La Teatrul Naţional de Operă şi Operetă din Galați, spectacol în primă audiţie absolută cu ocazia Paştelui

La Teatrul Naţional de Operă şi Operetă din Galați, spectacol în primă audiţie absolută cu ocazia Paştelui
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Teatrul Naţional de Operă şi Operetă "N. Leonard" îi aşteaptă pe gălăţeni, sâmbătă, 31 martie, începând cu ora 18,00, la un spectacol în primă audiţie absolută "Oratoriu de Paşti", urmat apoi de "Cavalleria rusticana" de Pietro Mascagni.

"Oratoriul de Paşti", pe care spectatorii îl vor putea asculta sâmbătă în primă audiţie, este compus de Valentin Timaru, cel care este autorul mai multor lucrări cu caracter religios încă dinainte de '89.

Compozitorul Valentin Timaru s-a născut pe 16 octombrie 1940, la Sibiu. A absolvit Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca şi Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. Doctor în muzicologie din 1982, asistent, lector şi, din 1990, profesor la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, Valentin Timaru a îmbinat mereu calitatea de compozitor cu cea de pedagog şi de muzicolog.

Anul trecut, de Crăciun, i-a fost cântat în prima audiţie "Oratoriul de Crăciun" și iată, acum în perioada Sărbătorilor Pascale, Teatrului de Operă şi Operetă din Galaţi îi revine onoarea de a cânta în primă audiţie absolută "Oratoriul de Paşte", sub bagheta ilustrului dirijor Victor Dumănescu.

În Oratoriul de Paşte, Valentin Timaru respectă întocmai textul din Noul Testament, urmărind ordinea cronologică a desfăşurării evenimentelor biblice de la Botezul Domnului, cei 12 Apostoli, Cina cea de taină, trădarea lui Iuda şi Prinderea lui Iisus, Cele şapte rostiri de pe cruce şi Apoteoza învierii.

Vor interpreta Cristian Hodrea (Cluj Napoca), Teodor Niţă, Dominic Cristea, Sebastian Bâncilă, Florin Bobei, Adelina Diaconu.

În partea a doua a spectacolului, a fost programată "Cavalleria rusticana" de Pietro Mascagni, pe un livret de Giovanni Targioni-Tozzeti şi Guido Menasci, după un roman de Giovanni Verga. Această operă într-un act a fost premiată de Editura Muzicală Sonzogno din Milano în anul 1890. Unul din cele mai aplaudate titluri ale curentului verist, "Cavalleria rusticana" îşi justifică prezenţa în repertoriul teatrelor din întreaga lume.

Distribuţia: Santuzza -  Asineta Răducan (Braşov), Turiddu - Antonino Interisano (Italia), Alfio - Şerban Vasile  (Bucureşti), Lola -  Florentina Soare, Mama Lucia - Emilia Frigioiu.

                                              

 

                                              

Citit 2035 ori Ultima modificare Sâmbătă, 31 Martie 2018 10:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.