Culmea copiatului la bacalaureat 2015. O elevă din judeţul Galaţi a predat lucrarea cu tot cu fiţuici

Culmea copiatului la bacalaureat 2015. O elevă din judeţul Galaţi a predat lucrarea cu tot cu fiţuici
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

* Cinci eliminaţi în total în sesiunea de anul acesta * Unii au avut noroc de subiecte uşoare, alţii au avut de luptat pentru o notă mare

Profesorii supraveghetori de la o sală de examen de la centrul din cadrul Liceului Tehnologic "Ov. Caledoniu" din Tecuci au fost surprinşi că una dintre eleve a predat lucrarea cu tot cu fiţuici. Fata s-a zăpăcit complet şi, deşi a încercat să-i convingă pe membrii comisiei că nu a copiat din fiţuicile respective, a fost eliminată.

Un al doilea caz s-a întâmplat la un centru de examen din Galaţi. Din nefericire, candidata respectivă este una dintre cele mai bune eleve ale liceului unde învăţa, obţinuse mai multe premii şi fusese acceptată la o facultate din străinătate. Conform informaţiilor primite de la inspectoarea generală, fata a atras atenţia comisiei pentru că fusese de două ori la baie în decurs de jumătate de oră, iar la o verificare i s-au descoperit scrise pe mână liste de filosofi. "Am sunat la minister şi mi s-a spus că în mod clar e un caz de fraudă, pentru că, aşa cum scrie în metodologie, sunt eliminaţi elevii care deţin însemnări care ar putea să fie utilizate. Nici măcar nu se pune problema dacă le-a utilizat sau nu", declară Mioara Enache.

Situaţia este cu atât mai tristă cu cât şi profesorul de filosofie de la clasă susţine că fata respectivă ar fi putut lua lejer nota 9,00, fiind o elevă care învăţa foarte bine: "Sunt şocat. Habar nu am ce a fost în mintea ei. Nu a mai făcut niciodată aşa ceva. E păcat de munca depusă până acum. Dintr-o prostie a pierdut înscrierea la facultate", spune şi profesorul ei. 

Subiecte după noroc

Subiectele pe care le-au primit ieri candidaţii au variat de la o disciplină la alta ca dificultate. La geografie, prof. dr. Elena Ureche de la Liceul "Dunărea" ne-a declarat că subiectele au fost mai uşoare decât anul trecut. "Nu au fost elemente de dificultate. Note mari pot lua şi elevii care au cât de cât cultură generală, chiar dacă n-au învăţat atât de temeinic la geografie", spune cadrul didactic respectiv.

La polul opus, atât la chimie organică, dar şi la anorganică subiectele au fost ceva mai dificile decât cele de anul trecut. "Ele sunt frumoase, dar notele 5,00 şi 6,00 nu se obţin foarte uşor. Sunt şi subiecte mai grele care vor face departajarea între elevii de 10 şi cei de 9,00. Elevii de la colegiile bune se vor descurca totuşi", e de părere profesoara Ruxandra Şerban de la CNVA.   

La biologie, inspectoarea Mariana Mustaţă susţine că subiectele au fost accesibile, de nivel mediu, după tipicul celor date în anii anteriori.

Cam acelaşi lucru ne-a spus şi Doru Căstăian, de la Liceul de Arte, despre subiectele de la logică şi filosofie: "La filosofie au fost două întrebări la testul grilă care le-ar fi putut ridica nişte semne de întrebare, dar în rest subiectele au avut un nivel mediu de dificultate", a precizat profesorul.

Primele rezultate se afişează marţi, 7 iulie, urmând ca notele obţinute după contestaţii să fie făcute publice pe 10 iulie.

 

Citit 11558 ori Ultima modificare Luni, 06 Iulie 2015 10:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.