Academia propune o strategie de dezvoltare. ”În 20 de ani va fi deşert în România”

Academia propune o strategie de dezvoltare. ”În 20 de ani va fi deşert în România”
Evaluaţi acest articol
(66 voturi)

Avertizează vicepreşedintele Academiei Române, Bogdan C. Simionescu


Prezent la Galaţi, la simpozionul “Ştiinţă, cultură, artă”, organizat de Centrul de Excelenţă Prelucrarea Polimerilor, din cadrul Facultăţii de Inginerie, vicepreşedintele Academiei Române, Bogdan C. Simionescu, le-a prezentat, în premieră, studenţilor şi profesorilor de la “Dunărea de Jos”, "Strategia de dezvoltare pe următorii 20 de ani", elaborată de Academia Română, un document aflat încă în lucru, pentru care politicienii vor fi invitaţi să îşi asume răspunderea până în 2018.

Conform datelor oferite de academician, România este a şasea ţară ca dimensiune în UE, stat de frontieră euro-atlantică, cu cea mai mare economie din zonă, pe structură de tip vestic. “Ar trebui să ne folosim de faptul că suntem ţară de frontieră, cu o oarecare stabilitate, cu un bogat patrimoniu cultural şi spiritual şi omogenitate etnică. Biserica Ortodoxă Română este, la capitolul putere şi influenţă, cea mai mare din Europa şi a doua din lume, după Biserica rusă. Avem un teren fertil şi posibilitatea de a redeveni principalul exportator în Europa pe agricultură, un sol bogat în resurse şi ape minerale. Cea mai mare problemă este, însă, o lipsă de viziune, inexistenţa unei strategii pe termen lung pe care România, indiferent de cine vine la putere, trebuie să şi-o asume”, a declarat Bogdan C. Simionescu.

Dintre marile noastre probleme, academicianul a enumerat: migraţia, care alături de scăderea natalităţii va pune mari probleme pe viitor, calitatea condiţiilor de locuit - avem 32 la sută din populaţie fără acces la baie proprie, conectare la reţeaua de apă potabilă doar în proporţie de 58 la sută, calitatea serviciilor (vom asista, în câţiva ani, la colapsul sistemului de pensii şi al sistemului sanitar), lipsa unei infrastructuri sănătoase şi a unor politici coerente.

"Ne-am distrus pădurile: dacă, înainte de Revoluţie, 33 la sută din suprafaţa ţării era acoperită de păduri, acum au rămas doar 28 de procente. În ritmul acesta, în 20 de ani, va fi deşert în România. În plus, trebuie să ne gândim foarte serios la faptul că ţara noastră mai are resurse de gaze pentru maximum zece ani şi de ţiţei pentru 19 ani. Acestea sunt problemele la care politicienii trebuie să se gândească serios şi pentru care trebuie să găsească soluţii”, a explicat Bogdan C. Simionescu. Datele sunt publice, tot documentul - cele trei volume de analiză - putând fi consultat pe site-ul Academiei Române.

Vicepreşedintele Academiei Române va mai reveni la Galaţi, pentru a ţine - de data aceasta liceenilor - o serie de prelegeri pe teme de interes.

Citit 2119 ori Ultima modificare Luni, 28 Noiembrie 2016 17:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.