primărie ne-au promis că pe locul rămas se va face sală de sport, teren şi o sală de joacă. Cum nici măcar o mână de asfalt nu s-a turnat la şcoala noastră, mă tem că vom rămâne în continuare să ne chinuim cu bălţile şi noroiul", mai spune profesorul de educaţie fizică.

Anul acesta s-a demarat asfaltarea terenurilor şcolilor

Adevărul este că problema terenurilor de sport este una generală în instituţiile de învăţământ gălăţene. Cele mai multe n-au mai văzut o mână de asfalt în curte de dinainte de 1989. Noroc că unităţile au reuşit să facă parteneriate cu diverşi agenţi economici, care au adus terenuri artificiale şi săli de sport tip balon, ca totuşi profesorii de educaţie fizică să-şi poată desfăşura orele. De cele mai multe ori, condiţiile impuse de firme sunt dezavantajoase, dar directorii sunt nevoiţi să le accepte, pentru ca elevii lor să aibă unde face sportul.

Anul acesta, Primăria a alocat ceva bani pentru terenuri de sport, ba, mai mult, a dotat trei licee şi două şcoli gimnaziale cu terenuri modulare de baschet. Cum terenurile şcolilor au fost lăsate în paragină de mulţi ani, fondurile alocate sunt mai mult decât insuficiente comparativ cu nevoile pe care le au şcolile.

Am încercat să aflăm de la primarul Marius Stan sau de la purtătorul de cuvânt al Primăriei, Ema Turcu, dacă se are în vedere asfaltarea terenului de sport de la Şcoala nr. 22, însă nu am reuşit să obţinem niciun răspuns.

Citeşte şi: Colegiul "Cuza" se MUTĂ. VEZI unde ar urma să fie NOUL SEDIU

Citit 3039 ori Ultima modificare Marți, 11 Noiembrie 2014 19:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.