Alţi doi elevi gălăţeni au fost ADMIŞI la prestigioasa universitate CAMBRIDGE
Foto: Foto "Viaţa liberă", Roxana Artene Penciu

Alţi doi elevi gălăţeni au fost ADMIŞI la prestigioasa universitate CAMBRIDGE
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

* În foto, Roxana Dumitriu şi Adrian Slătineanu - cei doi elevi de la CNVA care au fost deja admişi la prestigioasa universitate din Marea Britanie * Anul trecut, au mai fost admişi aici, în premieră, alţi doi elevi gălăţeni - Maria Ionescu şi Vlad Şoltuz


În fiecare an, românii care sunt admişi la Cambridge pot fi număraţi pe degetele de la o singură mână. Anul trecut au fost admişi la această universitate de legendă doi elevi de la CNVA, Maria Ionescu şi Vlad Şoltuz, iar acum performaţa a fost reeditată de doi colegi de clasă - Roxana Dumitriu şi Adrian Slătineanu, de la a XII-a A.

Maria Ionescu povestea anul trecut că unul dintre candidaţii englezi s-a mirat că fuseseră selectaţi la interviu trei elevi din acelaşi liceu (Andrei Bogdan Puiu a fost admis, dar i s-a cerut să aştepte încă un an, pentru că avea doar 16 ani, aşa că a acceptat oferta de la Imperial London College), în condiţiile în care în Anglia sunt zone de unde nu este admis niciun tânăr. Cum din toamnă vor fi deja la Cambridge patru elevi de la prestigiosul colegiu, vor putea înfiinţa acolo o minirepublică CNVA.

Roxana şi Adrian sunt amândoi luminoşi, deschişi, cu bun-simţ şi parcă le respiră inteligenţa prin toţi porii. Ai sta la nesfârşit de vorbă cu ei. Ba i-ai lua şi acasă. Cine nu şi-ar dori asemenea copii? Când te gândeşti şi la performanţa pe care au reuşit s-o înscrie, aproape că-i vezi ca pe nişte eroi întorşi de pe front.

"Au apreciat abilitatea mea de a mă descurca în situaţii-limită"

O plăcere a fost, probabil, şi pentru profesorii de la Cambridge să le ia interviu. Roxana va studia din toamnă Computer Science (Informatică şi Calculatoare). Ea a recunoscut că a avut emoţii şi că a fost o surpriză chiar şi pentru ea că a fost admisă. "Nu aveam premii la olimpiade, deşi am învăţat bine în toţi anii de liceu. La Cambridge contează însă mai puţin CV-ul tău şi mai mult ceea ce faci la interviu. La primul, am primit probleme de logică, iar al doilea interviu a fost cu probleme de matematică. Am fost atât de speriată că am făcut greşeli elementare, de clasa a VIII-a. Însă au apreciat că sunt în stare să rezolv singură o problemă, că n-am stat nopţile să tocesc rezolvări pe de rost. Au apreciat abilităţile mele de a mă descurca în situaţii-limită, chiar şi atunci când m-am confruntat cu tipuri de probleme pe care nu le-am mai abordat", povesteşte cu sinceritate Roxana.

Crede că în selecţia pentru interviu a contat şi bogata ei activitate extraşcolară, participările la proiectul "O carieră pentru o zi", când a fost la Bruxelles şi a lucrat alături de profesionişti în domeniul IT-ului, participările la simulările adunărilor generale ale ONU, atât în colegiu, cât şi la Londra, dar şi faptul că a făcut tenis de performanţă până la 11 ani.

"În scrisoarea de motivaţie am povestit că faptul că tenisul m-a învăţat să am încredere în mine şi mi-a întărit voinţa. A trebuit să renunţ la tenis, însă, ca să mă pot ocupa mai mult de şcoală, pentru că aşa aveam mai multe variante, spre deosebire deosebire de tenis, unde este foarte greu să-ţi faci un viitor", spune ea pragmatic.

Peste zece ani se vede, cu îndrăzneală, în Londra, lucrând pentru o companie mare, gen Samsung, Apple, Mozilla sau Google, iar peste 20 de ani se vede chiar revenind în România, dacă ar avea o bază financiară solidă. "Îmi place România. Am ales să fac facultatea în Anglia pentru că se pune mai mult accent pe dobândirea abilităţilor practice. În plus, după ce termini, te poţi angaja mai uşor şi pe salariu mult mai mare decât ai avea în România", vine simplu explicaţia fetei.

De altfel, Roxana pare să nu fi crescut în ţara proverbului "Capul ce se pleacă sabia nu-l taie", întrucât, spune ea, este genul de om care îţi spune în faţă punctul ei de vedere, sincer şi cu argumente.

Adrian, colegul tinerei, crede că atuul ei este încrederea în forţele proprii şi în tot ceea ce face.

"Pasiunea mea pentru matematică şi fizică i-a convins"

Adrian Slătineanu a fost admis la Inginerie generală la Cambridge. "Îmi plac fizica şi matematica. Fie alegeam să merg în cercetare, fie ingineria. Nu mă atrage cercetarea, deoarece te poţi bucura de roadele ei mult mai târziu, pe când ingineria are efecte imediate şi palpabile, poţi veni în ajutorul oamenilor mai repede", îşi motivează el alegerea făcută.

Interviul i s-a părut o experienţă plăcută, profesorii fiind foarte relaxaţi şi dornici să selecteze studenţii cei mai promiţători: "Întâi am dat un test cu 10 probleme de matematică şi fizică, după care am intrat la un prim interviu pe marginea acestui test. I-a interesat, nu atât cât de bine am rezolvat problemele, ci cum interacţionez cu profesorul atunci când acesta îmi dă un pont ca să repar ceea ce am greşit. Apoi am mai intrat într-un interviu în care am vorbit despre inginerie şi despre matematică şi fizică. Sunt convins că am trecut pentru că au văzut că sunt pasionat de cele două discipline. Colegul meu de bancă tot timpul spune că, de câte ori vorbesc despre matematică şi fizică, îmi strălucesc altfel ochii. Pasiunea mea i-a convins", crede Adrian.

Tânărul are nenumărate premii la olimpiadele naţionale la cele două discipline, printre care o medalie de aur şi una de argint.

M-a amuzat (pe Roxana, colega lui, chiar a şocat-o un pic) faptul că, peste zece ani, se vede aşezat la casa lui, cu familie, o slujbă şi o viaţă decente.

Mi-a mărturisit că-i este greu să-mi răspundă dacă se va mai întoarce în România: "Ţara, pământul, familia, prietenii, familia - toate acestea sunt speciale pentru mine. Dar nu mă văd incapabil să mă adaptez şi în altă ţară. Dimpotrivă, cred că pot găsi un mediu în care poţi să te dezvolţi profesional", crede el.

Se consideră un om raţional, liniştit, vesel şi fericit. Roxana completează imediat: "Şi extraordinar de inteligent".

Amândurora le-a plăcut foarte mult oraşul în care vor studia din toamnă, pentru atmosfera liniştită, pentru faptul că locuitorii sunt în cea mai mare parte tineri, ca şi ei, pentru aerul pitoresc, desprins parcă din celebrele cărţi cu Harry Potter.

Sunt convinşi că vor începe o viaţă care nu le va fi uşoară, că vor avea parte de provocări, că-şi vor schimba probabil unele viziuni, dar cu siguranţă se vor descurca cu brio, aşa cum au făcut până acum.

Citit 30357 ori Ultima modificare Joi, 28 Ianuarie 2016 01:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.