Clase mai PUŢINE la liceele de elită din Galaţi
Foto: Foto-arhivă

Clase mai PUŢINE la liceele de elită din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

* Conducerea ISJ a anunţat că se taie la toate instituţiile câte o clasă de-a IX-a


Cum anul acesta numărul elevilor care vor intra în clasa a IX-a scade dramatic, cu peste 500 de elevi, faţă de anul trecut, conducerea ISJ Galaţi a anunţat directorii liceelor că se va tăia câte o clasă de la fiecare instituţie de învăţământ. 500 de elevi mai puţin înseamnă 17 clase în minus la liceu, în tot judeţul. Dacă pentru liceele tehnologice vestea n-a fost atât de dureroasă, pentru că oricum, de regulă, rămân cu locuri neocupate, pentru că nu se înscriu suficienţi elevi, la liceele performante, unde concurenţa este mare, situaţia pare de neconceput.

"Să se ţină cont de calitate, nu numai de număr"

Propunerea a iscat un val de nemulţumiri în rândul cadrelor didactice de la liceele teoretice, unde locurile se ocupă de obicei. Reducerea unei clase înseamnă norme mai puţine, dar şi bani mai puţini, având în vedere faptul că finanţarea se face în funcţie de numărul de elevi.

La Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri", întregul corp profesoral este în fierbere. Directorul Vasile Ciuchină susţine că a discutat cu colegii săi şi aceştia se consideră nedreptăţiţi: "E vorba de o instituţie de prestigiu, unde se face performanţă, unde rezultatele la bacalaureat sunt aproape de sută la sută anual. Ar trebui să se ţină cont de acest aspect. Am înţeles că sunt mai puţini elevi, dar când se taie, ar trebui să se ţină cont şi de calitate, nu numai de număr. Noi am înaintat Inspectoratului Şcolar un proiect de plan de şcolarizare cuprinzând acelaşi număr de clase. Încă nu s-a luat o decizie, dar sperăm că va fi una favorabilă performanţei şi nu ni se va reduce numărul de clase", a declarat Vasile Ciuchină.

Cam acelaşi lucru ni s-a spus de către directoarea Andra Ionescu de la Colegiul Naţional "Costache Negri": "Înţeleg că trebuie să se taie clase, pentru că a scăzut numărul elevilor, dar reducerea n-ar trebui să fie peste tot aceeaşi. Trebuie să te uiţi şi la rezultate. La liceele cu promovare 10 la sută la bacalaureat tai tot atâta ca şi la cele cu promovare de sută la sută? Eu ştiu că trebuie să ne încadrăm în nişte procente, dar analiza trebuie să se facă diferenţiat", spune Andra Ionescu.

Nici la Colegiul Naţional "Mihail Kogălniceanu" atmosfera din cancelarie nu este una senină: "E clar că reducerea unei clase înseamnă norme mai puţine. Sperăm să nu se întâmple acest lucru. Nu ştiu deocamdată cum ne afectează", spune directorul Ioan Sava.     

"Cantitate mai mică înseamnă performanţă mai mare"

Singurul director de liceu teoretic care ne-a explicat că nu este deloc supărat de această decizie este Ion Grecu de la Colegiul Naţional "Spiru Haret" din Tecuci. "Cantitate mai mică înseamnă performanţă mai mare. Pe locuri mai puţine se va face o triere mai bună a elevilor. Ştiu că a mai fost ideea de a se micşora numărul de elevi la clasă, de la 30 la 25, ceea ce ar fi fost un câştig. Dar nu s-a putut adopta ideea. Mai ştiu că, şi la anul, numărul total al elevilor va scădea cam la fel de mult, deci se va pune problema să se mai reducă un rând de clase. Astfel sperăm ca, încetul cu încetul, având în vedere că la noi în colegiu se face o extindere a spaţiului, să putem învăţa într-un singur schimb", a precizat Ion Grecu. 

"Decizia nu e luată de mine"

Conducerea ISJ ştie că există această nemulţumire a directorilor de licee teoretice, dar susţine că, deşi va avea în vedere respectarea performanţelor, de tăiat tot va trebui să se taie: "Conform reglementărilor în vigoare, 60 la sută din numărul locurilor trebuie să-l reprezinte învăţământul tehnologic, 35 la sută cel teoretic şi 5 la sută cel vocaţional. Decizia nu este luată de mine, ci se va face în Comitetul local de dezvoltare a parteneriatului social, comitet din care fac parte reprezentanţi ai autorităţilor, agenţi economici şi alte instituţii. E clar că vom reduce numărul claselor... Vom vedea cum ne încadrăm în procentele respective, ca să putem să nu tăiem şi la liceele performante", a spus inspectoarea generală Mioara Enache.

