Protest spontan pe platforma combinatului siderurgic

Protest spontan pe platforma combinatului siderurgic
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Un protest spontan s-a declanşat în dimineaţa zilei de marţi, 16 ianuarie, pe platforma combinatului ArcelorMittal Galaţi, siderurgiştii fiind nemulţumiţi de condiţiile salariale oferite de administraţie în cadrul negocierii contractului colectiv de muncă (CCM).

Câteva sute de salariaţi, în jur de 600 potrivit unor estimări, s-au adunat mai întâi în faţa birourilor de la Resurse Umane, apoi în faţa sediului administrativ, la Turn, unde au scandat lozinci împotriva patronatului. Potrivit unor surse de pe platforma siderurgică, manifestanţii au încercat să forţeze intrarea în sediul administrativ, în această încercare fiind sparte câteva geamuri de la uşa de intrare.

Treptat, spiritele s-au liniştit, iar în jurul orei 14.00 în faţa sediului administrativ au mai rămas câteva zeci de oameni. Pe de altă parte, odată cu ieşirea de la muncă a angajaţilor din tura de dimineaţă, protestele au prins din nou vigoare, făcându-se din nou auzite fluierături şi huiduieli la adresa conducerii combinatului.

"Noi am spus că oamenii au ajuns la capătul răbdării. Ne-am dori mai multă deschidere din partea conducerii combinatului. Cred că oamenii au nevoie de mai multe explicaţii din partea administraţiei, nu să fie trataţi cu indiferenţă", ne-a declarat Vasile Crişan, secretar general şi purtător de cuvânt al Sindicatului Siderurgistul AMG.

După cum v-am informat în paginile ziarului nostru, negocierile pentru noul contract colectiv de muncă (CCM) din combinatul ArcelorMittal Galaţi au intrat în prelungiri, după ce sindicatul Siderurgistul AMG şi reprezentanţii administraţiei nu au ajuns la o înţelegere. Noul termen de finalizare a negocierilor este 26 ianuarie.

Potrivit sindicaliştilor, principalul motiv de disensiune este dorinţa administraţiei combinatului de a negocia un CCM valabil pe doi şi de a introduce sporul de condiţii grele în salariile de bază, condiţii considerate inadmisibile de către siderurgişti.

În legătură cu cele întâmplate pe platforma siderurgică şi cursul negocierilor, administraţia ArcelorMittal şi-a manifestat deschiderea pentru a continua negocierile. "ArcelorMittal Galaţi îşi exprimă hotărârea de a continua dialogul cu partenerii sociali, în cadrul stabilit de lege, pentru a se asigura deopotrivă sustenabilitatea Combinatului, dar şi viitorul slujbelor, în noua realitate economică", se arată într-o declaraţie de presă remisă redacţiei.

Reprezentanţii sindicatului Siderurgistul AMG au precizat că următoarea rundă de negocieri cu conducerea combinatului va avea loc pe 23 ianuarie. "Dacă reprezentanţii administraţiei îşi păstrează poziţiile de până acum, e clar că se va ajunge la folosirea, în limitele legii, a mijloacelor de luptă sindicală", a avertizat liderul sindical Vasile Crişan.

Citit 4983 ori Ultima modificare Marți, 16 Ianuarie 2018 18:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.