Un olimpic pus pe fapte mari, ca să SCHIMBE România | BOGDAN BURGHELEA, premiul I la olimpiada de Germană

Un olimpic pus pe fapte mari, ca să SCHIMBE România | BOGDAN BURGHELEA, premiul I la olimpiada de Germană
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Tânărul se pregăteşte să devină profesor pentru că ştie că educaţia poate aduce un nou tip de gândire şi o nouă  mentalitate


Deşi este o limbă destul de greu de "digerat", Germana este disciplina favorită a lui Bogdan Burghelea, elev în clasa a  XI-a la Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri". Anul şcolar trecut, s-a calificat la pentru prima dată la faza naţională a olimpiadei de Germană, de unde s-a întors cu premiul I, performanţă deloc de neglijat, având în vedere că nu mai participase la o competiţie şcolară de asemenea nivel. 

Limbile străine, de la pasiunea pentru muzică

Bogdan mărturiseşte că de mic a avut o pasiune pentru limbile străine,  pentru că-i plăcea să asculte muzică, dar şi să înţeleagă versurile.  Aşa  s-a  ataşat de limba engleză, apoi de franceză, deoarece asculta mult Patricia Kaas. Pasiunea pentru germană a apărut mult mai  târziu, în clasa a IX-a, dar a pornit tot de la un cântec pe care s-a chinuit să-l traducă. "Tot încercând să potrivesc cuvintele, mi-am dat seama că germana are o muzicalitate deosebită.  E ciudată, dar totodată fascinantă, pentru că foloseşte multă metaforă. Spre exemplu,  la "curcubeu" nemţii spun "arcul ploii",  iar la  "bec" -  "pară luminoasă". Iar exemple sunt multe", spune el plin de entuziasm.

Deja se pregăteşte pentru meseria de profesor

Îmi  mărturiseşte că vrea să rămână în România, pentru că vrea să schimbe ceva în bine pentru comunitatea din care face parte.  Va face facultate de filologie, în principal pe limba germană. Nu s-a hotărât încă ce va alege în secundar, între rusă și finlandeză. Consideră că, educând elevii, poate participa concret la schimbarea României,  pentru că un dascăl nu trebuie să fie doar omul de la catedră care predă timpurile verbelor şi liste de cuvinte. Profesorul trebuie să le influenţeze gândirea elevilor, dar şi să-i obişnuiască cu o anumită  mentalitate.

A descoperit că-i place munca de profesor făcând voluntariat la centrul de zi de la  Biserica "Sfântul  Spiridon", unde îi ajută pe câţiva copii la efectuarea temelor, dar le este şi sprijin moral,  pentru că au o  mulţime  de probleme şi  au nevoie de sfaturi, dar şi de un prieten care să le dea un impuls pentru a ieşi din situaţia în care se află. De voluntariat s-a apucat de pe vremea când era gimnazist,  la Şcoala nr. 29, unde a activat în cadrul clubului de voluntariat. Aşa a descoperit că-i place să interacţioneze cu oamenii şi să se facă util.

Şi-ar dori să facă facultatea la Cluj, pentru că este un oraş pe care-l iubeşte. "Există o lipsă acută de profesori de germană, deşi s-a dovedit că este o limbă foarte utilă, cunoaşterea ei asigurând în prezent siguranţa unui loc de muncă în Germania, unde sunt foarte multe perspective", spun e Bogdan.

Hotărât să schimbe ceva

Bogdan  Burghelea are 17 ani şi ştie că schimbarea în bine a României va veni de la tineri.  De la cei care se ridică acum, dar şi  de la  cei pe care generaţia lui ar trebui să-i formeze. Ce ar schimba? Sunt multe lucruri. În primul rând s-ar lupta cu nepăsarea celor din jur, ar vrea ca fiecare să fie implicat în a face ceva pe pătrăţica lui. "Suntem sătui de vorbe şi promisiuni. Trebuie să facem ceva concret. Ceva care să contrabalanseze cu lucrurile rele care se întâmplă. De exemplu, se tot vorbeşte de povestea asta cu defrişările, cu distrugerea pădurilor. O soluţie ar fi ca oamenii să se mobilizeze şi să planteze copaci acolo unde munţii au rămas goi. Degeaba ne plângem şi nu punem mâna să facem ceva",  concluzionează voluntarul, obişnuit să treacă direct la fapte.

Citit 8368 ori Ultima modificare Joi, 22 Decembrie 2016 00:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.