Citit 6387 ori Ultima modificare Joi, 21 Ianuarie 2016 00:12

20 comentarii

 • postat de despre noi
  Vineri, 22 Ianuarie 2016 08:20
  194.105.20.***
  Foarte bine ca ati inlocuit poza. Intr-adevar cata inspiratie sa puneti imaginea cu un liceu privat din... Constant , in conditiile in care scrieti un articol despre liceele/colegiile din Galati.
  0
  2
  Raportează
 • postat de lil
  Joi, 21 Ianuarie 2016 22:38
  82.78.252.***
  este normal sa se taie de la toate liceele cate o clasa, societatea noastra nu are nevoie numai de teoriticieni ci si de oameni care stiu sa faca ceva practic,
  3
  7
  Raportează
 • postat de @ Mihai Moraru
  Joi, 21 Ianuarie 2016 10:11
  82.137.14.***
  in orice domeniu exista oameni dedicati,sufletisti precum si oameni de categorie opusa. Eu nu mi-i mai amintesc decat pe cei din prima categorie,restul nu merita nici macar sa le retii numele.
  0
  4
  Raportează
 • postat de Irimia
  Joi, 21 Ianuarie 2016 00:38
  84.117.40.***
  Inca o data se poate vedea managementul defectuos dus de doamna Mioara Enache (si nu numai) la ISJ Galati. Articolul mentioneaza clar faptul ca acest fenomen a fost anuntat de conducerea ISJ, care din cauza "incalzirii atmosferei" pe aceasta tema se apara ca nu ea a luat decizia. In primul rand, de ce ISJ anunta decizii luate de altii? Pentru ca sunt perfect si vor sa mai faca si greseli sau...? In al doilea rand, doamna Enache a candidat pe o functie la al carei concurs a trebuit sa prezinte o strategie educationala si o viziune coerenta a invatamantului galatean. Aparent, aceasta dispare cand vine altcineva sa ia decizii in locul conducerii ISJ, care de altfel are rolul de "sol al regelui", oricine ar fi regele. Ar fi putut fi el si cel mai inalt comitet al guvernului, atunci cand este vorba despre sistemul judetean pe care IL CONDUCETI SI DE CARE RASPUNDETI, PENTRU CARE SUNTETI UN GARANT AL RESPECTARII LEGII SI AL IMPUNERII AUTORITATII DE CATRE INSTITUTIILE SUPERIOARE, dumneavoastra doamna Enache sunteti/ar trebui sa fiti cea care are cel mai greu cuvant de spus. Dumneavoastra (se presupune macar ca) stiti sistemul cel mai bine, de aceea il conduceti si nimeni, conform legii, nu vine sa ia decizii in locul dumneavoastra asupra lui (cu exceptia ministerului, bineinteles). A consulta un astfel de comitet este una, a-l considera undeva deasupra autoritatii dumneavoastra in sistem este cu totul altceva. Trezirea la realitate! In curand o sa aveti salariu de 7000-8000 lei si o sa faceti exact la fel! Nu e ok.
  0
  5
  Raportează
 • postat de Prof.Dr.Mihai Moraru
  Miercuri, 20 Ianuarie 2016 22:38
  86.124.202.***
  ,,NON MULTA,SED MULTUM!!!CAT DE multa dreptate aveau inteleptii latini,de care ne leaga atat de multe lucruri peste secole,si a caror limba atat de necesara unei culturi macar medii,nu se mai studiaza astazi in atat de moderna si ignoranta scoala romaneasca ....NU AVEM NEVOIE DE MULTIME,AVEM NEVOIE DE ESENTA,DE VALOARE !Tot se vorbeste de cele mai bune scoli,dar bine spune un proverb romanesc;OMUL SFINTESTE LOCUL(FEREASCA INSA DUMNEZEU SA SE INTERPRETEZE AD LITERAM PROVERBUL!!!)NU M-AM REFERIT LA DISTRIBUITORII DE,, AQUA QIUORENSIS,,adica aghiazma ,,,pe care cu multa generozitate ne-o dau pe bani preotii,cand li se iveste ocazia,ci de ADEVARATII DASCALI ,si din fericire am intalnit multi,care mi-au directionat drumul in viata acum vreo 50 de ani!!!SA va dau un simplu exemplu;in generala,la o scoala de cartier,pe RADU NEGRU, am avut o minunatie de profesor,DISTINSUL DOMN NICOLAE MARES,pace si recunostinta de la noi sa aiba in tainica lume in care cu durere am aflat ca a plecat de ceva vreme,care de multe ori la orele de muzica ,si probabil programa meschina ca si acum nu i-o cerea ,ne canta cantonete,cu frumoasa-i voce de tenor liric,arii mai accesibile,si in sufletul unuia ca mine a sadit definitiv dragostea incurabila,si atat de benefica suflletului meu ,pentru OPERA ,SI IN GENERAL MUZICA BUNA ,SIMFONICA,JAZZ-UL..!NU MAI VORBESC CA NE DUCEA LA MUZICAL,UNDE DISTINSA DOAMNA MARILENA MARINESCU MARES ERA PRIM SOLISTA ,(FARA BILETE,CA ALTFEL ,NUS' CATI DINTRE NOI AR FI MERS!!!)),SA VEDEM SPECTACOLE DE OPERA,NOI,COPII DIN FAMILII MAI SIMPLE ,SI FARA ASA DE INALTA EDUCATIE MUZICALA...!!!lLA LICEU INSA,AM AVUT PROFESOARA DE MUZICA O SCLIFOSITA ,DOAMNA BEATRICE BREZEANU,ULTERIOR ,LUPU,

