SALARIILE PROFESORILOR influenţează performanţa în Educaţie

SALARIILE PROFESORILOR influenţează performanţa în Educaţie
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Un studiu al OECD (Organizaţia pentru cooperare şi dezvoltare economică), care analizează rezultatele PISA (Programul pentru Evaluarea Internaţională a Elevilor) din 30 de ţări participante, demonstrează că, în jumătate dintre acestea, performanţele elevilor la şcoală sunt legate direct de nivelul salarial al profesorilor şi de nivelul de respect de care aceştia beneficiază în societate. Analiza arată că ţările care vor să-şi îmbunătăţească rezultatele PISA trebuie să investească mai mult în recrutarea de profesori cu un grad înalt de calificare. De altfel, se mai precizează că ţările care investesc cel mai mult în personalul didactic sunt ţările cu cele mai mari rezulte PISA.

Salariu de zeci de mii de euro, în ţările dezvoltate 

În Canada, salariul anual al unui profesor de gimnaziu cu 10 ani de experienţă este de 58.500 de euro. În alte ţări, dacă ar fi să aproximăm în euro, salariile arată astfel: Finlanda – 37.000 euro, Coreea de Sud – 40.300 euro, Noua Zeelandă – 40.800 euro, Japonia – 37.600 euro, Australia – 51.600 euro, Olanda – 51.000 euro. Pentru profesorii de liceu cu 10 ani de experienţă salariile sunt şi mai mari: Coreea de Sud – 40.500 de euro, Finlanda – 41.000 euro, Canada – 58.800 euro, Noua Zeelandă – 42.100 euro, Japonia – 37.700 euro, Australia – 52.000 euro, Olanda – 51.300 euro. Ca fapt divers, profesorii români cu 10 ani de experienţă şi gradul I au în momentul de faţă puţin peste 4.800 de euro brut pe an (3.400 euro net). „Ţările care vor să aibă un număr mai mare de profesori, în special ţările unde majoritatea cadrelor didactice nu sunt tinere sau în ţările unde creşte numărul de elevi care vin din urmă, ar trebui să ia în considerare o ofertă salarială cât mai atrăgătoare pentru debutanţi şi perspective de creştere în carieră. Trebuie menţionat, însă, că nu este suficient ca sistemul de educaţie să atragă cei mai bine calificaţi absolvenţi de facultate din care să selecteze cei mai buni profesori, sistemul trebuie să-i şi păstreze", se precizează în studiul OECD.

Profesorii respectaţi au performanţe

Un cadru didactic tratat cu respect şi căruia părinţii elevilor îi acordă un anume grad de încredere pentru aptitudinile sale profesionale va avea performanţe mai bune la clasă, fiindcă se va simţi motivat să-şi exercite profesia. Ţara unde profesorii sunt cei mai respectaţi este China, iar ţara cu cel mai scăzut grad de respect este Israel. Mai mult, în Europa profesorii nu sunt atât de respectaţi ca în Asia

Citit 5084 ori Ultima modificare Miercuri, 06 Ianuarie 2016 00:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.