UPDATE. Restricţii de navigaţie - Apele Dunării au DEPĂȘIT cota de atenţie

UPDATE. Restricţii de navigaţie - Apele Dunării au DEPĂȘIT cota de atenţie
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Cotele apelor Dunării au depăşit, ieri, la Galaţi cota de atenţie de 560 cm. Mai exact, duminică, 25 martie, cota fluviului era de 563 de cm, în creştere cu 8 cm faţă de ziua precedentă. Conform prognozelor hidrologice, tendinţa apelor fluviului pentru perioada imediat următoare va fi în zona noastră de creştere. Drept urmare, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărie a Apelor (INHGA) a menţinut avertizarea de cod galben, de depăşire a cotelor de apărare, în bazinul hidrografic al Dunării.

Potrivit INHGA, debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) avea o valoare de 11.200 m3/s, peste media multianuală a lunii martie (6.700 m3/s). În aval de Porţile de Fier debitele erau în creştere la Gruia şi pe sectorul Corabia – Tulcea şi în scădere pe sectorul Calafat – Bechet.

Chiar dacă nivelul Dunării este, la Galaţi, încă departe de cota de inundaţie (600 cm), situaţia hidrologică a dus la impunerea unor restricţii de circulaţie pentru transportatori, în acest sens fiind emis de către Administraţia Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi, încă din 22 martie, un aviz către navigatori.

„Se aduce la cunoştinţa navigatorilor că datorită situaţiei hidrologice actuale cu tendinţe de creştere a nivelului apei pe tot sectorul românesc al Dunării, care au condus la depăşirea cotei de atenţie/inundaţie între Baziaş şi Bara Sulina, toţi armatorii au obligaţia să instruiască comandanţii de nave şi convoaie aflate în marş, astfel încât navigaţia să se desfăşoare cu viteza redusă, până la limita de navigabilitate, fiind interzisă producerea de valuri sau efecte de sucţiune, în scopul protejării malurilor şi a construcţiilor hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor. Totodată, navele aflate în staţionare au obligaţia de a lua masuri sporite de siguranţă pentru evitarea producerii unor evenimente de navigaţie”, se precizează în avizul către navigatori emis de AFDJ Galaţi.

Administraţia fluvială a realizat, de asemenea, o serie de modificări ale semnalizării costiere şi plutitoare, în vederea atenţionării navigatorilor în legătură cu noile condiţii hidrografice.

„Comandanţii de nave au obligaţia de a respecta cu stricteţe semnalizarea costiera şi plutitoare existenta, în sensul nedeplasării de pe poziţie sau avarierii acesteia, pentru a nu afecta siguranţa navigaţiei, precum şi de a anunţa AFDJ Galaţi cu privire la deplasarea acestor semnale de pe poziţie”, se mai arată în avizul către navigatori.

Pe unele porţiuni ale Dunării fluviale, apele au depăşit cota de atenţie, dar şi cota de inundaţie. Pe de altă parte, odată cu trecerea undei de viitură, nivelul Dunării va avea tendinţa de a scădea. „Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere în primele cinci zile până la valoarea de 10800 m3/s, apoi staţionar până la sfârşitul intervalului, situându-se peste media multianuală a lunii martie (6700 m3/s). În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în prima parte a intervalului în general în scădere pe sectorul Gruia – Tr. Măgurele şi în creştere pe sectorul Zimnicea – Tulcea, iar în partea a doua a intervalului vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Cernavodă şi în creştere pe sectorul Hârşova – Tulcea”, potrivit estimărilor hidrologilor.

Citit 6908 ori Ultima modificare Luni, 26 Martie 2018 12:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.