Pregătire pentru viaţa reală - WORKSHOP pentru studenţii de la Facultatea de Inginerie
Foto: Foto Daniela Bogdan

Pregătire pentru viaţa reală - WORKSHOP pentru studenţii de la Facultatea de Inginerie
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

49 de studenţi din Galaţi au stat o săptămână la Sinaia, în intervalul 15-21 noiembrie, pentru a participa la un workshop de dezvoltare personală şi profesională, în cadrul proiectului "Tranziţia de la şcoală la viaţa reală - Proiectează-ţi cariera!".

Workshopul a reprezentat ultima etapă a proiectului POSDRU implementat de Facultatea de Inginerie din Galaţi, în colaborare cu Universitatea Politehnica din Bucureşti şi Universitatea „Ovidius” din Constanţa. Obiectivul general al proiectului, care s-a derulat pe o perioadă de 18 luni,  a fost asigurarea tranziţiei a 360 de studenţi din Regiunea Sud-Est spre piaţa forţei de muncă, facilitând integrarea lor în societate. Tot prin acest proiect s-a urmărit pregătirea practică, consilierea şi asigurarea unor competenţe profesionale şi informaţii concrete despre aşteptările angajat-angajator. 185 de studenţi au beneficiat de consiliere în carieră, alţi 49 au primit bani (câte 1.000 de lei - subvenţie de practică) pentru a se duce pe şantiere sau în diverse întreprinderi. Au fost semnate nouă parteneriate cu mari angajatori din Galaţi şi împrejurimi, din care amintim ArcelorMittal, Icepronav Engineering, DMT Marine Equipment, Menarom PEC, Criomec sau Vard Tulcea, în vederea asigurării stagiilor de practică. Şi tot în cadrul proiectului s-au acordat premii studenţilor în valoare de peste 42.000 de lei.

"Pentru această ultimă etapă, au fost selectaţi, în total, 130 de studenţi, din Galaţi şi Constanţa, din anii II de studiu, până la Masterat, în baza unui test grilă ce a conţinut întrebări tehnice şi de cultură generală", a declarat asist. dr. Daniel Ganea, de la Facultatea de Inginerie. Timp de o săptămână, studenţii gălăţeni au participat la diverse activităţi pe grupe, au învăţat să comunice, să se cunoască, să susţină un proiect şi, nu în ultimul rând, să se distreze.

Participanţii s-au declarat încântaţi de experienţă. "Am dezvoltat abilităţi şi am aflat lucruri noi despre mine. Cel mai mult mi-a plăcut că am fost pusă să vorbesc în public. Am socializat cu cei de la Constanţa şi mi-am făcut prieteni noi", a declarat Alexandra Bordeianu, anul IV, Inginerie Economică Industrială (I.E.I.). Colega ei, Ioana Corjos, a explicat că workshopul a adus multe lucruri bune în viaţa ei de student, de la branding personal la public speaking sau gestionarea elementelor de body language. Gabriel Chivu, anul IV, I.E.I.: "Am aflat că sunt emotiv şi că munca în echipă nu e chiar floare la ureche. Acum consider că sunt mai pregătit să mă descurc la locul de muncă. Experienţa e extrem de utilă şi o recomand viitorilor studenţi finalişti". Un alt student a explicat că s-a întors mai încrezător şi mai hotărât să aplice în practică toate cunoştinţele dobândite: "Astfel de experienţe ar trebui să fie organizate anual, ba chiar mi-aş dori să particip la un workshop susţinut de profesorii noştri", a declarat Teodor Mitrofan, student anul III, T.C.M.

"Proiectul "Tranziţia de la şcoală la viaţa reală - Proiectează-ţi cariera!" a avut drept scop final creşterea gradului de conştientizare a studenţilor, universitarilor, agenţilor economici şi societăţii în general că practica şi consilierea vocaţională în timpul studenţiei sunt foarte importante. E un proiect extrem de util, pe care sperăm să-l putem replica, pentru generaţiile următoare, în care studenţii realizează un lucru pe care şcoala nu-i mai ajută să-l conştientizeze: faptul că sunt creativi", a declarant Daniel Ganea, profesorul care i-a însoţit pe studenţi în deplasarea de la Sinaia.

Citit 3495 ori Ultima modificare Joi, 10 Decembrie 2015 20:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.