Profesorii de la Universitatea „Dunărea de Jos” îi ajută pe colegii lor ucraineni să implementeze sistemul Bologna
Foto: Ivan Ivlampie, decanul Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie, şi conf. univ. dr. Arthur Tuluş  

Profesorii de la Universitatea „Dunărea de Jos” îi ajută pe colegii lor ucraineni să implementeze sistemul Bologna
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Profesorii de la Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie a Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi îi ajută pe profesorii din Ucraina să implementeze sistemul Bologna, adoptat recent şi de mai marii învăţământului de peste Prut. "Ei trec acum prin aceleaşi traume prin care am trecut noi imediat după Revoluţie. Procesul Bologna - adoptat în Ucraina recent, tocmai în încercarea de a trece la un sistem educaţional european şi a se îndepărta de cel rusesc - reprezintă o noutate pentru colegii noştri. Cum noi avem ceva mai multă experienţă, ne-am oferit să-i consiliem”, a explicat Ivan Ivlampie, decanul Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie.

De altfel, colaborarea între profesorii din Ucraina şi România, mai ales în domeniul cercetării, este foarte strânsă: la Galaţi s-au organizat conferinţe la care au venit şi studenţi ucrainieni, iar profesorii din Galaţi au mers în cel puţin zece oraşe, printre care şi Odessa.

Deschiderea graniţelor şi a arhivelor

Pe viitor, profesorii din cele două ţări vor încheia un acord Erasmus, ce le va permite studenţilor noştri să meargă în Ucraina să îşi definitiveze studiile dar şi ucrainienilor să studieze într-un stat european. "Am observat o deschidere a graniţelor. Vrem să încheiem un acord şi cu arhiva din Odessa, pentru că dorim să-i trimitem pe studenţii români şi să-i ajutăm în administrarea documentelor româneşti. Sunt documente inedite despre perioada interbelică, despre administraţia românească a Transnistriei, din cel de-Al Doilea Război Mondial. Dacă înainte era greu de intrat - era birocraţie şi orice fotocopie costa 5 euro - acum lucrurile s-au schimbat acum foarte mult", a declarat conf. univ. dr. Arthur Tuluş, coordonatorul programului de Relaţii Internaţionale de la Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie.

În prezent, 26 de studenţi din Ucraina învaţă la Dunărea de Jos, aceştia având un alt regim decât moldovenii din Republica Moldova. ”Mulţi vin prin Asociaţia "Valul lui Traian", din Tatarbunar, cu care facultatea noastră a încheiat un parteneriat, pentru a-i aduce la studii la Dunărea de Jos pe românii din sudul Basarabiei. Deocamdată sunt 26, dintre care unul e înscris şi la doctorat, dar după semnarea acordului Erasmus vor fi mai mulţi.  Ei ştiu că aici e deja Uniunea Europeană şi sunt atraşi de acest lucru”, a precizat profesorul gălăţean.

Sistemul Bologna a fost implementat în România după Revoluţie până în 2010 şi presupune armonizarea învăţământului superior din diverse țări, după următoarele principii: două trepte de învăţare, ce corespund cursurilor din învăţământul anglo-saxon de undergraduate, respectiv (post)graduate - treapta de studii universitare de licenţă, de 3-4 ani, şi treapta de studii universitare de masterat, de 1-2 ani. Sistemul Bologna mai înseamnă un sistem comun de credite de studiu, transferabile, care permit o cât mai largă mobilitate a studenţilor, şi diplome recunoscute pe piaţa muncii din Europa.

      

Citit 1503 ori Ultima modificare Miercuri, 01 Iulie 2015 10:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.