CAZUL Facultăţii de Medicină din Enna/ Rectorul gălăţean nu ştie nimic în legătură cu sesizarea PROCURATURII din Italia

CAZUL Facultăţii de Medicină din Enna/ Rectorul gălăţean nu ştie nimic în legătură cu sesizarea PROCURATURII din Italia
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

* Iulian Bîrsan spune că nu a primit nicio hârtie oficială din partea autorităţilor italiene care să-i semnaleze că ar fi probleme legate de înfiinţarea extensiei din Sicilia * Rectorul Universităţii "Dunărea de Jos" susţine că diplomele absolvenţilor vor fi valabile, aşa cum sunt cele ale studenţilor străini care fac facultate în România


Rectorul Iulian Bârsan, de la Universitatea "Dunărea de Jos", ne-a declarat că a aflat din presă că ministrul Educaţiei din Italia ar fi cerut intervenţia Prefecturii din Enna şi ar fi depus şi o sesizare la Procuratură, în legătură cu posibile fapte cu relevanţă penală, în cazul înfiinţării extensiei Facultăţii de Medicină din Galaţi. "Am citit în presă că aş fi primit mai multe avertismente din partea Ministerului Educaţiei din Italia, cum că lucrurile ar fi în neregulă cu înfiinţarea extensiei noastre de la Enna. N-am primit nimic. Şi nici cei de la Universitatea din Enna n-au primit o hârtie oficială. Am discutat cu ei în urmă cu o săptămână şi mi-au spus că din partea Ministerului Educaţiei nu primiseră decât o verificare la acte", declară rectorul.

Într-un interviu cu ministrul Educaţiei italian, publicat de hotnews.ro, oficialul susţine că Facultatea de Medicină din Enna ar funcţiona fără acordul statului pe teritoriul căruia îşi desfăşoară activitatea (aşa cum este prevăzut în Convenţia de la Lisabona) şi, din acest motiv, diplomele pe care le va elibera viitorilor absolvenţi nu ar avea nicio valoare. Totodată, ministrul a mărturisit că a făcut demersuri ca autorităţile să închidă extensia facultăţii gălăţene de la Enna.

Iulian Bîrsan se apără

Rectorul Iulian Bîrsan se apără, susţinând că pentru extensia Facultăţii de Medicină din Italia există deja două hotărâri ale Guvernului României, 775 din 15 iulie 2015 şi 778 din 25 septembrie 2015, prin care se acordă 50 de locuri la specializarea Asistenţi medicali şi 50 de locuri la Medicină. "Aceste hotărâri au la bază autorizaţii din partea Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii Învăţământului Superior (ARACIS). Trei cadre didactice din trei universităţi româneşti diferite şi un reprezentant al Colegiului director din ARACIS au fost astă-vară la Enna, au verificat care sunt condiţiile şi au autorizat facultatea, care va funcţiona ca orice instituţie de învăţământ superior din România. Conform Convenţiei de la Lisabona, citată de ministrul Educaţiei italian, nu ar fi trebuit să obţinem niciun aviz în plus de la statul italian. Reprezentanţii Universităţii Enna ar fi trebuit să ştie că ne trebuie un astfel de acord şi noi am fi făcut demersuri să-l obţinem", spune rectorul Iulian Bîrsan.

El consideră că diplomele viitorilor absolvenţi ai Medicinei din Italia vor avea aceeaşi valoare ca diplomele oricărui student străin care face facultatea în România şi că toată această situaţie a apărut în urma nemulţumirilor reprezentanţilor altor universităţi din Sicilia: "Absolvenţii se vor putea înscrie la rezidenţiat oriunde, în România sau în străinătate, aşa cum şi absolvenţii noştri o fac. Medicina este o profesie liberală şi vor putea să se angajeze oriunde pe teritoriul UE. Dacă Facultatea de Medicină din Galaţi nu ar îndeplini condiţiile, am avea în prezent o mulţime de studenţi veniţi de la Universitatea din Palermo ca să studieze la noi în baza unui program de mobilităţi?"

Rectorul de la "Dunărea de Jos" susţine că, dacă într-adevăr va fi o anchetă a oficialităţilor italiene, se va supune deciziei acestora: "Am vrut să facem ceva bun. Sunt uimit de reacţia pe care am declanşat-o prin înfiinţarea extensiei. Dacă nu vor merge treburile aşa cum am planificat, asta e!".

60 de italieni studiază deja româna

În timp ce scandalul cu privire la înfiinţarea extensiei Facultăţii de Medicină la Enna e în toi, 60 de italieni urmează deja cursurile de limba română, anul pregătitor pe care orice student care este înmatriculat într-o universitate din România trebuie să-l facă. "Sunt 360 de ore de limba română, pe care studenţii italieni le vor face într-o perioadă mai scurtă decât cei veniţi la studii la noi în ţară. Dar modulul este standard. Pentru aceasta, fiecare student de la Enna plăteşte 220 de euro pe lună. Vor susţine un examen şi, dacă vor promova cu nota minim 7,00, se vor putea prezenta la admitere pentru cele două specializări ale extensiei. Deşi n-am stabilit nimic concret, pentru că nu ştim câţi vor promova examenul de limbă română, intenţionăm să începem cursurile la Medicină şi Asistenţi medicali din data de 14 decembrie anul acesta", mai spune Iulian Bîrsan.

Acesta susţine că, în prezent, sunt două cadre didactice de la Facultatea gălăţeană de Litere care predau în Sicilia, la Enna, acestea urmând să fie schimbate cu alţi doi profesori.

În cazul în care extensia din Italia a Facultăţii de Medicină urmează să se închidă, studenţii vor rămâne cu cursul de limba română şi vor putea să dea admitere oriunde în România, crede rectorul, care susţine că deja cheltuielile făcute de partea gălăţeană cu deschiderea extensiei de la Enna au fost acoperite.

1.000 de euro profit, pentru fiecare student 

"Nu este problema mea ce taxe vor percepe cei de la Universitatea din Enna pentru frecventarea cursurilor de către studenţii italieni. Ei trebuie să-şi recupereze investiţii de 800.000 de euro. Învoiala noastră este să plătească toate cheltuielile legate de salariile, drumul, cazarea şi masa profesorilor, iar nouă să ne rămână câte 1.000 de euro de fiecare student ca profit", a mai declarat rectorul gălăţean.

Acesta susţine că este nedumerit de toată această situaţie, mai ales că, la deschiderea anului universitar de la Enna, oficialii i-au oferit o medalie din partea Guvernului sicilian, în semn de preţuire că a deschis această facultate acolo.

"Suntem singurii care am avut curajul să facem asta. Cei de la Enna au vorbit cu facultăţi de medicină de la Cluj, Bucureşti, Craiova şi Arad, dar au fost refuzaţi. Speram să iasă un lucru bun, dar iată că ne lovin de probleme", concluzionează rectorul, la finalul discuţiei.

Citit 3628 ori Ultima modificare Joi, 05 Noiembrie 2015 03:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.