Jurnaliştii boicotează şedinţele CL

Jurnaliştii boicotează şedinţele CL
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Joi, membrii Asociaţiei Jurnaliştilor "Dunărea de Jos", dar şi alţi colegi din presă au părăsit sala de şedinţe a Consiliului Local, în semn de protest faţă de lipsa de transparenţă a Primăriei şi Consiliului Local.

În esenţă, jurnaliştii sunt nemulţumiţi de faptul că, din februarie, de când consilierii locali au început să lucreze „modern”, pe laptopuri, au început „să uite” să mai ofere presei mapele cu hotărârile de CL, acte care, conform legii, trebuie să conţină şi rapoarte de specialitate şi expunere de motive şi avizele comisiilor de specialitate.

Fără aceste hârtii, hotărârile de CL nu sunt decât nişte fraze fără sens, din care nimeni nu îşi poate da seama despre ce fel de decizie este vorba şi care este motivul pentru care se hotărăşte aşa ceva. Cum aceste acte nu mai sunt puse la dispoziţia presei, consilierii pot adopta, la adăpost de ochii lumii, diverse hotărâri controversate…   

„Toate demersurile pe care le-am făcut pentru a se institui accesul jurnaliştilor  la aceste informaţii de interes public, au fost obstrucţionate de Primăria municipiului Galaţi. Această situaţie este stranie, prin comparaţie cu atitudinea Consiliului Judeţului Galaţi, care ne pune la dispoziţie toate informaţiile referitoare la proiectele de hotărâri”, a spus preşedintele Asociaţiei Jurnaliştilor "Dunărea de Jos", Ticu Ciobotariu, în nota de protest înaintată aleşilor locali, care încalcă, prin lipsa de transparenţă, legile care reglementează accesul la informaţiile de interes public (Legea 544/2001 şi  articolul 10 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului).

Situaţia de la Galaţi va fi făcută cunoscută şi oficialităţilor din Parlamentul European, printr-o delegaţie a Societăţii Jurnaliştilor “Dunărea de Jos”, care se va afla, săptămâna viitoare, la Bruxelles.

Protestul citit de Ticu Ciobotariu a fost ascultat doar de o parte dintre aleşi; consilierii Maricel Oancea, Mihai Manoliu, Teodor Iulian, funcţionarii Florin Popa şi Ionel Ardean, dar şi viceprimarul Mircea Cristea au discutat între ei, probabil vreo hotărâre ce urma să fie adoptată fără probleme, acum că presa nu mai asistă la şedinţe…

Explicaţie foto: După citirea notei de protest, jurnaliştii au părăsit şedinţa Consiliului Local

Citit 1250 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.