Ca în fiecare an, septembrie a adus emoţiile PRIMEI ZILE DE ȘCOALĂ
Foto: Foto ”Viața liberă”, Marius Negri

Ca în fiecare an, septembrie a adus emoţiile PRIMEI ZILE DE ȘCOALĂ
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Încă de la primele ore ale dimineţii de luni, 12 septembrie, oraşul a fost luat cu asalt de elevi şi părinţi pentru că a început un nou an şcolar. Îmbrăcaţi în cămăşuţe albe şi „înarmaţi” cu flori în mâini, elevii şi-au îndreptat paşii către şcoli. În jurul orei 9,00, în curtea fiecărei unităţi de învăţământ, a sunat clopoţelul pentru prima dată în anul şcolar 2016-2017. Clinchetul copoţelului le-a dat emoţii atât elevilor, cât şi părinţilor şi profesorilor prezenţi la deschiderile de an. Fiecare a avut emoţiile lui, dar, de departe, cei mai emoţionaţi au fost bobocii. Fie că vorbim de cei de la clasa pregătitoare, fie de cei de la clasa a  V-a sau de cei de la clasa a IX-a, aceştia au fost cei care au intrat în clase abia după ce şi-au cunoscut diriginţii. Dar emoţiile au trecut repede, aşa că, după ce a sunat clopoţelul, toţi au mers în săli pentru a-şi cunoşate viitorii colegi şi pentru a-şi afla orarul.

Pentru a retrăi, după 20 de ani, după cum chiar el a mărturisit, emoţiile primei zile de şcoală, primarul Galaţiului, Ionuţ Pucheanu, a ales să participe la deschiderea anului de la Colegiul Naţional „Mihail Kogălniceanu”. „A fost foarte emoţionant. Nu am avut aşa emoţii în toată campania electorală. Am realizat că au trecut 20 de ani de când am păşit pentru prima dată în curtea Colegiului. Mi-am revăzut o parte dintre profesori şi am vizitat ambele corpuri ale unităţii. Mă bucur că cei care au fost până acum la conducerea liceului s-au îngrijit ca acest liceu, de prestigiu în Galaţi, să nu îşi piardă din aura aceea pe care o avea. Mai sunt lucruri de făcut acolo, dar domnul director a avut grijă să îmi arate exact de ce mai este nevoie. Cu siguranţă, pentru că mă leagă atât de multe de acest liceu, îmi voi îndrepta atenţia şi asupra lui”, ne-a mărturist edilul, care a recunoscut că nu a primit, încă, sfaturi de la foştii profesori legate de noua funcţie pe care o deţine.

După ce a fost oficiată şi o mică slujbă religioasă, directorul adjunct al unităţii de învăţământ a sporit emoţiile pentru boboci, strigând prezenţa pentru clasa a V-a şi pentru cei din clasele a XI-a. După ce şi-au cunoscut şi diriginţii, bobocii au păşit, pentru prima oară, în incinta şcolii. „Le urez tuturor multă putere de muncă şi mult succes. Părinţilor le doresc să aibă răbdare atât cu elevii, cât şi cu profesorii, iar pe profesori îi îndem să dea şi ei dovadă de răbdare cu părinţii”, a adăugat primarul Ionuţ Pucheanu.

A ales şi o şcoală gimnazială

După ce le-a urat mult succes profesorilor şi elevilor de la Colegiul „Mihail Kogălniceanu”, Ionuţ Pucheanu a mers şi la Şcoala Generală Nr. 33 pentru a participa la deschiderea anului. Aici, o altă curte plină de elevi, prărinţi şi profesori. Cu flori în mâini, elevii au aşteptat cu nerăbdare să se termine discursurile oficiale pentru a ajunge în bănci. Unii abia aşteptau să îşi afle orarul, pentru ca mai apoi să poată sta la poveşti cu colegii, să depene amintiri din vacanţă.

Cea mai emoţionată, de departe, a fost o fetiţă de la clasa pregătitoare, care a avut sarcina cea mai grea: să sune clopoţelul pentru toţi cei care îi vor fi colegi. Încruntată şi însoţită de un elev ceva mai mare, micuţa a trecut prin faţa tuturor celor prezenţi, anunţând, parcă cu regret, că de acum înainte joaca s-a terminat, iar responsabilităţile şcolare, inclusiv temele, nu vor întârzia să apară.

Cu emoţii şi cu multe regrete după minunatele zile de vacanţă, cei 85.253 de elevi înscrişi în judeţul Galaţi, au marcat deja prima zi de şcoală. De astăzi, vacanţa va fi dată uitării până pe 24 decembrie, când va fi prima zi dintr-o nouă vacanţă. Doar cei de la grădiniţă şi din clasele primare vor mai avea o vacanţă intermediară, în perioada 29 octombrie - 6 noiembrie.

Citit 3117 ori Ultima modificare Luni, 12 Septembrie 2016 19:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.