2015 - UN AN AL PERFORMANŢELOR - 91 de distincţii şi medalii la olimpiadele naţionale, primite de elevii gălăţeni

2015 - UN AN AL PERFORMANŢELOR - 91 de distincţii şi medalii la olimpiadele naţionale, primite de elevii gălăţeni
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

* Jumătate din totalul premiilor, menţiunilor şi medaliilor au fost primite de elevii de la CNVA * Şapte calificări în loturile restrânse pentru internaţională


91 de elevi gălăţeni s-au întors, în 2015, de la concursurile şi olimpiadele naţionale cu premii, menţiuni şi medalii. Cum premiile I, II şi III s-au acordat doar elevilor clasaţi pe primele trei locuri, doar 22 dintre reprezentanţii judeţului nostru au reuşit să câştige astfel de distincţii - nouă premii I, nouă premii II şi patru premii III. Restul sunt menţiuni, premii speciale, menţiuni speciale sau medalii acordate de Societatea de Ştiinţe Matematice din România şi de Societatea Română de Fizică.

Cei şapte aşi ai olimpicilor

Anul acesta nu mai puţin de şapte gălăţeni au reuşit să se califice în lotul restrâns sau lărgit pentru fazele internaţionale ale olimpiadelor şcolare. Patru dintre ei sunt elevi al Colegiului Naţional "Vasile Alecsandri": Cătălin Munteanu, Paul Tărăbuţă, Andrei Bogdan Puiu şi Robert Râclea. Alţi doi gălăţeni, calificaţi în loturile lărgite, au fost elevi ai CNVA-ului, iar în prezent sunt la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti - Dan Ştefan Eniceicu şi Cosmin Andrei. Lor li se alătură Simona Diaconu - fostă elevă a Colegiului "Spiru Haret" din Tecuci, absolventă a Liceului Internaţional de Informatică din Bucureşti.

CNVA, din nou în topul olimpicilor

45 de distincţii, aproape jumătate din totalul obţinut de elevii gălăţeni, au fost aduse de elevii de la Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri" (CNVA). Aceştia sunt campioni şi la numărul de premii I, II şi III, şapte dintre cele 22 de diplome de acest gen fiind primite de olimpicii de la CNVA.

Pe locul al doilea în topul premianţilor, la distanţă destul de mare de CNVA, se află Liceul de Arte „D. Cuclin”, cu opt distincţii, dintre care trei sunt diplome de premiul I. Totuşi, elevii de la Arte au reuşit să-i bată la premii I pe cei de la CNVA, care n-au decât două astfel de diplome. Pe locul al treilea se află Colegiul de Industrie Alimentară „Elena Doamna”, cu patru distincţii. Elevii de la „Elena Doamna” s-au întors cu două premii I şi două premii III.

Pe poziţiile următoare în clasament sunt Colegiul Naţional „Costache Negri”, Colegiul Naţional „Spiru Haret” din Tecuci şi Seminarul Teologic „Sf. Andrei”, cu câte trei distincţii fiecare. Câte două diplome cu premii sau menţiuni au fost câştigate de olimpicii de la Colegiul Naţional „Mihail Kogălniceanu”, Colegiul Naţional „Al. I. Cuza”, Colegiul Economic „Virgil Madgearu”, Liceul Teoretic „Emil Racoviţă” şi Colegiul Tehnic „Paul Dimo”.

Şcoala 5 şi Şcoala 28, în topul gimnaziilor

Anul acesta, în topul gimnaziilor, pe locul I s-au clasat două unităţi de învăţământ: Şcoala Nr. 5 şi Şcoala Nr. 28, ambele câştigând câte trei diplome. Dacă Şcoala Nr. 5 a câştigat premii la olimpiada de fizică şi la cea de astrofizică, Şcoala Nr. 28 s-a făcut remarcată prin premii la olimpiada de limba şi literatura română şi la cea de franceză. Surpriza vine de la Şcoala din Independenţa, care anul acesta a reuşit să ocupe locul al doilea în topul gimnaziilor, cu două distincţii la olimpiada de chimie. Locul al treilea, cu câte o singură diplomă, este împărţit de mai multe instituţii de învăţământ: Şcoala Nr. 29, Şcoala Nr. 25, Şcoala Nr. 12, Şcoala Nr. 43 şi Şcoala „Dimitrie Strurdza” din Tecuci.

Clasele cu cei mai mulţi olimpici pe metru pătrat

Anul acesta au existat trei clase de la CNVA în care un sfert sau chiar jumătate dintre elevi s-au calificat la concursurile naţionale. E vorba de a IX-a D, a X-a D şi a XI-a D, toate cu profil matematică-informatică intensiv. Deci de trei ori D, de la "deştepţi".

Şapte olimpici, zece calificări la Naţionale. La clasa a IX-a şapte olimpici au înscris zece calificări la naţionale. Campionul a fost Dragoş Homner, primul pe judeţ la matematică, la informatică şi la lingvistică. Cristian Ilie a reuşit să ocupe prima poziţie la fizică şi geografie. Tot în lotul olimpicilor naţionali de la această clasă se află şi Mihai Berechet şi Vicenţiu Palaga (ambii la informatică), Alexandru Mihai Hău (fizică), Dan Rareş Crai (chimie) şi Oana Mangalea (engleză).

Zece tineri, 12 locuri în loturile naţionale. La clasa a X-a D, zece olimpici au prins 12 locuri în loturile naţionale. Liderul lor a fost Ştefan Nedelcu cu trei olimpiade câştigate: matematică, informatică şi chimie. Doi elevi au reprezentat Galaţiul la matematică - Alexandru Ionescu şi Alexandru Suru. Alţi doi s-au calificat la chimie: Mihaela Carp şi Rareş Purdea. Informatica a avut  trei vârfuri: Paul Sebastian Ungureanu, Alexandru Mocanu şi Ioan Vevera. Alte calificări au fost ale Ioanei Buţu - fizică şi ale Anei-Maria Şchiopu, la germană.

Nouă campioni, 13 performanţe. La clasa a XI-a D au fost nouă tineri care au ocupat 13 locuri în loturile naţionale.  Robert Atanasiu s-a calificat la fizică. Şi aici a fost o campioană cu trei calificări: Ioana Ruxandra Cotos, la "Lectura ca viaţă", la limba română şi la geografie. Adelina Iacob s-a calificat la engleză şi la germană, iar Ioan Daniel Savu a reuşit să înscrie şi el performanţe tot la două discipline, informatică şi tehnologia informaţiei. Tot la informatică a prins loc în lotul naţional şi Sebastian Andrei Mateiţă, iar la chimie, Paul Tărăbuţă. Alexandra Trişcă a reprezentat Galaţiul la geografie, Ofelia Popescu, la neogreacă, iar Cătălin Munteanu, la biologie.

Cosmin Andrei, menţiune internaţională. Cosmin Andrei este un alt elev din Galaţi care anul acesta a obţinut distincţii internaţionale. El a primit o menţiune la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică, desfăşurată în Indonezia. Elevul gălăţean, care este în clasa a X-a la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti, a mai câştigat şi bronz la aceeaşi competiţie din 2014.

PENTRU PRIMA DATĂ ÎN ISTORIA GALAŢIULUI, patru medalii internaţionale la matematică într-un singur an. PENTRU DETALII, CLICK AICI

În foto, Cătălin Munteanu, Paul Tărăbuţă, Andrei Bogdan Puiu, Robert Râclea, Dan Ştefan Eniceicu, Cosmin Andrei, Simona Diaconu

Citit 6048 ori Ultima modificare Marți, 29 Decembrie 2015 10:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.