Arhiepiscopia “Dunării de Jos” îşi va licenţia iconarii şi restauratorii

Arhiepiscopia “Dunării de Jos” îşi va licenţia iconarii şi restauratorii
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

"Artă Sacră" se numeşte cea mai nouă specializare pentru care pot opta, la Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie din cadrul Universităţii "Dunărea de Jos", tinerii gălăţeni care îşi doresc să devină teologi cu instruire universitară. Arhiepiscopia "Dunării de Jos", în colaborare cu universitatea gălăţeană, a pus deja la punct toate detaliile legate de organizarea noii specializări, iar Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (din care face parte şi Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, ca ierarh) a aprobat înfiinţarea acesteia, în cadrul celei mai recente reuniuni, din perioada 4-5 iulie.

Pe cale de consecinţă, se fac deja înscrieri atât la specializarea "Artă Sacră", cât şi la celelalte specializări de profil, de la Universitatea "Dunărea de Jos": "Teologie Didactică", unde sunt disponibile 50 de locuri şi "Teologie Ortodoxă - Asistenţă Socială", unde se va concura pe alte 50 de locuri. Studentul care va fi admis la "Artă Sacră", pe unul dintre cele 30 de locuri disponibile, va studia atât teologie (având în program discipline care să asigure un bagaj de bază de cunoştinţe), cât şi artă. Pe durata studiilor, parte dintre studenţi vor avea posibilitatea să aprofundeze arta bizantină, adică să se specializeze în pictura de icoane, iar parte vor putea deveni restauratori de icoane, de carte, de textile şi de obiecte metalice. Cu siguranţă că pentru aceştia din urmă va fi mult de lucru, şi la practică, dar şi după absolvire, în laboratoarele de restaurare ale Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos.

Învăţământ teologic universitar există, la Galaţi, deja de 24 de ani. Mai exact, din 1992. S-a început atunci cu "Teologie - Litere", pachet de specializări în cadrul căreia se studia şi o limbă străină, ca domeniu de licenţă. Apoi, după ce sistemul Bologna a desfiinţat dublele specializări, învăţământul de profil a continuat cu specializările "Teologie Didactică" şi "Teologie - Asistenţă Socială". Sute de studenţi s-au licenţiat, de-a lungul timpului, în teologie, urmând cursurile Universităţii "Dunărea de Jos". Parte dintre absolvenţi au obţinut şi diplome de masterat, în cadrul specializării "Spiritualitate ortodoxă şi asistenţă socială". 

Citit 1646 ori Ultima modificare Miercuri, 12 Iulie 2017 22:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.