  o tanara ca aspect chiar simpatica dar plina de ifose si aroganta,nu lipsita de pregatire ,care ,din inaltul catedrei ne privea cu aroganta si emfaza,vorbindu-ne de BEETHOVEN intr-un mod de care cu siguranta se plictisea si ea ,iar in ultimele minute ne punea la ora cate un mic ,minuscul fragment ,din cate o simfonie pe care nu o mai asculta nici dracu' in agitatia premergatoare recreatiei..PE ACEASTA DOAMNA nu o interesa probabil decat sa semneze in condica ora si o durea in ,,posterior,ca sa fiu elegant ce roade aveau prelegerile sale savante pe care nici dracu' probabil,cu pregatirea noastra de copii, nu le-ar fi inteles!ASA AM INVATAT SA FAC DEOSEBIRE INTRE UN PROFESOR ADEVARAT,DARUIT DE DUMENEZEU,SI UNUL COMPLEXAT(S ESPUNEA CA DOAMNA A RATAT O MARE CARIERA PIANISTICA, NUSTIU CAREI AFECTIUNI FIIND VICTIMA,DACA NU A FOST DOAR SCUZA EI IN FATA UNUI DESTIN IN CARE TALENTIUL ADEVARAT NU A CURTAT-O ,IN CIUDA EVIDENTELOR SALE FARMECE,CA DESI ERA O FEMEIE MAI CORPOLENTA,CA FIZIC MIE IMI PLACEA AL NAIBI DE TARE !IATA DEOSEBIREA INTRE UN PROFESOR ADEVARAT,DARUIT CU MULT HAR,SI UNM FIGURANAT IN ALE PASIUNII DIDACTICE ADEVARATE B!SANATATE LA TOATA LUMEA SI SA NE AUZIM DE BINE!
  4
  7
  Raportează
 • postat de Te-ologul
  Miercuri, 20 Ianuarie 2016 19:49
  109.102.89.***
  @ Teach ... Daca folosesti numele "teach" inseamna ca esti "teacher" si, dupa cum scrii, probabil asa inveti si elevii la scoala! Nu este de mirare ca scoala a ajuns unde a ajuns cu asemenea "profesori" !!!
  2
  4
  Raportează
 • postat de Indignatul
  Miercuri, 20 Ianuarie 2016 19:40
  5.13.150.***
  Cred ca cel mai bine ar fi sa-i lasam pe oameni sa decida unde vor sa-si dea copiii la scoala. Sa lasam interesele personale si sa nu ingradim libertatea oamenilor. Are cineva interes sa fim o tara de oameni usor de manipulat?Haideti sa vedem cati profesori vor prelungirea activitatii didactice cand au atins varsta de pensionare si se pune problema reducerii de posturi. Unii cred ca sunt de neinlocuit.
  0
  9
  Raportează
 • postat de Teach
  Miercuri, 20 Ianuarie 2016 19:09
  5.13.162.***
  @ Te-ologul ...

