ESTE OFICIAL. Analizele medicale NU sunt necesare pentru înscrierea la şcoală sau grădiniţă

ESTE OFICIAL. Analizele medicale NU sunt necesare pentru înscrierea la şcoală sau grădiniţă
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Autorităţile sanitare subliniază faptul că nicio unitate şcolară nu poate solicita analize medicale pentru înscrierea copiilor


Înscrierea copiilor la şcoală sau la grădiniţă a devenit mai simplă, începând cu acest an, ca urmare a unui ordin comun adoptat de Ministerul Sănătăţii (MS) şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării. Astfel, potrivit modificărilor apărute în respectivul document, copiii nu mai au nevoie de nicio analiză medicală pentru a fi înscrişi într-o instituţie de învăţământ. Singurele documente necesare la înscrierea copiilor la grădiniţă sau la şcoală sunt adeverinţa medicală şi avizul epidemiologic, ambele obţinute de la medicul de familie pe lista căruia copilul se regăseşte. Analize suplimentare pot fi cerute de medicul de familie doar în situaţia în care copilul are anumite simptome de boală infecţioasă.

Copiii au gratuitate pentru toate serviciile medicale

Ordinul comun dintre cele două ministere a fost adoptat anul trecut. Potrivit acestui document, în documentele medicale necesare pentru înscrierea, frecventarea sau terminarea unui ciclu de învăţământ în România nu se regăseşte nicio rubrică pentru rezultatele analizelor medicale.

"Pentru orice document eliberat pentru copii, medicii de familie nu percep taxe. Această prevedere este stipulată în Legea Sănătăţii. În schimb, sunt şi situaţii în care unitatea de învăţământ solicită, pentru înscrierea copiilor, adeverinţe din care să reiasă starea de sănătate a părinţilor. În aceste situaţii, vorbind despre un serviciu nedecontat de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, medicii pot percepe un tarif. Fiecare medic este însă liber să stabilească valoarea acestui tarif", a explicat pentru "Viaţa liberă" dr. Daniela Ungurianu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Galaţi.

Antibioticele trebuie prescrise doar atunci când sunt necesare

"Ministerul Sănătăţii doreşte ca publicul - în special părinţii - să fie informat asupra unor elemente esenţiale pe care ar trebui să le cunoască pentru a lua decizii şi a acţiona în mod responsabil pentru sănătatea copiilor. Prezenţa nazala şi/sau faringiană a stafilococilor sau pneumococilor este frecventă şi nu reprezintă în sine un pericol pentru sănătatea copilului. Cu alte cuvinte, nu necesită un tratament antibiotic. Testele/analizele medicale pentru grădiniţă nu sunt solicitate în mod expres prin niciun document oficial sau act normativ. Ele nu au valoare epidemiologică, adică nu pot fi interpretate aşa încât să dea indicaţii asupra unui pericol real la care sunt expuşi ceilalţi membri ai comunităţii şcolare în care intră respectivul copil", se arată într-un comunicat publicat de către MS.

În continuare, mai este specificat în respectivul document, "efectuarea acestor teste/analize, interpretate în mod superficial, deschide posibilitatea unui abuz - administrarea de antibiotice fără ca aceasta să fie cu adevărat necesară. Consecinţele sunt nefaste: perturbarea florei microbiene normale a copilului care primeşte antibiotic, respectiv selectarea de germeni rezistenţi la antibiotice ce pot fi ulterior transmişi mai departe în comunitate".

Autorităţile încurajează instituţiile din domeniul sanitar, unităţile şcolare şi medicale să informeze corect populaţia despre lipsa beneficiilor unor asemenea testări. La fel de important este să nu încurajeze folosirea antibioticelor pentru „eradicarea” unor germeni care există în organism în mod normal.

Rezistenţa la antibiotice, o realitate

Din cauza folosirii excesive a antibioticelor, bacterii care înainte puteau fi învinse cu uşurinţă au dezvoltat rezistenţă la aceste medicamente, motiv pentru care pot genera forme severe de boală. Medicii atrag atenţia asupra faptului că majoritatea virozelor respiratorii sunt de natură virală (provocate de virusuri - n.r.), caz în care antibioticele (medicamente eficiente doar împotriva bacteriilor  - n.r.) nu dau niciun rezultat. Atunci când infecţia este provocată de un virus, tratamentul trebuie să se bazeze în special pe medicamente antivirale.

Citit 7453 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Septembrie 2016 23:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.