Culmea copiatului la bacalaureat 2015. O elevă din judeţul Galaţi a predat lucrarea cu tot cu fiţuici

Culmea copiatului la bacalaureat 2015. O elevă din judeţul Galaţi a predat lucrarea cu tot cu fiţuici
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

* Cinci eliminaţi în total în sesiunea de anul acesta * Unii au avut noroc de subiecte uşoare, alţii au avut de luptat pentru o notă mare

Profesorii supraveghetori de la o sală de examen de la centrul din cadrul Liceului Tehnologic "Ov. Caledoniu" din Tecuci au fost surprinşi că una dintre eleve a predat lucrarea cu tot cu fiţuici. Fata s-a zăpăcit complet şi, deşi a încercat să-i convingă pe membrii comisiei că nu a copiat din fiţuicile respective, a fost eliminată.
Un al doilea caz s-a întâmplat la un centru de examen din Galaţi. Din nefericire, candidata respectivă este una dintre cele mai bune eleve ale liceului unde învăţa, obţinuse mai multe premii şi fusese acceptată la o facultate din străinătate. Conform informaţiilor primite de la inspectoarea generală, fata a atras atenţia comisiei pentru că fusese de două ori la baie în decurs de jumătate de oră, iar la o verificare i s-au descoperit scrise pe mână liste de filosofi. "Am sunat la minister şi mi s-a spus că în mod clar e un caz de fraudă, pentru că, aşa cum scrie în metodologie, sunt eliminaţi elevii care deţin însemnări care ar putea să fie utilizate. Nici măcar nu se pune problema dacă le-a utilizat sau nu", declară Mioara Enache.
Situaţia este cu atât mai tristă cu cât şi profesorul de filosofie de la clasă susţine că fata respectivă ar fi putut lua lejer nota 9,00, fiind o elevă care învăţa foarte bine: "Sunt şocat. Habar nu am ce a fost în mintea ei. Nu a mai făcut niciodată aşa ceva. E păcat de munca depusă până acum. Dintr-o prostie a pierdut înscrierea la facultate", spune şi profesorul ei. 

Subiecte după noroc

Subiectele pe care le-au primit ieri candidaţii au variat de la o disciplină la alta ca dificultate. La geografie, prof. dr. Elena Ureche de la Liceul "Dunărea" ne-a declarat că subiectele au fost mai uşoare decât anul trecut. "Nu au fost elemente de dificultate. Note mari pot lua şi elevii care au cât de cât cultură generală, chiar dacă n-au învăţat atât de temeinic la geografie", spune cadrul didactic respectiv.
La polul opus, atât la chimie organică, dar şi la anorganică subiectele au fost ceva mai dificile decât cele de anul trecut. "Ele sunt frumoase, dar notele 5,00 şi 6,00 nu se obţin foarte uşor. Sunt şi subiecte mai grele care vor face departajarea între elevii de 10 şi cei de 9,00. Elevii de la colegiile bune se vor descurca totuşi", e de părere profesoara Ruxandra Şerban de la CNVA.   
La biologie, inspectoarea Mariana Mustaţă susţine că subiectele au fost accesibile, de nivel mediu, după tipicul celor date în anii anteriori.
Cam acelaşi lucru ne-a spus şi Doru Căstăian, de la Liceul de Arte, despre subiectele de la logică şi filosofie: "La filosofie au fost două întrebări la testul grilă care le-ar fi putut ridica nişte semne de întrebare, dar în rest subiectele au avut un nivel mediu de dificultate", a precizat profesorul.
Primele rezultate se afişează marţi, 7 iulie, urmând ca notele obţinute după contestaţii să fie făcute publice pe 10 iulie.

