Cinci gălăţeni, printre CEI MAI DEŞTEPŢI OAMENI cu acte în regulă. Ei fac parte din Mensa

Cinci gălăţeni, printre CEI MAI DEŞTEPŢI OAMENI cu acte în regulă. Ei fac parte din Mensa
Evaluaţi acest articol
(25 voturi)

Organizaţia Mensa, din care fac parte doar cei 2 la sută dintre oamenii de pe glob, care au un coeficient de inteligenţă foarte ridicat, a anunţat recent că va face o testare şi la Galaţi, pe data de 7 noiembrie, începând cu ora 11,00, la Colegiul Naţional "C. Negri" (mai multe detalii pe https://mensa-romania.ro).

În prezent, din Mensa România fac parte 600 de persoane, din Galaţi fiind destul de puţini, doar şapte: Loredana Monica Ştefan, Robert Stan, Valentin Roca, Iosif Lupu, Andrei Bogdan Puiu, Cătălin Dumitru şi Gabriel Emil Pruteanu. Am reuşit să stăm de vorbă cu cinci dintre cei şapte cei mai deştepţi oameni din Galaţi cu acte în regulă. Dintre aceştia, doar doi mai sunt în Galaţi, alţi doi s-au mutat definitiv la Bucureşti, iar unul studiază în Marea Britanie.

Singura gălăţeancă în Mensa, şi frumoasă, şi deşteaptă

Loredana Monica Ştefan este singura gălăţeancă ce are legitimaţie Mensa. Are 24 de ani şi este studentă în al şaselea an la Medicină, la Bucureşti. Acum se pregăteşte pentru examenele finale şi pentru rezidenţiat. A mers să susţină testarea din curiozitate, pentru a vedea dacă obţine peste 131 de puncte, atât cât trebuie să ţi se pună eticheta de "genial", dar legitimaţia nu a ajutat-o până acum în traseul ei profesional. Cu toate acestea, consideră că a te număra printre membrii Mensa "dă bine la CV" şi te ajută să găseşti "oameni interesanţi şi deschişi la minte", motiv pentru care rar ratează întâlnirile de grup, care se ţin la Bucureşti o dată pe lună, iar la nivel naţional o dată pe an. "La cele de nivel internaţional n-am fost încă, dar se organizează şi aşa ceva", mă pune ea în temă.

Vorbeşte puţin despre planurile ei, ca omul care ştie că are foarte mult de muncă şi mai puţin timp pentru visuri: "Voi da rezidenţiatul. Nu ştiu ce va fi mai departe", mărturiseşte ea, cu prudenţă. Spre deosebire de colegii ei de generaţie care fac Medicină, sperând să practice meseria pe alte meleaguri unde sunt plătiţi mai bine, tânăra susţine că vrea să rămână în ţară, aproape de familia ei. Avem noroc că, şi frumoasă, şi deşteaptă, Monica rămâne a noastră.

Seniorul mensanilor gălăţeni

Robert Stan este primul gălăţean care s-a dus să dea testarea pentru a intra în organizaţia Mensa. Îşi aminteşte şi acum de drumul la Bucureşti, după o noapte nedormită. Se întîmpla undeva în 2011.

„Citisem despre Mensa şi membrii săi în presă şi mi se părea un lucru nemaipomenit să faci parte dintre cei mai inteligenţi oameni din lume. Am fost un elev care prindeam cunoştinţele din clasă, mai degrabă decât să muncesc foarte mult acasă. Întotdeauna mi-au plăcut provocările şi orice fel de exerciţii care să-mi pună la încercare inteligenţa, dar nu-mi imaginam că mă număr printre oamenii care alcătuiesc elita aceea de numai 2 la sută în lume. O plăcere a mea este să stau prin librării, cu bani în buzunar, bineînţeles, să mă uit la cărţile de pe rafturi, fără a căuta ceva anume, până găsesc ceva care mi-atrage atenţia să cumpăr. Într-o zi, printre cărţile cu teste de inteligenţă am văzut şi una care avea în antet sigla Mensa. Am cumpărat-o fără să mă uit în ea, gândindu-mă că, vreodată, când voi avea mintea limpede, am să fac nişte teste. De fapt, acel ''vreodată'' a venit chiar în seara aceleiaşi zile. Şi am avut surpriza să constat că nu erau aşa complicate. Apoi, am intrat pe site-ul lor, am făcut testul şi am obţinut punctajul maxim, plus invitaţia de a veni la Bucureşti”, povesteşte seniorul mensanilor gălăţeni.

