BURSA „Viorel Daghie” - CONCURS la a IV-a ediţie, la Facultatea de Drept a Universităţii "Dunărea de Jos"
Foto: Adrian Chiper a câştigat de două ori competiţia pentru obţinerea acestui stimulent financiar consistent

BURSA „Viorel Daghie” - CONCURS la a IV-a ediţie, la Facultatea de Drept a Universităţii "Dunărea de Jos"
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

 

Bursa de performanţă „Prof. univ. dr. Viorel Daghie”, instituită în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, a ajuns la cea de-a IV-a ediţie. Aceasta vine ca un suport financiar pentru un student meritoriu, dar este şi un omagiu adus distinsului profesor universitar doctor Viorel Daghie, care, prin efortul său, a marcat destinul Facultăţii de Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice.

Un stimulent pentru viitorii specialişti 

Unul dintre studenţii care spun cu mândrie că au primit bursa „Prof. univ. dr. Viorel Daghie” este şi Adrian Chiper. Tânărul studiază în anul IV la ciclul de licenţă, la specializarea Drept şi a participat la concurs, atât în anul II, cât şi în anul III. „Doar studenţii integralişti din anul II şi III de facultate, care au media mai mare de nouă şi sunt înscrişi la buget, la cursurile de zi ale specializării de Drept, corespund criteriilor concursului. Prima ediţie la care am participat a fost pentru mine un stimulent pentru a-mi depune dosarul şi a doua oară. Totodată, bursa m-a motivat să particip şi la alte concursuri, care mi-au adus câteva diplome în CV”, ne-a declarat Adrian Chiper. Ajutorul financiar este acordat din fondurile obţinute de către Universitatea „Dunărea de Jos” din mediul privat, în temeiul contractelor de sponsorizare, fiind acordată timp de un an calendaristic, în cuantum lunar de 600 de lei. „Un lucru foarte important de relevat este faptul că bursa „Prof. univ. dr. Viorel Daghie” se poate cumula cu orice altă bursă, fie că vine din mediul privat sau de la stat, fără a te restricţiona”, a completat studentul.

"Avocaţii şi judecătorii trebuie să fie buni ascultători"

Adrian Chiper are 22 de ani, iar planurile de viitor îi sunt deja foarte clare. Este un tânăr ambiţios, care vrea să obţină cât mai multe performanţe. „Am interacţionat la modul practic cu profesia de avocat şi de judecător. În cadrul facultăţii noastre, avem o sală de judecată pentru procese simulate la care participăm activ şi mai avem procese simulate la instanţele judecătoreşti din Galaţi. Consider că este foarte important ca studenţii să se descurce şi din punct de vedere practic, nu doar teoretic”, ne-a mărturisit tânărul. Adrian Chiper îşi propune ca, după ce va obţine diploma de licenţă, să susţină examenul de magistratură, la barou şi să facă studii de masterat în domeniu. „În ceea ce mă priveşte, îmi doresc să devin magistrat, în speţă judecător, deşi oamenii îmi spun că mi s-ar potrivi mai bine profesia de avocat. Până la urmă, atât un avocat, cât şi un judecător, trebuie să fie, în primul rând, un bun ascultător, să cunoască legislaţia, să ştie să gestioneze relaţiile interumane, să vadă exact care sunt părerile părţilor şi să ia o decizie corectă în baza legii”, a conchis studentul.

Raport de activitate trimestrial

În decursul lunii noiembrie, studenţii eligibili şi-au depus dosarul la concurs. Acesta constă într-un CV, memoriu de activitate, lista lucrărilor realizate şi în planul de dezvoltare personală. Până la sfârşitul lunii decembrie se vor organiza interviurile pentru atribuirea bursei. Studentul câştigător este obligat să prezinte Consiliului facultăţii un raport de activitate trimestrial cu privire la modul în care şi-a desfăşurat activitatea academică şi cum a reuşit să valorifice, în scop ştiinţific, avantajul financiar.

Citit 4165 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Decembrie 2015 10:03