 

Citit 11303 ori Ultima modificare Luni, 06 Iulie 2015 10:49

8 comentarii

 • postat de ===Putini sunt cei care stiu cit de mult ar trebui sa stie, ca sa stie cit de putin stiu.===
  Duminică, 05 Iulie 2015 16:33
  86.121.181.***
  Ref. la eleva care si-a notat numele filozofilor pe mina, biata de ea, o eleva buna care, probabil nu a mai avut timp sa se relaxeze in cei patru ani de liceu, fiind preocupata sa tina mereu stacheta sus, ca de, era la unul din renumitele colegii din Gl si nu aveai voie sa mai cobori din virf. A fost suprasolicitata mintea ei in anii de liceu iar la examenul de bac. se simtea atit de obosita si atit de infricosata incit, de spaima, si-a trecut numele unor filozofi pe brat. Este o mare trauma pentru aceasta fata, nu se stie cum va reactiona. De aceea bacalaureatul ar trebui sa fie un simplu test de cultura generala la care elevii sa participe mult mai relaxati. Profesorii trebuie sa se adapteze la noile transformari ale societatii, vechile metode dau gres, copiii sunt stresati si obositi. Teorie multa predata, invatatul pe de rost, comentariile la lb. romana xeroxate si date de catre profesori/meditatori elevilor lor care sa le invete mot a mot, multitudinea de probleme date la matematica sau fizica pe timpul vacantelor in loc sa se lucreze si sa li se explice elevilor in timpul orelor de liceu. Sistem invechit din care proprii nostri copii sunt cei mai chinuiti iar in fata unui exament sunt devastati.
  8
  8
  Raportează
 • postat de Anonim
  Duminică, 05 Iulie 2015 13:09
  213.233.85.***
  Cazul fetei cu insemnarile pe mana, este, dupa parerea mea, o eroare si un exces de zel din partea supraveghetorilor. Ar trebuii sa se inteleaga si presiunea psihologica la care sunt supusi elevii. Un copil bun, care invata, inevitabil trece printr-un stres, la orice examen. Cum toti suntem diferiti, reactiile fiziologice sunt diferite. Faptul ca s-a dus la baie de n ori este irelevant. Personal, am teriminat o facultate de 6 ani, timp in care am dat nenumarate examene. Marturisesc, ca la fiecare examen am avut emotii si ca urmare efecte fiziologice inexplicabile in mod normal. Cat tine de insemnari, trebuie analizat cazul, poate fi vorba tot de o reactie a stresului. In plus, supraveghetorii ar fi trebuit sa o verifice daca a intrat insemnata si sa nu o lase sa intre asa in sala de examen. Cred, ca un sistem de invatamant sanatos, ar trebuii sa analizeze atent asemenea cazuri, altfel risca sa produca tragedii in viata unor copii care chiar au ce oferii.
  8
  7
  Raportează
 • postat de ===Catre noua generatie: Nu mai sunt nimic pentru ca am vrut sa fiu totul.===
  Sâmbătă, 04 Iulie 2015 16:01
  86.121.181.***
  Bacalaureatul ar trebui sa fie un examen accesibil tuturor celor care fac 12 clase. Un elev normal nu trebuie sa exceleze la toate obiectele, doar este un ex. de cultura generala si nu o competitie pt. un loc pe podium. Se studiaza multe, foarte multe obiecte, se incarca materiile scolare cu fel de fel de stupizenii si parintii, in maoritatea lor cu acea mentalitate de a-si medita copilul care trebuie sa fie premiant la marile colegii din Gl, cine cistiga din toate astea? Nicidecum elevul, care nu mai are timp sa practice vreun sport sau altceva din pura pasiune si nu fortat, nuuu, au doar profesorii de cistigat din meditatii. Adolescentul trebuie sa fie bun la toate cu riscul ca poate sa si clacheze intr-un tirziu, nu se stie cind si cum, pentru ca trebuie sa tina ritmul cu cei mai buni ca asa vor parintii, chiar daca nu va putea fi la nivelor alora niciodata cu toate eforturile supraomenesti. Bacalaureatul ar trebuie sa se dea sub forma unor teste chiar si admiterea la facultate sa fie la fel. In timpul studiilor universitare se poate vedea clar cine va face fata si cine nu. De ce oare trebuie stresati copiii de acest bacalaureat ce ar trebui sa fie un examen simplu de testare a cunoastintelor generale??
  3
  12
  Raportează
 • postat de meu
  Sâmbătă, 04 Iulie 2015 12:48
  5.13.202.***
  781 spuneti ca priviti din SUA. Acolo, ca sa poti intra la facultate trebuie sa treci de examenele SAT.
  Vi se pare normal ca un elev care a terminat filologie sa intre cu media din liceu la facultatea de medicina?
  3
  22
  Raportează
 • postat de Un parinte
  Sâmbătă, 04 Iulie 2015 10:50
  89.136.185.***
  Imi pare rau sa spun dar constat ca intreg sistemul de invatamant este bolnav. Pentru elevii claselor a 11-a si a 12-a nu se mai tiparesc manuale, inteleg, dar macar in format electronic daca s-ar pune la dispozitia celor interesati tot ar fi un ajutor. (invatamantul nu mai este obligatoriu, decat 10 clase). Intentia de furt si chiar furtul, prin copiere a existat din totdeauna.
  Nu este corect ce a facut autoarea articolului Roxana Penciu, care a spus numai numele Institutiei de invatamant din Tecuci, dar nu a specificat si in ce unitate de examen din Galati s-a intamplat frauda, de ce nu suntem impartiali, pe cine vrem sa protejam, ce unitate de invatamant. Oricum cine stie sa citeasca printre randuri si sa culeaga informatia poate deduce despre ce Colegiu "faimos" din Galati este vorba.
  1
  20
  Raportează
 • postat de Johnescu
  Sâmbătă, 04 Iulie 2015 09:39
  81.196.55.***
  pt 781- dupa exprimare si gramatica nu se vede ca se facea scoala in vremurile alea.
  Ce se intampla este, in primul rand, rezultatul educatiei primite acasa, apoi factorul social. Tinerii percep furatul ce pe ceva fara de care nu se poate, si de asta, desi pot face ceva prin fortile proprii, aleg varianta usoara de a fura, de a se descurca. Doar toata lumea o face, nu?
  Apoi sunt lacune mari in modul in care parintii isi pregatesc copiii pt viata. Expresii gen: "capul plecat sabia nu-l taie, ce putem face, asta e" nu fac decat rau viitorului adult. Tinerii, in general, n-au incredere, sunt supusi, umili, privati de libertatea de a fi.
  E trist ca nu ne-am debarasat inca de mentalitatea comunista si nu ne-am racordat vremurilor in care traim.
  4
  15
  Raportează
 • postat de EU
  Sâmbătă, 04 Iulie 2015 06:08
  5.13.205.***
  Ceva se pare ca este FOARTE BOLNAV foarte bolnav la aceasta generatie...!!!:((
  1
  19
  Raportează
 • postat de 781
  Sâmbătă, 04 Iulie 2015 05:43
  98.193.216.***
  sunt unul care a luat bac-ul imediat dupa 1989 cand inca se mai facea carte.Privind acum inapoi(Din SUA) mi se pare o aburzenie examenul asta de bac care distruge vietile a mii de adolescennti si care nu ofera nimic in schimb(un loc de munca ,un internship, un job de vara etc).Daca un adolescnet il "ia" ce ii se ofera in schimb????un job la taraba nu?Ce diferenta este intre unul care a luat acest stupid examen si unul care nu l-a luat?Cel care la luat ajunge mai sus in viata??Nu cred. Lasati-va de asa zisul "examen al vietii" care de fapt distruge vieti,nu-si mai are rostul in conjuctura de azi ,e o prostie, care duce tinerii care-l pica spre lucruri ilegale.Lasatii sa intte la facultati in functie de media genarala obtinuta in liceu.
  26
  16
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.