EMMA CRISTINA GHEORGHIU, STUDENTĂ ŞI LA FACULTATEA DE DREPT A UNIVERSITĂŢII “DANUBIUS”, CÂŞTIGĂTOAREA COMPETIŢIEI INTERNAŢIONALE LA CURTEA EUROPEANĂ DE JUSTIŢIE DIN LUXEMBURG

EMMA CRISTINA GHEORGHIU, STUDENTĂ ŞI LA FACULTATEA DE DREPT A UNIVERSITĂŢII “DANUBIUS”, CÂŞTIGĂTOAREA COMPETIŢIEI INTERNAŢIONALE LA CURTEA EUROPEANĂ DE JUSTIŢIE DIN LUXEMBURG
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Iată că există! Există și modele care trebuie să aibă efectul unui energizant motivațional pentru tinerii noștri. Emma este unul dintre aceste exemple, o tânără determinată care a înțeles, cu mult timp în urmă, ce își dorește de la viață și a optat pentru varianta firească, a pașilor mărunți, dar siguri, pentru a ajunge să profeseze în domeniul juridic.

În cele ce urmează, redăm un interviu special acordat de Emma Cristina GHEORGHIU, proaspăt câștigătoare a titlului de “BEST GENERAL ADVOCATE”, acordat de Curtea Europeană de Justiție, în competiția internațională EUROPEAN LAW MOOT COURT.

Danubius News: De ce opțiunea ta pentru a studia în străinătate și, în același timp, de a urma studiile Facultății de Drept ale Universității “Danubius”?

Emma: Decizia de a studia în străinătate a fost luată cu mult timp în urmă când, fiind în clasa a 9-a, am urmat o școală de vară la Cambridge în Mare Britanie și am fost fascinată atât de țara în general, cât și de sistemul juridic britanic bazat pe jurisprundență. Terminând Colegiul Național Vasile Alecsandri din Galați am ales să urmez studiile de licență la Queen Mary University of London, în Marea Britanie, cu specializare în dreptul britanic și european. În timpul licenței, am avut ocazia să merg un an în stagiu ERASMUS la Katholieke Universiteit Leuven în Belgia unde am urmat o serie de cursuri axate pe dreptul european si unde am realizat că aceasta este aria în care mi-aș dori să lucrez în viitor. Fiind în special interesată de partea comercială a dreptului european, am hotărât să îmi urmez masteratul în Olanda la Leiden University cu specializare în dreptul european și internațional de business.

Deși mi-am dorit încă din liceu să studiez în străinătate, nu am vrut niciodată să abandonez opțiunea de a mă întoarce, la un moment dat, în țară și de a avea un rol în dezvoltarea sistemului juridic românesc. De aceea am ales să studiez Dreptul la Universitatea ”Danubius” (studentă în anul IV, ID), dar și pentru programul flexibil de învățământ la distanță pe care universitatea îl are și care mi-a permis să urmez atât cursurile din Marea Britanie, cât și cele de la Universitatea “Danubius”.”

Danubius News: În ce a constat acest concurs?

Emma: ”Concursul se numeşte European Law Moot Court Competition (ELMC) şi a început încă din anul 1988, fiind cel mai prestigios concurs axat pe dreptul european. Printre organizatori se numără şi directorul Departamentului de Comunicare şi Relaţii Publice al Curţii de Justiţie a Uniunii Europene şi mulţi dintre asistenţii judecătorilor de la Curte, majoritatea participând, la rândul lor, la acest concurs în timpul facultăţii.

În acest an, au participat 154 de universităţi din peste 20 de state membre ale Uniunii Europene, cât şi din USA, dintre care numai 6 universităţi au ajuns să participe la marea finală din Luxemburg săptămâna trecută. Echipa câştigătoare a fost Universitatea Ljubljana, premiul pentru cel mai bun Avocat General a fost câştigat de către mine din partea Universităţii Leiden, iar premiul pentru cel mai bun reprezentant al Comisiei Europene a fost atribuit Universităţii Columbia din New York, USA.

Concursul a început în septembrie, când a fost anunţat cazul (speţă) de anul acesta. Fiecare echipă a avut timp, până pe 30 noiembrie, să redacteze pledoariile scrise care au fost mai apoi trimise la organizatorii competiţiei.