7 comentarii

 • postat de Alexandra
  Sâmbătă, 12 Decembrie 2015 12:51
  89.137.228.***
  Bravooo, Adrian!!!!!! :D esti super !
  0
  12
  Raportează
 • postat de eu
  Joi, 10 Decembrie 2015 13:51
  5.13.142.***
  Pisi, stiu ca latru si nu ma baga nimeni in seama, nu-ti face probleme. Nici pe mine nici pe restul de traitori in cloaca asta fetida numita Galati. Predati si tu si ailalta, se vede asta din distanta pe care o aveti fata de realitate. A se infiinta o bursa cu numele cuiva presupune intrunirea cumulativa a doua mari si esentiale conditii : una e ca persoana sa se fi remarcat prin realizari deosebite in domeniu si a doua, poate mai importanta decat prima, banii sa ii dea ala !!! Adica, banii sa ii dea neamurile lu' Daghie. Ori , in cazul de fata, nici raposatu' nu s-a remarcat in mod special si nici bursa nu e platita din banu' lu' ma-sa si lu' tac-su, cum zice romanul. Repet, Dumnezeu sa-l odihneasca, Daghie a fost un judecator bun, ca multi altii. Cat despre perspectivele oferite de uzinele dreptatii, as vrea sa spun ca ii compatimesc pe cei care fac astfel de alegeri doar din dorinta de a avea o diploma, in schimb nu e asa , pentru ca sunt majori si fiecare sa-si poarte de grija.
  Asa ca argumentati teoria chibritului la voi in sufragerie, la o cafea cu vecina sau intr-un astfel de context si nu imi insultati inteligenta cu texte de acest gen. Pubius ca si asta de stat nu reprezinta decat fabrici de bani pe spatele fraierilor care, gresit informati sau mai grav, in cunostinta de cauza, vor sa se mandreasca la neamuri ca sunt absolventi de drept. DECAT trei lucruri mai doresc sa comunic, intrucat aveti de pregatit seminarii si ascultat la ISDR natarai care de-abia stiu sa-si scrie numele, dar sunt studenti la drept :
  1. Vad in gazeta ca e criza de medici la Judetean. Sa ma fereasca Bunul sa ajung la Urgenta pe mana unuia format de gasca pesedizda din Galati, care a infiintat si Medicina in aceleasi conditii cu cea de Drept
  2. Ati repetat si vi s-a inoculat o ineptie pe care ati ajuns sa o credeti in cel mai sincer mod cu putinta. Succesul in domeniu nu are legatura cu banii si in mod cert se poate avea succes in Drept fara sa fie nevoie sa cumperi maculatura facuta de pusca, daghie jr si nu stiu cine ca si piese ale dosarului de doctorat. Apropos, stiti ca pusca are cel putin 50 de carti publicate ??? Bai baieti, despre ce vorbim aici, 50 de carti publicate in 10-15 ani .... Sa ne prescrie si noua cate un supozitor domnii doctori care predau la voi la facultate, ca de aia sunt doctori
  3. Daca va simtiti in stare, coborati in arena ! Lasati teoriile absconse si hai la treaba ! Unde vreti, magistratura , avocatura, politie, consiliere juridica, etc. Care dintre voi sau absolventii vostri au curaj sa depuna cv undeva si sa sustina concurs pentru job in domeniu ? Si dupa ce intrati in piata, sa vedem care dintre voi rezista
  Sarbatori cu bine !
  19
  6
  Raportează
 • postat de Miha
  Miercuri, 09 Decembrie 2015 22:00
  5.13.240.***
  Articolul acesta vorbește de unul din studenții de top ai FSJSP Galați, nu de toți cei care se visează specialiști ai științelor juridice peste noapte. De asemenea, articolul arată că există un sprijin în plus pentru astfel de studenți pentru a putea să aibă toate condițiile să meargă mai departe. Nu știu pe ce fond apar comentariile astea caustice cu privire la numele bursei sau la persoanele care o oferă. Esențialul e domnilor/doamnelor, că într-un domeniu ca ăsta "a învăța" este echivalent cu a avea foarte multe materiale de studiu. Dacă vă uitați pe site-urile de profil, o carte de bază pleacă de la 100 lei și ajunge să depășească 500 lei. Iar un examen de nivelul INM sau Barou implică o totală dedicare studiului și o bibliotecă consistentă, vorbesc de nivelul la care se dau acum examenele, de rupere totală de viața socială luni bune și învățat chiar 7-8 ore pe zi. Nu știu cam câți dintre tinerii din ziua de azi ar rezista la un astfel de program. Și noi ne-am dori, domnule eu, să avem banii noștri și să nu mai fim întreținuți de părinți, dar pentru a intra în astfel de profesii e nevoie de mai mult decât o școală profesională tocmai pentru ca, atunci când veniți la instanță cu un litigiu, judecătorul să ia deciziile corecte și avocatul să vă reprezinte așa cum e moral și legal, iar procurorul să nu omită efectuarea vreunei probe în urmărirea penală. Nu toți care vor să devină magistrați sau avocați au relații, bani și sunt lipsiți de scrupule așa cum fals s-a creat o imagine despre acest sector. Mai sunt și tineri cu vocație, care au o ambiție fantastică și care luptă cu fiecare pas pentru a se ridica cinstit acolo unde își doresc. Mulțumim celor care sunt atât de ancorați în realitate încât să ofere acest sprijin celor ce merită cu adevărat. Felicitări celor care încă nu și-au pierdut speranța că o să ajungă ce își doresc! :)
