Medicii de familie nu mai acordă REȚETE compensate şi gratuite

Medicii de familie nu mai acordă REȚETE compensate şi gratuite
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Cei mai mulţi dintre gălăţenii care au mers miercuri, 3 ianuarie 2018, la medicul de familie nu au putut primi reţete gratuite sau compensate, nici trimiteri către medicii de diverse specialităţi şi nici vreun alt act medical oferit pe baza contractului încheiat între cabinete şi Casa de Asigurări de Sănătate. Măsura vine ca un protest al medicilor de familie, după ce autorităţile nu au răspuns favorabil cererilor pe care aceştia le-au formulat pe parcursul ultimelor luni.

Deşi nu au mai oferit servicii decontate de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi, majoritatea medicilor de familie din Galaţi au fost totuşi la cabinete, oferind consultaţii pro-bono. "Noi, medicii de familie, vrem să fim lăsaţi să lucrăm. Noi suntem primii care am fi vrut să nu se ajungă în situaţia asta, însă nu ni s-a lăsat de ales, din moment ce din partea autorităţilor am găsit doar rea-voinţă. Protestul nostru este ca un semnal de alarmă. Nu am auzit de colegi care să ia bani pentru consultaţiile date astăzi (miercuri - n.r.), suntem foarte apropiaţi de pacienţii noştri şi le ştim necazurile, însă un semnal de alarmă trebuia tras. De altfel, mulţi pacienţi ne înţeleg nemulţumirile şi am făcut totul pentru ca impactul acestui protest să fie cât mai mic asupra pacienţilor", a declarat dr. Daniela Ungurianu, preşedintele filialei Galaţi a Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.

"Suntem limitaţi de o serie de legi prost gândite"

La rândul său, dr. Dumitru Mărăşescu, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Galaţi, subliniază faptul că medicii pe care-i reprezintă atrag atenţia de ani de zile asupra situaţiei în care sunt puşi. "Noi suntem limitaţi de o serie de legi prost gândite. Birocraţia de la cabinet este foarte mare, ceea ce ne răpeşte din timpul pe care ar trebui să-l acordăm pacienţilor. Ni s-a promis o anumită creştere a bugetelor, în 2018, dar nu s-a concretizat nimic. Practic, valoarea este cam aceeaşi ca anul trecut", a precizat dr. Mărăşescu.

Totuşi, sunt şi medici de familie gălăţeni care au ales să semneze, încă de la sfârşitul săptămânii trecute, actele adiţionale de prelungire a contractelor de furnizare de servicii de asistenţă medicală primară încheiate cu CJAS Galaţi. În total, 67 de medici din totalul de 233 au semnat deja actele adiţionale, încă de anul trecut. Lor li se adaugă medicii de familie care au semnat contractele pe parcursul zilei de miercuri.

Citit 3502 ori Ultima modificare Miercuri, 03 Ianuarie 2018 21:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.