Dintre cele 154 de echipe participante, juriul compus din judecători şi academicieni a trebuit să aleagă 48 de echipe care să participle ulterior la una dintre cele 4 semifinale regionale. Anul acesta, semifinalele regionale au fost organizate de Universitatea Maastricht, Olanda; Universitatea Helsinki, Finlanda; Universitatea Naţională Atena, Grecia şi Universitatea Freiburg, Elveţia.

În cadrul fiecărei semifinale regionale, cele 12 echipe au pledat oral în faţă unui complet de judecată format din avocaţi şi judecători din statele organizatoare. Fiecare semifinală regională a avut o singură echipă câştigătoare, un avocat general câştigător şi un reprezentant al comisiei care s-au calificat la marea finală din Luxemburg. Eu am fost câştigătoarea semifinalei regionale din Helsinki, ca şi avocat general, însă, din păcate, restul echipei mele din Leiden nu s-a calificat la finala din Luxemburg.

Marea finală a constat în două zile intense de pledoarii în faţa membrilor Curţii de Justiţie a Uniunii Europene. În prima zi, au fost cele două semi-finale unde au participat toate cele 4 echipe câştigătoare ale semifinalelor regionale şi care au fost prezidate de Avocatul General Bobek şi Judecătorii Ulloa Rubio şi Svenningsen. Aceştia au ales cele 2 echipe care au participat la marea finală unde completul de judecată a fost unul impresionant format din: Avocaţii Generali Kokott, Sharpston şi Bobek şi Judecătorii Jaeger, Papasavvas, Buttigieg, Kancheva and Bradley.”

Danubius News: Ce înseamnă această experiență pentru tine?

Emma: “Experiența a fost, cu siguranţă, unică dar şi rezultatul unui efort de 8 luni de muncă pentru acest concurs. A primi confirmarea acestei munci din partea judecătorilor Curţii de Justiţie Europene este un sentiment excepţional pe care nu pot să-l descriu. Pe lângă succesul final şi încrederea că am ales cariera corectă dată de acest rezultat, concursul m-a ajutat să-mi dezvolt şi unele abilităţi indispensabile pentru o carieră jurdică.”

Dar Emma nu se opreşte aici. Îşi doreşte să rămână în domeniul justiţiei europene. Fire independentă, Emma înclină, totuşi, către opţiunea de a deveni un avocat de succes iar experienţa acestui concurs care îi deschide calea către o stagiatură valoroasă în culisele profesiei visate, o va ajuta, cu siguranţă, să pledeze la bara instanţelor europene.

Emma: Momentan îmi pregătesc aplicaţia pentru unul dintre stagiile oficiale de la Curtea Europeană, iar rezultatul acestui concurs este, cu siguranţă, un avantaj important în procesul de selecţie. Ulterior, în cadrul Curţii mi-aş dori să lucrez pe lângă unul dintre judecători. Pe de altă parte, de când am ales Facultatea de Drept, planul a fost dintotdeauna să fiu un avocat de succes aşa că, mi-ar plăcea, în egală măsură, să mă aflu în banca opusă judecătorilor, pledând în faţă Curţii de Justiţie. De aceea, pe lângă stagiile oficiale, mai aplic şi la o serie de firme de avocatură internaţionale. Pe lângă specializarea în Drept european mi-au plăcut întotdeauna dreptul comercial, în special fuziuni şi achiziţii, şi dreptul competiţional, aşa că intenţionez să aplic la firme specializate în aceste domenii. “

NO COMMENT!

Oare câţi tineri din România care au optat pentru o carieră în Drept îşi găsesc motivaţia intrinsecă de a se avânta în asemenea competiţii? Cu siguranţă, Emma este un exemplu de urmat iar Facultatea de Drept de la Universitatea “Danubius” din Galaţi este mândră să aibă asemenea studenţi care nu au abandonat România, ci contribuie la integrarea sa în sistemul European.

Mulțumim, Emma pentru povestea ta!

Lect. Univ. dr. Ana Alina IONESCU DUMITRACHE

(P)

Citit 2805 ori Ultima modificare Luni, 18 Aprilie 2016 17:07