Cazul tânărului împuşcat sâmbătă în urma unei acţiuni a poliţiştilor care încercau să prindă un urmărit internaţional periculos este cercetat de către procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi. Dosarul a ajuns la Galaţi încă de luni, iar procurorii au început deja ancheta.
Din primele informaţii oferite de către purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, procurorul Marcel Codiţă, anchetatorii vizează deocamdată două variante în cazul tânărului împuşcat.
"În momentul de faţă, noi verificăm două variante în acest caz. Prima dintre ele se referă la cea cuprinsă şi în comunicatul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Brăila privind ricoşeul glonţului în interiorul vehiculului. A doua variantă, care a apărut pe parcursul audierilor din cursul zilei de luni, se referă la descărcarea accidentală a unei arme în interiorul habitaclului autoturismului în care se afla persoana decedată ulterior", a declarat procurorul Marcel Codiţă.
Se verifică toate variantele
Acesta a precizat că în momentul de faţă ancheta vizează în principal obţinerea tuturor indiciilor legate de comiterea faptei, dar şi identificarea clară a poliţistului din arma căruia a plecat glonţul ce l-a lovit pe cel decedat ulterior, la Spitalul Clinic de Urgenţă "Sfântul Apostol Andrei" din Galaţi.
"Deocamdată nu avem niciun indiciu legat de comiterea faptei cu intenţie. S-a identificat persoana care ar fi utilizat acea armă, dar, ţinând cont de modalitatea în care se realizează anchetele de urmărire penală, noi trebuie să verificăm toate variantele care există în acest caz”.
„Se vor face expertize balistice, dar şi alte verificări pentru identificarea clară a persoanei din arma căreia a plecat acel glonţ. În echipa de poliţişti care a intervenit în acest caz sunt doi poliţişti de la Inspectoratul de Poliţie Brăila, iar ceilalţi 6 sunt din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române”.
„Nu putem proba în acest moment cine a executat focul de armă, însă am identificat informaţii care arată că acesta este unul dintre cei şase poliţişti de la IGPR. Nu sunt însă indicii edificatoare în legătură cu acest aspect", a arătat procurorul.
Încadrarea juridică a faptei
Situaţia nu este clară nici în ceea ce priveşte încadrarea juridică a faptei, Marcel Codiţă precizând că aceasta se va face pe măsură ce cercetările şi expertize se vor finaliza.
"Până când nu se vor finaliza expertizele, nu putem vorbi despre o încadrare juridică clară. Se poate vorbi despre uciderea din culpă în condiţiile în care luăm în calcul prima variantă menţionată, cea referitoare la ricoşarea glonţului în cabina autoturismului. Comiterea faptei din culpă este şi cea mai gravă infracţiune care se poate imputa unei persoane dintre cele care au participat la acea acţiune", a mai precizat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi.