EVALUARE 2015. Subiecte uşoare la limba şi literatura română

EVALUARE 2015. Subiecte uşoare la limba şi literatura română
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

* Emoţii pentru comisiile de examen la Matca şi Cudalbi * 24 de candidaţi au susţinut testul în condiţii speciale


Peste 4.400 de elevi din judeţul Galaţi au susţinut ieri proba la limba şi literatura română din cadrul evaluării naţionale la clasa a VIII-a. Conform statisticilor întocmite de conducerea ISJ, au absentat în jur de 200 de elevi. 24 de elevi cu cerinţe educative speciale au susţinut examenul fie la domiciliu, fie la şcoală,  cu o comisie specială şi timp prelungit. Examenul s-a desfăşurat în 125 de centre, iar lucrările vor fi evaluate în şase centre zonale.

Potrivit declaraţiilor inspectoarei generale Mioara Enache, în două localităţi - Matca şi Cudalbi - a fost întreruptă furnizarea energiei electrice chiar înainte de multiplicarea şi distribuirea subiectelor: "Au fost ceva emoţii, dar aveam pregătite plenuri de rezervă. La Cudalbi s-a reluat furnizarea energiei electrice în timp util, iar la Matca am apelat să primim subiectele de la cea mai apropiată instituţie de învăţământ, astfel că nu au fost probleme", spune Mioara Enache.

"Mi-ar fi plăcut măcar un subiect de departajare"

Atât elevii, cât şi profesorii au catalogat subiectele ca fiind destul de uşoare. Profesoara Olimpia Niţă Năstac, de la Şcoala nr. 29, susţine că au fost chiar mai uşoare decât cele primite de elevii de anul trecut: "S-a renunţat la orice element de dificultate, ceea ce nu este chiar atât de bine. Ar fi trebuit să fie subiecte şi pentru nota 5,00, şi pentru 9,00, dar şi pentru 10,00. Mi-ar fi plăcut să fi fost măcar un subiect pentru departajare, ca să-l stimulezi pe elev. E un populism pe care nu-l consider ca fiind de bun augur", spune renumitul cadru didactic.

Olimpia Niţă Năstac consideră că subiectele sunt după tipicul celor postate ca model de Ministerul Educaţiei şi pe structura celor avute la simulare.

"Poate cerinţa în care li se spunea să introducă o completivă directă prin pronumele relativ "care" e ceva mai dificilă, dar pentru un copil care a învăţat nu ridică probleme. Teoretic, chiar şi un elev care a fost zi de zi la şcoală ar putea să obţină nota 6,00. Dar elevii sunt plini de surprize la această vârstă", a mai precizat cadrul didactic amintit.

Proba la matematică se va desfăşura miercuri, 24 iunie, iar primele rezultate se vor afişa pe 26 iunie.

Citit 2268 ori Ultima modificare Luni, 22 Iunie 2015 17:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.