  Scuzama ... in cater licee vocationale si/sau teoretice ai vazut tu ca se mai angajeaza doar cu diploma de bac obtinuta acolo? Fara facultate nu mai face nimeni nimic ... asa ca lasa trollingul :) Pls
  3
  4
  Raportează
 • postat de Te-ologul
  Miercuri, 20 Ianuarie 2016 18:42
  109.102.89.***
  Sfatuiti-va copiii sa se inscrie la Seminar ! De acolo sigur veti obtine un post caldut si bine remunerat de popa, dascal cantaret clopotar sau adunator de lumanari. De popime nu vedeti ca nu se atinge nimeni ???
  3
  14
  Raportează
 • postat de @Alin19
  Miercuri, 20 Ianuarie 2016 18:33
  5.13.191.***
  Aline, stai calm ca la CNVA sunt elevi mai buni, mai muncitori, mai inteligenti chiar decat la alte licee "mediocre" cum zici tu. Acolo se face si performanta, olimpiade nationale, etc. Tu zici ca inveti ca sa iei bacul, pai asta e ceva banal, mai ales la profil umanist unde zici ca esti.
  Insa imi place ca esti cu picioarele pe pamant, asa este, cu facultate umanista iesi somer cu diploma.
  Mai lasati boala pe LVA. E normal sa aiba elevi buni, daca la admitere iau toata "Crema" elevilor din Galati. Admiterea se face pe baza mediilor, nu pe baza fitelor si banilor parintilor.
  Tu munceste acolo la liceul tau si lasa invidia si descosiderarea LVA-ului, ca nu te incalzeste cu nimic.
  Tu ce-ai vrea, sa se diminueze clasele la liceele bune iar copii buni sa fie fortati sa mearga la cele slabe? Nu mi s-ar parea corect.
  3
  11
  Raportează
 • postat de Alin19
  Miercuri, 20 Ianuarie 2016 17:14
  5.13.177.***
  Pai si la liceele tehnologice unde nici nu se ocupa locurile si deabia se fac 1-2 clase amarate pentru un an scolar ce faceti???Faceti liceul sa nu mai aiba elevi?Asta in caz ca vreti sa reduceti clasele la toate liceele.Zic.

  Nu sunt la liceu tehnologic...SUNT la liceu TEORETIC insa ma gandeam ca unele licee au foarte putini elevi..acolo ce faceti?

  Iar Liceele de Elita de ce vor bani cat mai multi?Vor elevi multi ca sa le vina banii..fac performanta,nu stiu ce..vrajeli ,ei vor doar banii ,de asta majoritatea directorii liceelor de elita s-au plans,nu le mai intra banii in buzunare..pardon nu le mai vin bani la liceu..:)
  Din pacate liceele denumite ''de elita''din Galati au devenit doar licee de fite,de copii de bani gata..nu de elita si performanta...de oameni cu FITE si AERE de mari personalitati..unii cred ca daca esti la CNVA gata esti savant ,inveti bine,esti inteligenta orasului..nu e asa..
  Cunosc destule licee teoretice considerate mediocre care au elevi foarte buni..
  Deci ce licee de elita cu elevi foarte buni visati?
  Eu sunt la un liceu teoretic,asa zis mediocru,dar invat la fel de bine ca si unul de la CNVA..Care-i diferenta dintre mine si acela de la liceul ''de elita''?Simplu.Eu nu sunt copil de bani gata,nu am fite,nu am aere si nu ma cred inteligentul Pamantului insa incerc sa invat ceva si sa iau bacalaureatul,pe drept si pe meritul meu..:) Gandindu-ma insa la un viitor destul de gri fiindca in Galati nu sunt locuri de munca decente..iar facultatile de profil umanist care imi plac mie si care ma atrag mai ca le faci ''degeaba'' fiindca nu iti gasesti de lucru,dupa absolvirea lor,in general..
  7
  8
  Raportează
 • postat de Gicu
  Miercuri, 20 Ianuarie 2016 14:24
  5.13.191.***
  Bravo domnule director Grecu, va sa zica e bine ca se reduce anul asta un rand de clase, la anul alt rand de clase, peste 2 ani...de ce nu? Asa ca vei ajunge mata sa "directionezi"....o cladire goala. E bine ca nu esti deloc suparat. :)
  Apropo, concursurile de directori de ce nu se mai tin odata?
  3
  10
  Raportează
 • postat de ironie
  Miercuri, 20 Ianuarie 2016 14:02
  5.13.197.***
  Multumiti-mi cat vreti,eu tot las comentariul

