CALIFICATĂ la olimpiada internaţională de lectură. IOANA GHEORGHE şi-a făcut din cărţi un aliat pe viaţă

CALIFICATĂ la olimpiada internaţională de lectură. IOANA GHEORGHE şi-a făcut din cărţi un aliat pe viaţă
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Ioana Gheorghe, elevă în clasa a VI-a la Colegiul Naţional "Costache Negri", s-a calificat la faza internaţională a Concursului "Lectura ca abilitate de viaţă"


Într-o lume în care mai toţi părinţii se plâng că nu le pot smulge copiilor din mâini tabletele, telefoanele sau alte gadgeturi, iată o mamă care are o altă problemă: "Cumpărăm cărţi, cărţi şi iar cărţi! Îi tot explic că avem şi alte lucruri necesare de luat şi că nu sunt bani pentru câte cărţi şi-ar dori ea", spune femeia, cu vizibile unde de mândrie în glas. Personajul despre care vorbim este Ioana Gheorghe, elevă în clasa a VI-a la Colegiul Naţional "Costache Negri", care a aflat recent că s-a calificat la faza internaţională a Concursului "Lectura ca abilitate de viaţă". Cum competiţia va avea loc în septembrie, Ioana îşi va petrece întreaga vacanţă pregătindu-se la modul cel mai serios. N-o să vă vină să credeţi, dar lucrul acesta n-o deranjează deloc. "Oricum aveam de gând să citesc foarte mult în vacanţa asta. Diferenţa e că acum voi avea şi un scop. A fost o bucurie mare vestea pentru mine, mai ales că nu-mi imaginam că voi ajunge aşa de departe", spune Ioana.

La faza naţională a concursului, care s-a desfăşurat la Râmnicu Vâlcea, Ioana a câştigat premiul al treilea, acesta fiind şi criteriul de selecţie: au mers mai departe toţi elevii care au urcat pe podium.

De la profesoara care a descoperit-o şi a pregăti-o pe olimpică, Valentina Braşoveanu, aflăm că faza internaţională se va desfăşura la Constanţa, la Colegiul Naţional "Mihai Eminescu". Candidaţii din străinătate s-au înscris prin ambasade. Ei vor alege dacă vor răspunde cerinţelor într-o limbă de circulaţie internaţională sau dacă vor solicita translator.

Visând la mai multe vieţi

În ciuda vârstei sale, Ioana e genul de om care nu se mulţumeşte cu puţin. Şi nu doar premiul pe care l-a luat vorbeşte despre asta. Nici faptul că la proba orală a luat punctaj maxim, deşi era pentru prima dată când se prezenta în faţa unei comisii, ea fiind un copil timid, după cum recunoaşte. Nici măcar faptul că şi în clasa a V-a şi în clasa a VI-a a terminat cu zece pe linie. Pentru ea, lectura e nu doar o abilitate, este modul în care poate descoperi propria viaţă, dar şi secretul prin care poate trăi mai multe vieţi la un loc.

"Lectura e o disciplină aparte. Citind, poţi tu însuţi să devii personajul respectiv, să treci prin întâmplările pe care le trăieşte el, să capeţi experienţă. Aşa ai mai multe vieţi. Lectura mă ajută să descopăr cine sunt, ce-mi place şi ce aş vrea să fac. Dacă n-ar fi fost lectura, n-aş fi ajuns să descopăr că vreau să devin actriţă", motivează ea, ca şi cum ar citi dintr-o carte.

O întreb ce actriţe are ca model şi, deşi mă aşteptam să primesc răspunsuri gen Hanna Montana sau Violeta, rămân puţin şocată: îi plac Elisabeth Taylor şi Audrey Hepburn, adică cele care au fermecat generaţia mea, mai degrabă. Nici nu te aşteptai ca cineva de vârsta ei să se uite la aşa filme. "Am vrut să văd care au fost actriţele care au influenţat lumea filmului şi le-am descoperit pe cele două dive. Am început să mă uit la filmele cu ele. Sper să am timp să pot vedea mai multe în vacanţă", povesteşte fata.

Ioana se pregăteşte deja pentru ceea ce vrea să devină: a jucat în câteva roluri în piesele montate în cadrul cenaclului "Punţi peste timp", organizat tot de profesoara Valentina Braşoveanu. Face balet la Centrul Cultural "Dunărea de Jos" şi şi-a convins mama s-o înscrie la cursuri de actorie, iar acum caută cele mai bune oferte.

Nici nu-şi pune problema că nu va deveni celebră. Deja şi-a trasat traiectoria: va studia în străinătate, pentru că acolo e mai aproape de studiourile mari ale lumii şi sunt mai multe oportunităţi în lumea artistică. Planul B? Regie sau scenografie, deci nu-i scoate nimeni filmul din cap!

Citit 8438 ori Ultima modificare Marți, 19 Iulie 2016 20:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.