  0
  25
  Raportează
 • postat de diana m.
  Miercuri, 09 Decembrie 2015 21:19
  89.137.228.***
  Bravo, tinere, tine-o tot asa! Cat despre comentariile idioate: ursul trece, cainii latra... Sanatate si putere de munca!
  0
  23
  Raportează
 • postat de eu
  Miercuri, 09 Decembrie 2015 18:47
  79.116.109.***
  Facultate de medicina si de Drept lipseau muncipiului, ma nae ! Ian informeaza-te, ca vad ca nu esti in afara fenomenului,de statistica privitoare la procentul absolventilor de Drept care lucreaza in domeniu. Gastile astea, politice in primul rand, printre care si cea condusa de raposat, au fortat deschiderea la noi la tara a acestor facultati fara niciun fel de considerent legat de nevoile pietei muncii dar mai ales a puterii acesteia de absorbtie. Pai ma nae, de juristi duce lipsa tara asta cand (...) uzine de astea ale dreptatii scot agenti comerciali cu diploma de Stiinte juridice pe banda rulanta de 25 de ani ?Tu esti postac, eu am inteles asta, nu e nicio problema insa esplicatia e una singura si foarte clara : derbedeii astia in frunte cu asta de e decan la facultatea de medicina de pe scara blocului, nu-mi vine in minte numele lui acum, raposatu', bacalbasa, etc. au vazut pe altii ca FACE bani si au vrut si ei, profitand de nerozia absolventilor de liceu si de haosul economic in care traim de 25 de ani, in sensul ca in continuare lumea prefera sa faca o facultate fara nicio perspectiva , sa stea pe banii parintilor inca vreo 6-7 ani cu master si ce mai fac ei acolo, in loc sa mearga la munca si sa faca facultate daca doresc pe banii lor, dupa ce ies de la job. Facultate care sa te specializeze intr-un domeniu in care sa si profesezi ma nae, nu sa dormi noaptea in taxi cu diploma sub fund. Nu ma intelege gresit, nu desconsider oamenii care muncesc, discut doar de optiuni prost si neinspirat facute, incurajate fiind inclusiv de al' batran de nu mai e. Iar in privinta formarii, te anunta mandea ca dintre judecatorii de la Galati, in jur de 75% sunt formati la INM, a trecut vremea mentoratului ala de care stii tu. Nu ma provoca sa incep sa scriu de ce au facut Herastii in vremurile alea tulburi cand era al'' batran si judeca dosarele Alcomului, ca de Makinvest si alelalte nu stiu daca a mai apucat. Dumnezeu sa-l odiheasca acolo unde e, ca nu am nimic cu el si nu uitati ca si imbalsamarea lui Lenin s-a facut peste voia acestuia de catre jigodiile care i-au succedat. Sesizezi analogia, ma nae ?
  22
  6
  Raportează
 • postat de Nicolae
  Miercuri, 09 Decembrie 2015 14:16
  193.231.148.***
  Citesc articolul si ma simt mândru. Avem o instituție de învățământ in Galati, perfectibila ce-i drept, insa existam. Ma uit si la comentarii si ma îngrozesc. Ce fel de oameni pot fi cei care fac astfel de afirmații (bineînțeles in spatele anonimatului toți ne simțim un fel de Greuceanu) calomnioase si jignitoare.

  Omul acesta a înființat o școala, a format judecători, avocați, consilieri. Bursa este îndreptata către studenți din câte înțeleg cu susținerea mediului privat.

  Oare intr-atât de mare sa ne fie decăderea morala încât sa criticam orice se face bine in orașul nostru.

  Jalnice ne mai sunt trăsăturile morale.

  Păcat de eforturile celor implicați in acest demers.
  2
  27
  Raportează
 • postat de eu
  Miercuri, 09 Decembrie 2015 13:50
  5.13.199.***
  Traim vremuri caragialene ..... Un judecator bun ce-i drept, cum sunt ori au fost multi altii, dar in esenta un oarecare dintr-un catun mai mare, populat 3/4 cu oamenii muncii, si care prin vointa partidului a contribuit la infiintarea unei fabrici de someri, la care jumatate din catedre sunt ale fiului si nora-sii, da numele unei burse. Ca sa nu mai zic de cealalta jumatate, cam cine si ce preda acolo, tot felul de fufe si de nefericiti cu alte cuvinte in mainile cui sta viitorul unor generatii. Mai ramane ceva de spus ?
  26
  5
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.