TINERII ŞI ORAŞUL/ Prima promoţie de teatru muzical în limba chineză, la Cotroceni

TINERII ŞI ORAŞUL/ Prima promoţie de teatru muzical în limba chineză, la Cotroceni
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Emoţii mari pentru prima promoţie a Masteratului de Teatru Muzical din România (organizat în baza unui acord internaţional între Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi şi Academia Centrală de Dramă din Beijing, R. P. Chineză), care a avut ocazia să joace ultimul spectacol, pregătit cu profesorii chinezi, chiar la Cotroceni, în sala de teatru a Administraţiei Prezidențiale, în faţa unui public exclusivist. La eveniment au fost prezenţi rectorul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, consilierul prezidenţial din cadrul Departamentului de Cultură, ambasadorii Chinei şi ai SUA, secretari de stat în Ministerului Culturii, profesori de la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, UNATC şi Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.

De la Beijing la… Cotroceni

Reprezentaţia de la Cotroceni a masteranzilor noştri a cuprins un scurt moment în limba chineză, dar şi musicalul „I Love You, You’re Perfect, Now Change!” (regia - Zhao Yong Bin), pe care tinerii masteranzi l-au mai jucat la Beijing şi la Galaţi. Cei care au urcat pe scenă ca să arate ce au învăţat în România şi China, timp de doi ani, au fost: Elena Belciu, Alin Costea, Maria Magdalena Dănăilă, Gabriel Enache Nistor, Claudia Iancu, Elena Carmina Ilie, Nadejda Manoli, Georgeta Nedelcu, Dan Radu şi Nicolae Trandafir.

Public select, dar cald

“În faţa Ambasadorului Chinei, am mai jucat la Hunedoara, cu ocazia inaugurării unei clase de limbă chineză a Institutului Confucius. Cu ambasadorul SUA aveam emoţii mai mari, e totuşi un musical de tip Broadway, vindeam castraveţi grădinarului. Din câte mi s-a spus după spectacol, ataşaţii culturali ai Ambasadei SUA au savurat show-ul, auzeam reacţii vii de pe scenă şi eram foarte încântată că spectacolul nostru a avut priză la publicul de la Cotroceni - un public de la care nu mă aşteptam la reacţii prea călduroase, dar care a fost minunat”, a povestit Maria Magdalena Dănăilă, unul dintre masteranzii care a jucat la Cotroceni.

Masterat național de teatru muzical

Cu acelaşi prilej, la Bucureşti s-au purtat discuţii la nivelul conducerii unor instituţii reprezentative de învăţământ superior, pentru ca Programul de masterat, unic în România, să se poată transforma, începând din 2016, într-un Masterat naţional de teatru muzical. “S-a propus o colaborare cu cei de la Conservatorul din Bucureşti şi Cluj, dar şi UNATC Bucureşti.  În plus, se doreşte lărgirea colaborării internaţionale, se urmăreşte ca pe viitor să existe proiecte nu doar în China - ci şi în Norvegia, Marea Britanie şi, mai nou, chiar în Statele Unite, urmează să se decidă ce universitate anume, posibil Yale”, spune Maria Magdalena.

Prima promoţie de masteranzi în teatru muzical şi limba chineză, coordonaţi de profesorul Corneliu Dumitriu, preşedintele Catedrei UNESCO, a beneficiat de experiența unor artişti pedagogi din Marea Britanie (Guilford School of Acting din London), Norvegia (Colegiul Norvegian de Teatru Muzical din Oslo) şi China (Acadmia Centrală de Dramă din Beijing).

Citit 1814 ori Ultima modificare Luni, 15 Iunie 2015 18:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.