  Si ati pus o poza cu elevi de la ICHC?(liceu privat din Constanta). Cata inspiratie, se potriveste fix ca nuca in perete ;))
  1
  5
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Miercuri, 20 Ianuarie 2016 13:51
  5.13.233.***
  Problema grava a acestei tari este cine are acces la pusculita si cine face legile! HOTII! Poti inventa sute si mii de taxe, banii tot se vor fura!
  Daca aduni averile illicite are tuturor politicienilor in 26 de ani PARIU CA POTI MARI SALARIUL MINIM LA 500E FARA PROBLEME!
  Apoi avem si autostrazi la preturi reale decente, spitale, fabrici... iar pe la urma biserici!
  Din pacate este prea tarziu! Se urmareste o destabilizare continua a tarii, punandu-se accentul pe depopulatie pentru extragerea resurselor
  in voie si nu numai! Ce baza voi avea eu ca un elev actual care viseaza Q7 si Rover in clasa a7a imi va plati mie pensia, când el i-l va astepta veritabilul salariu minim de 900 de lei sau daca are ceva in creier... nu-mi va oferi nimic pentru ca va parasi tara cu prima ocazie!
  Despre ce vorbim? Inevitabilul se ca intampla in mai putin de un deceniu!
  0
  10
  Raportează
 • postat de Ion
  Miercuri, 20 Ianuarie 2016 13:13
  79.116.106.***
  Dle director Grecu, nu prea se face o triere mai buna, pentru ca sunt locuri mai putine dar si elevi mai putini, deci cam tot acela este raportul.
  Evident ca ar fi de dorit ca sa mai scada nr de elevi din clase, sunt prea multi 30 ptr un invatamant eficient, dar la noi conteaza doar sa coste cat mai putin, in timp ce pe hartie ar trebui sa se aloce 6% din PIB la educatie, se aloca abia jumatate.
  1
  9
  Raportează
 • postat de Ion
  Miercuri, 20 Ianuarie 2016 13:05
  188.26.124.***
  Lasa-ti scoala fratilor si plecati in tari straine unde noaptea muncesti si ziua te relaxezi. Nu prea am vazut nici un profesor in Porsche Panamera...
  12
  7
  Raportează
 • postat de Mickey Mouse
  Miercuri, 20 Ianuarie 2016 12:17
  5.13.161.***
  Logic sa se intample asta atat timp cat jumatate din copii romanilor se nasc prin Spania,Italia, Belgia samd. Voi descurajati tinerii sa-si intemeieze o familie si-i goniti in strainataturi de la varste tot mai fragede asa ca, in curand vor fi mai multe locuri in licee decat elevi. Si nu suportam comparatia cu Franta si Finlanda atat timp cat PIB-ul pe locuitor nu il suporta. Suntem la nivelul unei tari bananiere si avem pretentii sa-i scolarizam gratuit pe viitorii muncitori,ingineri si doctori din tarile occidentale. Puneti-le o taxa de scolarizare care sa fie platita de toti cei care emigreaza si or sa fie bani suficienti la invatamant!
  1
  18
  Raportează
 • postat de Mircea
  Miercuri, 20 Ianuarie 2016 08:03
  95.76.33.***
  Asa cum am ajuns o tara de absolventi cu studii superioare tot asa prevad ca orasul nostru va avea doar elevi care au absolvit CNVA , PEDAGOGIC ,LMK ! Nu ar fi un lucru rau dar asta inseamna ca nu mai avem nevoie de instalatori, electricieni, lacatusi, sudori etc !
  Tot la fel de adevarat este ca la locurile de munca existente in prezent chiar ca singura sansa este sa absolvi CNVA si sa pleci in Anglia ca manipulator depozit sau barman !
  1
  28
  Raportează
 • postat de Teach
  Miercuri, 20 Ianuarie 2016 06:31
  5.13.162.***
  Mai rau ... d-na Roxana Artene Penciu ... verificati va rugam in cate scoli sunt cate 35 elevi in clasa ...si atunci putem spune ca aveti un demers jurnalistic complet si corect. Sugestii: Dunarea, CNVA, ...

  Daca sunt 10 clase intr-o scoala cu 35 elevi in loc de 28 cum era inainte sunt 70 elevi in plus in scoala???! Procentul de care sp[uneti acolo se refera la numarul de clase sau la numarul de elevi?
  2
  19
  Raportează
 • postat de Modernizarea invatamantului ?
  Miercuri, 20 Ianuarie 2016 05:19
  84.117.40.***
  Fa, vreti invatamant performant si modern ca in Franta si in Finlanda, unde sunt cate 12 elevi in clasa, dar la noi in tara pastrati cate 25-30 de elevi in clasa, ca pe vremea lui Ceausescu ! In plus, reduceti si nr de clase din scoli si licee ?
  2
  29
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.