Filologii din Europa se adună la Facultatea de Litere din Galaţi

Filologii din Europa se adună la Facultatea de Litere din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Centrul de cercetare Comunicare interculturală şi literatură de la Facultatea de Litere a Universităţii "Dunărea de Jos", în colaborare cu Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei din Republica Moldova, Universitatea Liberă Internaţională din Moldova şi Institutul de Cercetări Filologice şi Interculturale din Republica Moldova organizează, în perioada 19-20 mai, conferinţa internaţională "Lexic comun/ Lexic specializat", ajunsă la a X-a ediţie. Tema propusă în acest an este „Democratizarea cunoaşterii” sau migraţia lexicului specializat spre lexicul comun.

"Rolul sporit al ştiinţei şi tehnicii în societatea contemporană are ca efect o apropiere considerabilă între cunoaşterea ştiinţifică şi cea obişnuită. Acest fapt determină o laicizare a ştiinţelor, fenomen ce are ca rezultat determinologizarea, ce interesează deopotrivă lexicul comun şi cel specializat. Vom avea invitaţi profesori, lingvişti din ţară şi din străinătate, doctoranzi şi cercetători care vor dezbate modalităţile prin care cel mai sensibil compartiment al limbii, lexicul, răspunde la schimbările socio-politice şi culturale aduse de globalizare, precum şi circulaţia cuvintelor dinspre lexicul specializat spre lexicul comun şi invers în limba română şi în limbile europene", a explicat conf. univ. dr. Oana Cenac, organizatorul evenimentului.

Din programul conferinţei, amintim susţinerea de lucrări în plenul manifestării şi pe secţiuni, prezentarea unor cărţi de specialitate nou apărute, precum şi promovarea unui proiect de cercetare, iniţiat de o echipă coordonată de prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel, de la Institutul de Filologie Română "A. Philippide" din Iaşi, de monitorizare a efectelor modificării structurii lexicului comun prin adoptarea de către vorbitori, în procesul comunicării, a lexicului specializat. Sunt aşteptaţi să asiste toţi cei interesaţi de evoluţia actuală a limbii române.

Citit 2230 ori Ultima modificare Marți, 16 Mai 2017 16:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.