Cum vor fi acordate TICHETELE SOCIALE pentru grădiniţă

Cum vor fi acordate TICHETELE SOCIALE pentru grădiniţă
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Tichetele sociale acordate în baza Legii privind încurajarea copiilor să urmeze învăţământul preşcolar - ”Fiecare Copil în Grădiniță” - vor putea fi utilizate numai pentru achiziționarea de produse alimentare, de igienă, de îmbrăcăminte sau rechizite. Guvernul a adoptat, printr-o hotărâre, normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 248/2015 privind stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor provenind din familii defavorizate.

De aceste tichete, în valoare de 50 de lei lunar, vor beneficia părinţii copiilor cu vârste între 3 şi 6 ani. Stimulentul se acordă familiilor cu mai puţin de 284 de lei venituri lunare pe membru de familie. Mecanismul de acordare a tichetului nu ia în calcul ajutorul social, alocaţia pentru copii, bursele sau subvenţiile agricole. În normele de aplicare se precizează că acordarea tichetelor este strict condiţionată de prezenţa regulată a copiilor la grădiniţă. Prezenţa o ţin educatorii, iar situaţia fiecărui preşcolar se centralizează într-un sistem informatic naţional.

Copiii eligibili pentru acest program sunt identificaţi de asistenţii sociali din primării, pe baza unui dosar social. Cei care primesc deja beneficii sociale care atestă încadrarea sub pragul de venit nu mai trebuie să facă un nou dosar, copiii lor devenind automat eligibili.

În hotărârea de guvern se precizează că stimulentul este acordat pentru perioada septembrie - iunie, pe bază de cerere şi declaraţie pe proprie răspundere completată de părinţi. Tichetele vor fi distribuite de primării, iar banii necesari se asigură de la bugetul de stat. Este deja în lucru un proiect de hotărâre care urmează să prevadă repartizarea pe judeţe a sumelor alocate în 2016, în funcţie de numărul de copii înscrişi.

Citit 5341 ori Ultima modificare Duminică, 24 Ianuarie 2016 18:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.