UPDATE. Proteste de amploare ale poliţiştilor şi angajaţilor din penitenciare

UPDATE. Proteste de amploare ale poliţiştilor şi angajaţilor din penitenciare
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

UPDATE - Sindicaliştii din Poliţie, penitenciare şi anatomo-patologie au ajuns în jurul orei 12,30 în Piaţa Victoriei, unde vor protesta până la ora 16,00, nemulţumiţi de salarizare şi de modificările fiscale.

"În prezent, sunt circa 10.000 de oameni. Protestul va continua săptămâna viitoare, când vom picheta, de luni până vineri, Ministerul de Interne", a declarat Dumitru Coarnă, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC).

Protestatarii suflă în fluiere şi vuvuzele şi agită pancarte pe care scrie: "Noi cu dialogul, voi cu monologul", "Suntem poliţişti europeni. Vrem respect şi salarii decente", "Poliţiştii în slujba cetăţenilor, nu în slujba politicienilor", "Legea cadru strâmbă. 153/2007: privilegii pentru voi, chin şi jale pentru noi", "Dialogul social MAI-Sindicate=Simulacru", "Stop subfinanţării, discriminării şi denigrării Poliţiei! Salarizării precare! Permanenţei neplătite! Deficitului de personal! Abuzurilor! Refuz să-mi dau foc să vă fie vou cald!!!", "Personalul contractual din MAI=indicatori în plata...Domnului", "Luxul nostru de-l doriţi, Cu noi la morgă veniţi, respirăm numai formol, fără a mai lua spor, în puroi să scormoniţi, autopsieri să fiţi!", "Siguranţa cetăţeanului trebuie să înceapă cu siguranţa poliţistului", "Noi lucrăm la morgă, nu cântăm la orgă", "Ne-aţi scăzut salariul, nu tăiaţi şi sporul".

La protest participă membri de sindicat de la Prolex, SNPPC, Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, Sindicatul Poliţiştilor din România "Diamantul", SNPR Decus, Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate etc.


Peste 4.000 de sindicaliştii din Poliţie, penitenciare şi anatomo-patologii – reunind reprezentanţi din întreaga ţară, inclusiv Galaţi - protesteză astăzi, 24 martie, în faţa Ministerului de Interne, nemulţumiţi de salarizarea personalului plătit din fonduri publice şi de impactul modificărilor fiscale asupra unor sectoare bugetare. Protestele au fost declanşate încă de la primele ore ale dimineţii, pe lângă manifestaţiile din faţa Ministerului de Interne fiind programat şi un marş spre Piaţa Victoriei, unde este sediul Guvernului.

Ce a dus la declanşarea protestelor

Preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), Dumitru Coarnă, a declarat că poliţiştii au două solicitări, anume o salarizare echitabilă şi condiţii de lucru mai bune. De asemenea, liderul sindical a vorbit şi despre deficitul de personal.

"Avem şi probleme de personal în MAI, de 27-30.000 de funcţii. Gândiţi-vă că acest deficit de personal nu poate fi compensat decât prin muncă suplimentară, muncă suplimentară care până de curând nu a fost plătită, era obligatorie (…) Nu existau oameni la schimb care să asigure continuitatea pentru că serviciul nostru, poliţienesc, din penitenciare, este un serviciu cu caracter continuu, nu se întrerupe, nu putem să închidem penitenciarul şi nici secţiile de poliţie, ca şi spitalele, de altfel", a spus preşedintele SNPPC.

La rândul său, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANPC), Sorin Dumitraşcu, a declarat că paznicii au început deja protestele încă din luna august.

"Am început deja protestele, ne străduim de mult să convingem Guvernul că avem o problemă cu ceea ce înseamnă condiţii de muncă în penitenciare. Deja avem o lege care stabileşte că în penitenciare condiţiile sunt improprii, doar că de asta nu beneficiază şi angajaţii din penitenciare, deci asta ar fi principala noastră revendicare, iar din acest motiv protestăm, am început încă din august anul trecut, continuăm", a spus Dumitraşcu. De asemenea, acesta a mai adăugat că investiţiile în penitenciare s-au redus la jumătate.

Reacţia Ministerului de Interne

Drept reacţie la protestele poliţiştilor şi lucrătorilor din penitenciare, Ministerul de Interne a emis un comunicat de presă în care arată că face demersuri susţinute în vederea asigurării unui nivel de salarizare adecvat pentru propriii angajaţi, în paralel cu eforturile pentru îmbunătăţirea dotărilor, reabilitarea sediilor, achiziţionarea echipamentelor de protecţie şi a celor de intervenţie, necesare desfăşurării misiunilor în cele mai bune condiţii. Potrivit comunicatului MAI, Legea salarizării bugetare nr. 153/2017 prevede etapele în care vor avea loc creşterile salariilor personalului bugetar până în anul 2022.

''Evident că fiecare categorie profesională îşi doreşte să beneficieze de aceste creşteri salariale încă din primul an de aplicare a legii, însă o creştere a salariilor pentru toţi bugetarii în acelaşi timp nu ar fi putut fi sustenabilă din punct de vedere al posibilităţilor bugetare'', precizează MAI.

Totodată, MAI arată că, deşi poliţiştii şi militarii vor intra în grilă în mod etapizat, până în 2022, cu creşteri succesive, an de an, poliţiştii au beneficiat de măriri salariale în ultimul an, astfel: creştere salarială de 10 la sută în octombrie 2017; creştere salarială de 4 – 5 la sută la salariul net din ianuarie 2018; mărirea unor sporuri (de 5 la sută sau 10 la sută) pentru 28.000 de poliţişti din ianuarie 2018.

Citit 1809 ori Ultima modificare Sâmbătă, 24 Martie 2018 13:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.