Șezătoare ca în Noaptea de Sfântul Andrei

Șezătoare ca în Noaptea de Sfântul Andrei
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Elevii clasei a III-a B de la Şcoala Generală nr. 22 din Galaţi au descoperit, alături de specialiştii în folclor de la Centrul Cultural “Dunărea de Jos” (CCDJ), farmecul şezătorilor de odinioară. Referentul de la CCDJ Paul Buţa e cel care i-a ghidat pe copii prin lumea obiceiurilor şi tradiţiilor din noaptea de Sf. Andrei. Elevii, îmbrăcaţi în straie populare, au organizat, la mansarda Centrului, o şezătoare în toată regula: au povestit ce tradiţii se păstrau pentru noaptea de 29 spre 30 noiembrie, au vorbit despre obiceiuri de divinaţie (cu fir de busuioc sub pernă, boabe de grâu sau crenguţe de gutui puse la încolţit), au spus povestea usturoiului şi au enumerat câteva dintre superstiţiile legate de noaptea în care spiritele se dezlănţuie. Nu au fost uitate nici legendele populare despre Sfântul Andrei, cel întâi chemat. Totul, în timp ce copiii au curăţat porumbul sau au pregătit ghemele pentru împletit, aşa cum făceau bunicile pe vremuri.

“Inedit e că iniţiativa le aparţine: doamna învăţătoare şi şcolarii au cerut organizarea unui astfel de eveniment şi au venit pregătiţi cu tot ce trebuie. Noi doar am dat girul autenticităţii şi am mai făcut câteva precizări, pe ici pe colo. Acţiunea merită toate felicitările noastre, îi felicităm şi pe părinţi că s-au implicat foarte frumos. Tradiţiile trebuie sădite în sufletul lor prin astfel de întâlniri, în care elevii fac conexiuni cu personajele din poveşti, pun în practică şi înţeleg altfel lucrurile decât dacă le-ar citi de pe Internet,” a explicat Paul Buța.

“Am ţinut să le arăt elevilor că, deşi am importat Halloween-ul, avem şi noi tradiţiile noastre legate de noaptea magică de Sf. Andrei. Ei au fost foarte încântaţi, s-au documentat din cărţile puse la dispoziţie de cei de la Centrul Cultural, au adus gheme şi porumb de curăţat, pe scurt, a fost o şezătoare în toată regula. Pe viitor, vreau să continuăm cu tradiţiile şi obiceiurile de primăvară, până la Dragobete şi Paşte. Sunt mult prea frumoase să le lăsăm să se uite”, a declarat Valentina Tanasaciuc, învăţătoarea clasei a III-a B de la Şcoala nr. 22. La final, elevii au degustat turte, plăcinte de bostan, nuci şi mere.

Citit 2050 ori Ultima modificare Luni, 27 Noiembrie 2017 17:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.