Robert Stan are 40 de ani, a terminat Facultatea de Metalurgie şi Ştiinţa Materialelor şi lucrează la Oficiul Judeţean de Poştă, unde a îndeplinit mai multe funcţii. „Din nefericire, Galaţiul nu oferă prea multe variante, atunci când vine vorba de găsirea unui loc de muncă. Simt că am un potenţial care nu este suficient valorificat. Sper, totuşi, că situaţia se va schimba cumva”, consideră cel pentru care intrarea în Mensa a însemnat mai multă încredere în forţele proprii. „O logică bună şi încrederea ajută la găsirea unor soluţii şi rezolvări simple a unor lucruri care chiar sunt complicate”, mai  spune el.

Printre pasiunile sale se numără, bineînţeles, activităţi care ţin creierul în priză: cititul, jocurile logice, rebusul, şahul.

Consideră că partea cea mai frumoasă din povestea cu Mensa este faptul că între membri există prietenii care au ca rezultat un permanent schimb de idei: „Din păcate, la Galaţi există mai puţini membri decât în alte oraşe, de aceea mi-ar plăcea să crească numărul lor, în urma testării de pe 7 noiembrie. Oamenii valoroşi adunaţi la un loc vin cu ideile lor valoroase şi e imposibil ca astfel să nu se schimbe ceva în bine”, e de părere Robert Stan.

"Mensa, locul unde toată lumea îţi înţelege glumele"

Valentin Roca este alt membru Mensa care a luat drumul Bucureştiului, unde s-a stabilit de şapte ani. A terminat la Galaţi două facultăţi - Calculatoare şi Drept. "Dacă PC-ul dumneavoastră se ceartă cu un alt PC şi vrea să îl dea în judecată, pe mine să mă sunaţi", încearcă el să-mi explice, printr-o glumă, că e conştient de faptul că domeniile în care a făcut studii nu au prea multe în comun. Tot el mă pune în temă şi  vizavi de faptul că în America există o reclamă pentru organizaţia din care face parte, care sună cam aşa: "Mensa, locul unde toată lumea îţi înţelege glumele".

În prezent, lucrează la una dintre cele mai cunoscute firme din domeniul IT-ului, Oracle România. La cei 30 de ani ai săi, visează ca într-o zi, după ce va acumula suficientă experienţă, să-şi deschidă o firmă proprie în acelaşi domeniu.

Testul pentru Mensa l-a dat în urmă cu trei ani la Bucureşti şi nu a avut un motiv prea bine conturat pentru care s-a gândit să facă asta. "M-am gândit că, în cel mai rău caz, e un punct în plus la CV. Din fericire, s-a dovedit să fie mai mult de atât. Principalul avantaj în Mensa constă în numărul ridicat de oameni foarte apţi în anumite domenii. Cum foloseşti acest avantaj depinde numai de tine, dar eventualele schimbări în viaţă, în general, de aici pleacă. Poţi să foloseşti numărul ridicat de conexiuni pe care Mensa îl oferă pentru a dezvolta cam orice proiect care te pasionează. De aceea, consider că este nemaipomenit că se organizează testare şi la Galaţi. Îi sfătuiesc pe cei care ştiu că pot să nu piardă această  posibilitate, pentru că interacţiunea cu oamenii cu un intelect ridicat le va schimba viaţa. Pentru mine, această schimbare a venit când am cunoscut un membru Mensa din Anglia. Are în jur de 50 de ani şi toată viaţa şi-a petrecut-o în domeniul IT, unde a acumulat un nivel incredibil de cunoştinţe şi legături cu alţi experţi, pe care e bucuros să le împartă. M-a ajutat cu sfaturi, şi nu numai, într-un număr mare de proiecte. Este unul dintre puţinii oameni din a căror experienţă de viaţa am avut de învăţat", povesteşte Valentin.

Tânărul recunoaşte, de asemenea, că are foarte multe pasiuni, de la citit, la jucat poker, pe care şi le dezvoltă tot în mediul Mensa, aici fiind o mulţime de grupuri structurate pe interese comune.

"Mentalitatea se schimbă chiar şi ieşind în stradă"

Iosif Lupu are 22 de ani şi pare să fie "neliniştitul" grupului de mensani gălăţeni. Locuieşte la Iveşti, îşi poartă singur de grijă de mai bine 10 ani, familia sa fiind plecată la muncă în străinătate. L-au crescut bunica şi o vecină, dar s-a descurcat de cele mai multe ori singur. În prezent este student la Facultatea de Arhitectură Navală din Galaţi. Vrea să devină inginer, pentru că de mic visa să se facă proiectant. Deşi cea mai mare parte a familiei lui este plecată în străinătate, planurile sale se leagă de România.

