TINERII ŞI ORAŞUL/ Interviu cu Raul Mihailov, consilier local: "Ofer ceva şcolii de la care am primit atât de mult"

TINERII ŞI ORAŞUL/ Interviu cu Raul Mihailov, consilier local: "Ofer ceva şcolii de la care am primit atât de mult"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Raul Mihailov, absolvent al CNCN, medic chirurg rezident, consilier local şi reprezentant al CL în Consiliul de administraţie al liceului


- Sunteţi absolvent al Colegiului Naţional "Costache Negri". Când aţi terminat liceul, care erau perspectivele? Visurile adolescentului de atunci s-au împlinit?

- Am fost elev al Colegiului Naţional "Costache Negri", de la clasa I până în a XII-a. Am absolvit în 2003. Când îmi amintesc de aceşti ani, cum frumos spunea Ion Creangă, "parcă-mi saltă şi acum inima de bucurie". Am crescut în această instituţie. Aici am învăţat să mă bucur, să sufăr, să iubesc. Când am promovat examenul de admitere la liceu, nu cred că aveam un vis anume. Îmi plăceau mai multe meserii, dar nu reuşisem să mă hotărăsc asupra vreuneia. Am ales profilul real, pentru că mi-ar fi oferit o paletă variată de opţiuni după absolvire şi nu m-am înşelat. În anul 2003, nu era înfiinţată, la Galaţi, Facultatea de Medicină şi am ales să urmez cursurile Facultăţii de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor. Când s-a înfiinţat Facultatea de Medicină, m-am decis să îmi urmez un vis mai vechi, acela de a deveni medic chirurg, şi am renunţat la Facultatea de Inginerie Electrică după numai un an. Îi mulţumesc astăzi domnului prof. Aurel Nechita şi tuturor celor care au contribuit la înfiinţarea acestei facultăţi, pentru că au reuşit să-mi schimbe destinul. Cred că aş fi rămas toată viaţa cu un mare regret, dacă nu aş fi urmat medicina.

- Ce ne puteţi spune despre elevii de atunci şi cei de acum?

- La fel ca acum, liceul era şi atunci unul de top, mărturie stau rezultatele la examenul de bacalaureat şi la cel de admitere în facultate. Am senzaţia că atunci exigenţele erau ceva mai mari şi că societatea este acum într-un declin al valorilor. Despre promoţia mea, ce pot să spun? Am colegi de generaţie care au făcut performanţă în diverse domenii şi vă pot da câteva exemple, deşi lista este foarte lungă: Valentin Petrea - inginer, project manager la o renumită companie navală, şi Adrian Tudor, care şi-a finalizat studiile superioare în California, unde lucrează în domeniul bancar. Seriozitatea cadrelor didactice, multe dintre ele adevărate modele, tradiţia instituţiei şi eforturile individuale au contribuit, în egală măsură, la succesul fiecăruia.

- Astăzi faceţi parte din Consiliul de Administraţie al liceului, în calitate de reprezentant al Consiliului Local al municipiului Galaţi. Cu ce gânduri, cu ce sentimente reveniţi în liceul care v-a format?

- Am trăit un sentiment extraordinar când, la exact zece ani de la absolvire, am revenit la Colegiul Naţional „Costache Negri” în această calitate. Mi-am zis că a sosit momentul să ofer şi eu ceva şcolii de la care am primit atât de mult. Mărturisesc faptul că, an de an, împreună cu câţiva colegi ne făceam timp să revedem profesorii şi liceul în care am învăţat. De obicei, o făceam în luna septembrie, la început de an şcolar şi, de fiecare dată, parcă ne confundam, cel puţin din punct de vedere emoţional, cu elevii. Acum responsabilităţile sunt mai mari: e mai mult decât o vizită, vreau să pun umărul la progresul instituţiei, atât cât pot şi cât mă pricep.

- La nivelul acesta administrativ, care sunt problemele liceului? S-au mai rezolvat în decursul anului? Cum aţi putut contribui la rezolvarea lor?

- Este imposibil ca într-o clădire de talia aceasta să nu existe probleme. Cu sprijinul Consiliului Local, s-a reabilitat sala de festivităţi, s-a realizat şarpanta la căminul liceului, s-au igienizat mai multe săli de clasă şi s-au montat două terenuri de baschet modulare. De asemenea, au fost recompensaţi, inclusiv material, elevii merituoşi care s-au întors cu rezultate bune de la olimpiade şi cu care ne mândrim.

- Cât de importantă este colaborarea şcoală - administraţie locală?

- Toate şcolile din oraş au nevoie de sprijinul Primăriei şi Consiliului Local. De multe ori este foarte greu să alegi ce proiecte susţii şi pe care le pui în aşteptare. Întotdeauna am încercat să fac această selecţie în funcţie de performanţă.

- Ce alte proiecte sunt în desfăşurare, ce ar mai trebui făcut pentru ca activitatea şcolii să se îmbunătăţească?

- Cred că ar trebui să găsim resurse financiare cât mai repede, pentru mobilierul din amfiteatrul şcolii. Este păcat ca o sală de festivităţi care, după mulţi ani de aşteptare, a fost renovată, să nu poată fi folosită în activitatea curentă a elevilor. O altă problemă cu care ne confruntăm este că nu dispunem de o parcare pentru părinţii care-i însoţesc pe elevii ciclului primar şi care blochează prima bandă a străzii Brăilei, ceea ce nu este normal. Totodată, cred că se impune o igienizare generală a şcolii, pentru că nu s-a mai realizat din anul 1988.

- Ce proiecte personale aveţi?

- Sunt medic rezident în anul V - specializarea Chirurgie Generală şi anul viitor voi susţine examenul de specialitate. Este un examen dificil, cu multe probe, de a cărui pregătire am început deja să mă ocup. Mi-aş dori ca, până la finalul mandatului din Consiliul Local, să prindă viaţă unul dintre marile proiecte pe care această instituţie de învăţământ le are în vedere. Îmi doresc, de asemenea, ca peste ani să trec din nou pragul şcolii, dar de această dată în altă calitate: cea de părinte, când băiatul meu, Octavian, va deveni boboc al Colegiului Naţional „Costache Negri”.


CITEŞTE ŞI un INTERVIU cu un traducător cu parfum de Premiul Nobel

 

Citit 4101 ori Ultima modificare Luni, 16 Martie 2015 22:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.