Evaluaţi acest articol
(7 voturi)
2 comentarii

Istoric, filozof, jurnalist şi romancier, Neagu Djuvara a încetat din viață la 101 ani, informează site-ul TVR.

Neagu Djuvara s-a născut la București într-o familie aristocrată de origine aromână. Tatăl său, Marcel Djuvara, șef de promoție la Politehnica din Berlin-Charlottenburg în 1906, căpitan de geniu în armata română, a murit în cursul marii epidemii de gripă spaniolă din 1918. Tinca Grădișteanu, mama sa, aparținea ultimei generații dintr-un neam de mari boieri munteni.

Neagu Djuvara și-a făcut studiile la Paris, licențiat în litere la Sorbona și doctor în drept - Paris, 1940. A luat parte la campania din Basarabia și Transnistria ca elev-ofițer de rezervă (iunie - noiembrie 1941), fiind rănit aproape de Odesa.

Din 1984 a fost secretar general al Casei Românești de la Paris, până după decembrie 1989, când a revenit în țară. Până în 1998, este profesor - asociat la Universitatea din București. E membru de onoare al Institutului de Istorie „A.D. Xenopol” din Iași și al Institutului de Istorie „N. Iorga” din București.

Istoricul Neagu Djuvara a fost decorat, în septembrie 2016, la Palatul Cotroceni, cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler, distincţie înmânată de preşedintele Klaus Iohannis.

''Domnule preşedinte, mă simt foarte măgulit şi, trebuie să spun, cam strivit aşa de întâmplări, ca la o sută de ani să mai am prilejul de a primi recompensă sau decoraţii şi mă simt mititel de tot şi vă mulţumesc din suflet pentru cuvintele pe care le-aţi spus. Vă mulţumesc!'', spunea, la acea ceremonie, Neagu Djuvara.

Conform Mediafax, în 2017, șeful statului a semnat un decret privind acordarea "gradului de general de brigadă – cu o stea, în retragere, domnului colonel, în retragere, veteran de război Djuvara Neagu-Bunea din Ministerul Apărării Naționale".

Citit 1353 ori Ultima modificare Joi, 25 Ianuarie 2018 19:40

2 comentarii

 • postat de dgi Joi, 25 Ianuarie 2018 21:13 82.208.137.*** Link la comentariu
  1
  14

  Cinste Domnului Neagu Djuvara. Daca am avea in fruntea noastra astfel de oameni............... Pacat ca interesul pentru astfel de valori nu este primordial. Dealtfel acest articol are 168 de vizualizari fata de peste 1000 de vizualizari ale articolului privind licitatia primariei privind sigiliul lui Petru Rares de la intrarea in oras. Q.E.D.

  Raportează
 • postat de Profesor de filosofie Joi, 25 Ianuarie 2018 21:05 89.136.231.*** Link la comentariu
  1
  9

  Termenul “filosof” este format din grecescul “philos” ce inseamna “iubitor” si “sophia” ce se traduce prin intelepciune, cuvantul “filosofie” avand intelesul de “iubire de intelepciune”, iar daca se utilizeaza scrierea cu “z”, partea a doua a cuvantului “zophos” ar avea sensul in greceste de “intuneric” (filozofie – iubire de intuneric?). Deci Neagu Djuvara a fost filosof si nu filozof

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.