Olimpicii gălăţeni care au obţinut premii naţionale şi internaţionale au fost premiaţi şi în 2015 la Clubul ArcelorMittal, aşa cum se întâmplă în fiecare an. Alături de ArcelorMittal, anul acesta s-a alăturat demersului şi Şantierul Naval Damen, prin urmare premiile în bani au fost substanţiale.
Cele două mari companii au dat, astfel, dovadă de responsabilitate faţă de comunitate, iar prezenţa la festivitatea de pe 12 iunie a celor doi directori generali - Christopher van der Stelt şi Bruno Ribo - a demonstrat şi respectul acestora faţă de cei mai buni dintre elevii gălăţeni.
În total s-au acordat premii în valoare de 64.200 de lei, adică în jur de 15.000 de euro, care s-au împărţit celor 38 de olimpici gălăţeni câştigători ai premiilor I, II şi III la fazele naţionale şi internaţionale. Premiul I şi premiile pentru cei selectaţi în loturile internaţionale a fost răsplătite cu 2.200 de lei, premiul al II-lea - cu 2.000 de lei, iar premiul al III-lea - cu 1.800 de lei.
Elevul Gabriel Dorian Muntean de la Colegiul Naţional "Spiru Haret" din Tecuci a primit două premii de câte 2.200 de lei, unul pentru locul I la faza naţională a Olimpiadei de Chimie şi cel de-al doilea pentru selecţia în lotul lărgit la Olimpiada Internaţională de "Ştiinţele Pământului".
Primăria a recompensat olimpicii
Cei doi olimpici internaţionali ai Galaţiului şi profesoarele care i-au pregătit au fost răsplătiţi, pe 16 decembrie, pe scena Teatrului Muzical, cu diplome, flori şi premii în bani, oferite de către Consiliul Local şi Primăria municipiului Galaţi. Este vorba de doar elevii care au rămas în Galaţi - Robert Râclea şi Andrei Bogdan Puiu. Profesoarele lor sunt Lidia Mânză şi Iuliana Duma, ambele de la CNVA.
Şi Ministerul Educaţiei recompensează excelenţa
Printre cei 114 elevi din România care vor beneficia de bursa "Meritul olimpic" se numără şi patru gălăţeni, toţi premiaţi la două sau chiar trei concursuri internaţionale. Cuantumul bursei pentru premiul I sau medalie de aur este 900 de lei lunar, pentru premiul al doilea, respectiv medalie de argint, este de 675 de lei lunar, iar pentru bronz sau premiul al III-lea, de 450 de lei.
Cele mai multe premii internaţionale au fost câştigate anul acesta de Simona Diaconu din Tecuci, fostă elevă a Colegiului "Spiru Haret", absolventă a Liceului Internaţional de Informatică din Bucureşti, ea este acum studentă la Princeton. Ea are anul acesta două medalii de aur, la Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete şi la Olimpiada Internaţională de Matematică şi una de argint, la Balcaniada Seniorilor la Matematică.
Două medalii de aur are şi fostul elev al CNVA, Dan Ştefan Eniceicu, (care învaţă în prezent la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti), la Olimpiada Internaţională de Fizică şi la Olimpiada de Fizică pentru ţările asiatice. El a mai obţinut şi o medalie de argint la a IX-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică (27 iulie - 4 august, Indonezia).
Robert Râclea, elev de la CNVA, are o medalie de aur la Olimpiada Internaţională Pluridisciplinară "Tuymaada" şi una de argint la Olimpiada Internaţională de Chimie.
Absolvent de CNVA la numai 16 ani, Andrei Bogdan Puiu este dublu medaliat cu bronz la Olimpiada Internaţională de Matematică şi la Balcaniada Seniorilor de Matematică. El studiază în prezent la Imperial College of London.