Scordoleaua modernă a studenţilor de la S.I.A. - vedeta unei conferinţe de gastronomie de la Sibiu (FOTO)

Scordoleaua modernă a studenţilor de la S.I.A. - vedeta unei conferinţe de gastronomie de la Sibiu (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

„Mârlițăʹn culcuș”, un fel din pește bazat pe reinterpretarea unei rețete tradiționale - Scordoleaua - a fost preparatul cu care echipa de la Galați a impresionat juriul de la Sibiu, câștigând „Premiul special pentru cel mai autentic gust.” E un preparat lipovenesc din cartofi fierţi şi ştiucă tânără sărată, uscată şi fiartă (mârliţă), pe care grecii îl asezonau cu miez de nucă. “Mama va fi foarte mândră, de la ea am luat reţeta! Practic, e un fel vechi de mâncare, pe care oamenii Deltei îl ştiu foarte bine, dar noi am venit cu două elemente noi: e vorba de un sos de usturoi cu pătrunjel, făcut la blender şi de o imitaţie de icre, pe bază de sirop de cătină, care au decorat platoul. Preparatul a surprins juriul, noi ne-am bucurat că ne-am întors cu premiul, pe viitor îmi doresc ca acest preparat să se regăsească în meniurile restaurantelor”, a declarat asist. dr. ing. Eugenia Pricop, unul dintre cadrele didactice care a reprezentat Galaţiul la Sibiu.

Cele trei studente la Inginerie şi management în alimentaţie publică din cadrul S.I.A., care au refăcut, cu mare grijă, felul de mâncare sunt Alina Tudor, Andreea Tărăbuță și Mădălina Burțea.

“Din apă până în bol, ştiuca suferă o serie de transformări care necesită timp:  după ce se spală, peştele e ţinut pe un pat de sare, şi pus la uscat timp de o săptămână, până când carnea capătă consistenţa dorită. Mârliţa e desărată, apoi, fiartă împreună cu cartofii, se dezosează şi se montează pe platou împreună cu piureul,” a explicat dr. ing. şef de lucrări Daniela Istrati, coordonatorul proiectului. La final, se adaugă un sos făcut din usturoi, lamâie, pătrunjel, ulei şi piper. Şi se decorează cu o imitaţie de icre - elementul de noutate - icre făcute din apă, suc de cătină, un element de îngroşare (alginat) şi clorură de calciu. Practic, soluţia se picură în apă şi preparatul întărit arată ca nişte icre dar are gust dulce.

“Am promovat gastronomia regiunii, am redescoperit şi interpretat un fel de mâncare traditional de la Dunărea de Jos, un preparat uitat, care nu se mai găseşte în meniurile restaurantelor”, a explicat Daniela Istrati.

„Mârlițăʹn culcuș” a fost prezentat în cadrul Conferinței Naționale Științifice „Influențe culturale în gastronomie”, organizată de Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară şi Protecția Mediului a Universității „Lucian Blaga” Sibiu, având ca motto: „Condimente autohtone în aperitive”.

La lucrările Conferinței au mai participat studenți din alte şase universități de profil din țară:  Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, Universitatea „Transilvania” Brașov, USAMV Iași, USAMV București, USAMV Cluj şi Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu.

Citit 2486 ori Ultima modificare Marți, 23 Mai 2017 02:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.