"Vreau să rămân aici, să schimb ceva. Să schimb mentalitatea asta, în primul rând. Mă deranjează că românii nu sunt uniţi. La Iveşti, stau într-un cartier unde sunt mulţi romi. Mă cert cu ei, dar îi admir pentru un singur lucru: sunt foarte uniţi. Familiile, chiar dacă nu-şi vorbesc de ani, că sunt certate, ies imediat să-i ia apărarea unuia de-al lor. De ce nu se întâmplă asta şi cu românii?", se întreabă  el retoric.

Consideră că mentalităţile se vor schimba chiar şi ieşind în stradă, pentru toate nedreptăţile, dar nu doi-trei români, ci mulţi şi uniţi. În noiembrie anul trecut, când lumea protesta de alegeri, a participat la acţiuni în mai multe oraşe: "Am fost la Braşov, am ieşit cu cei de-acolo. La fel şi la Bucureşti. Am venit apoi la Galaţi. Aici, cam slabă mişcarea", spune el.

Printre pasiunile sale se numără fotografia, condusul maşinilor şi călătoriile. Aşa a ajuns să dea şi testul pentru Mensa. "Mă plictiseam. M-am urcat în maşină şi am condus până la Braşov, unde ştiam că se dă un astfel de test. Nu mi s-a schimbat cu nimic viaţa în toţi aceşti trei ani, de când fac parte din organizaţie. Mi-am făcut câţiva prieteni, comunicăm, ne vizităm. Poţi găsi oameni deschişi la minte şi la suflet mai mulţi decât în alte părţi", recunoaşte el.

Proaspăt student la Imperial London College

Cel mai tânăr gălăţean din Mensa are numai 16 ani şi este şi cel mai tânăr român admis vreodată la două universităţi celebre din Anglia. Pe Andrei Bogdan Puiu l-au curtat, anul trecut, Cambridge şi Imperial London College. De câteva zile, el se află la Londra, la Imperial, unde studiază matematică şi calculatoare. Cum în vară a câştigat două medalii de bronz la concursuri internaţionale de matematică - la Balcaniadă şi la Olimpiada Internaţională - nu mai avea nevoie de alte confirmări că se află printre cei 2 la sută cei mai deştepţi oameni din lume. În urmă cu trei ani, când a dat testul la Braşov (avea doar 13 ani) i-a prins bine să ştie că se numără printre elitele inteligenţei.

Ocupat până peste cap cu concursurile, bacalaureatul şi admiterea la facultate, nu a apucat să valorifice oportunităţile oferite de organizaţia Mensa, însă va putea face probabil acest lucru de acum încolo şi, fireşte, la un alt nivel.

În foto, Loredana Monica Ştefan, Robert Stan, Iosif Lupu, Andrei Bogdan Puiu

Vrei să vezi dacă te numeri printre cei mai inteligenţi oameni?

Testări Mensa, pentru prima dată la Galaţi

Pentru prima dată, Mensa România va organiza o testare a coeficientului de inteligenţă la Galaţi, pe 7 noiembrie, începând cu ora 11,00, la Colegiul Naţional "C. Negri".

Mensa este o asociaţie internaţională, înfiinţată în 1946, în Marea Britanie, din care fac parte oamenii inteligenţi (cei care au un IQ de peste 131 şi care reprezintă doar 2 la sută din populaţia planetei), asociaţie la care România a aderat în 1991.

Înscrierile pentru testare se fac online la adresa https://mensa-romania.ro. Taxa de înscriere se poate plăti fie prin SMS la 7505 (6 euro plus TVA), fie 25 de lei plătiţi direct în contul asociaţiei, RO68BTRLRONCRT0281593701, deschis la Banca Transilvania, agenţia Delea Veche, Bucureşti.

Vârsta minimă pentru a putea participa la testare este de 11 ani.

"Testul Mensa este un test de tip matrici Raven, care nu necesită cunoştinţe de cultură generală. Pentru persoanele de peste 16 ani, testul conţine 45 de probleme, care trebuie rezolvate în 20 minute. Pentru cei cu vârsta între 11-15 ani, testul are 25 de probleme şi durata lui este de 15 minute", ne informează Sorana Burcuşel, preşedintele Mensa România.

Despre motivele pentru care ar trebui să vină la test cât mai mulţi gălăţeni ne-a vorbit tot Sorana Burcuşel: "Mensa este în principal un club social. Mensanii sunt invitaţi să socializeze în mediul on-line atât în grupuri generale, cât şi în grupuri de interese speciale, dar şi să participe la întâlnirile locale, naţionale şi internaţionale. În acelaşi sens, există şi un proiect care pune în legătură mensanii care călătoresc cu posibilele gazde din diferite ţări. În interiorul Mensa International, se desfăşoară diverse proiecte, la care orice mensan poate adera, de la burse oferite studenţilor, la training pentru manageri şi la dezvoltare de software open-source, orice este posibil".

Citit 20342 ori Ultima modificare Joi, 22 Octombrie 2015 00:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.