Clase mai PUŢINE la liceele de elită din Galaţi
Foto: Foto-arhivă

Clase mai PUŢINE la liceele de elită din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

* Conducerea ISJ a anunţat că se taie la toate instituţiile câte o clasă de-a IX-a


Cum anul acesta numărul elevilor care vor intra în clasa a IX-a scade dramatic, cu peste 500 de elevi, faţă de anul trecut, conducerea ISJ Galaţi a anunţat directorii liceelor că se va tăia câte o clasă de la fiecare instituţie de învăţământ. 500 de elevi mai puţin înseamnă 17 clase în minus la liceu, în tot judeţul. Dacă pentru liceele tehnologice vestea n-a fost atât de dureroasă, pentru că oricum, de regulă, rămân cu locuri neocupate, pentru că nu se înscriu suficienţi elevi, la liceele performante, unde concurenţa este mare, situaţia pare de neconceput.

"Să se ţină cont de calitate, nu numai de număr"

Propunerea a iscat un val de nemulţumiri în rândul cadrelor didactice de la liceele teoretice, unde locurile se ocupă de obicei. Reducerea unei clase înseamnă norme mai puţine, dar şi bani mai puţini, având în vedere faptul că finanţarea se face în funcţie de numărul de elevi.

La Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri", întregul corp profesoral este în fierbere. Directorul Vasile Ciuchină susţine că a discutat cu colegii săi şi aceştia se consideră nedreptăţiţi: "E vorba de o instituţie de prestigiu, unde se face performanţă, unde rezultatele la bacalaureat sunt aproape de sută la sută anual. Ar trebui să se ţină cont de acest aspect. Am înţeles că sunt mai puţini elevi, dar când se taie, ar trebui să se ţină cont şi de calitate, nu numai de număr. Noi am înaintat Inspectoratului Şcolar un proiect de plan de şcolarizare cuprinzând acelaşi număr de clase. Încă nu s-a luat o decizie, dar sperăm că va fi una favorabilă performanţei şi nu ni se va reduce numărul de clase", a declarat Vasile Ciuchină.

Cam acelaşi lucru ni s-a spus de către directoarea Andra Ionescu de la Colegiul Naţional "Costache Negri": "Înţeleg că trebuie să se taie clase, pentru că a scăzut numărul elevilor, dar reducerea n-ar trebui să fie peste tot aceeaşi. Trebuie să te uiţi şi la rezultate. La liceele cu promovare 10 la sută la bacalaureat tai tot atâta ca şi la cele cu promovare de sută la sută? Eu ştiu că trebuie să ne încadrăm în nişte procente, dar analiza trebuie să se facă diferenţiat", spune Andra Ionescu.

Nici la Colegiul Naţional "Mihail Kogălniceanu" atmosfera din cancelarie nu este una senină: "E clar că reducerea unei clase înseamnă norme mai puţine. Sperăm să nu se întâmple acest lucru. Nu ştiu deocamdată cum ne afectează", spune directorul Ioan Sava.     

"Cantitate mai mică înseamnă performanţă mai mare"

Singurul director de liceu teoretic care ne-a explicat că nu este deloc supărat de această decizie este Ion Grecu de la Colegiul Naţional "Spiru Haret" din Tecuci. "Cantitate mai mică înseamnă performanţă mai mare. Pe locuri mai puţine se va face o triere mai bună a elevilor. Ştiu că a mai fost ideea de a se micşora numărul de elevi la clasă, de la 30 la 25, ceea ce ar fi fost un câştig. Dar nu s-a putut adopta ideea. Mai ştiu că, şi la anul, numărul total al elevilor va scădea cam la fel de mult, deci se va pune problema să se mai reducă un rând de clase. Astfel sperăm ca, încetul cu încetul, având în vedere că la noi în colegiu se face o extindere a spaţiului, să putem învăţa într-un singur schimb", a precizat Ion Grecu. 

"Decizia nu e luată de mine"

Conducerea ISJ ştie că există această nemulţumire a directorilor de licee teoretice, dar susţine că, deşi va avea în vedere respectarea performanţelor, de tăiat tot va trebui să se taie: "Conform reglementărilor în vigoare, 60 la sută din numărul locurilor trebuie să-l reprezinte învăţământul tehnologic, 35 la sută cel teoretic şi 5 la sută cel vocaţional. Decizia nu este luată de mine, ci se va face în Comitetul local de dezvoltare a parteneriatului social, comitet din care fac parte reprezentanţi ai autorităţilor, agenţi economici şi alte instituţii. E clar că vom reduce numărul claselor... Vom vedea cum ne încadrăm în procentele respective, ca să putem să nu tăiem şi la liceele performante", a spus inspectoarea generală Mioara Enache.

Citit 6527 ori Ultima modificare Joi, 21 Ianuarie 2016 00:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.