De la Marginea la Torino

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Cărţile de muncă în Portugalia: Ambasada României la Lisabona atrage atenţia tuturor cetăţenilor români cu domiciliul sau reşedinţa în Portugalia, că, în perioada următoare, se va desfăşura activitatea de preluare din carnetele de muncă a datelor referitoare la perioadele de stagiu de cotizare realizat în sistemul public de pensii din România anterior datei de 1 aprilie 2001, precum şi a veniturilor salariale aferente.

* Telejurnal în limba română pe Rete7: Începând de ieri, pe postul de televiziune Rete 7 din Torino va fi transmis TG România, un telejurnal în limba română, titrat în limba italiană.

* Migraţia, în dezbatere la Torino:  Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia organizează joi, 15 octombrie, începând cu ora 18,30, o dezbatere despre fenomenul emigraţiei românilor în Italia. Discuţiile vor avea ca punct de plecare volumul „Românii din Italia. Migraţii, viaţă cotidiană şi legături transnaţionale” (Il Mulino, 2009) de Pietro Cingolani. Volumul reconstruieşte cazul românilor din Marginea, emigraţi în Italia imediat după 1989, prin prisma condiţiilor de viaţă din timpul regimului comunist şi apoi din perioada stabilirii lor în Italia, a legăturilor de familie, rolului femeilor în comunitate, relaţiilor de lucru, a instituţiilor religioase etc.El prezintă un interes deosebit şi pentru italieni, prezentând o imagine inedită a Italiei, ca ţară gazdă a noilor cetăţeni veniţi de la Marginea. Actualmente, din cei aproximativ 12.000 de locuitori ai comunei sucevene, 40 la sută s-au stabilit în Italia, cu precădere la Torino.

* Concurs de literatură la Ferrara: Autorul român Viorel Boldiş a câştigat cu povestirea `Amir` premiul I pentru categoria de vârstă 11-13 ani la ediţia din acest an a `Premiului pentru Literatura migrantă pentru copii`, concurs derulat de Centrul Informaţional şi Educaţional dedicat Dezvoltării CIES Ferrara.

* Lansare de carte în Canada: Preşedintele Asociaţiei Scriitorilor de Limbă Română din Québec, Adrian Erbiceanu, şi-a lansat recent în Canada volumul de versuri "Le fontaine de ce siècle". Noua apariţie editorială, este o culegere de poeme în traducerea prof. univ. dr. Constantin Frosin, un gălăţean cunoscut cititorilor noştri.

* Filmele noastre în Polonia: La Varşovia, se află în plină desfăşurare Festivalul Internaţional de Film (9-18 octombrie), de curând acceptat în cel mai select circuit festivalier din lume. Ediţia de anul acesta înseamnă peste 200 de premiere cinematografice, prin care 12 dintre cele 48 de pelicule nominalizate la Premiul European de Film. Juriul este prezidat de celebrul compozitor hollywoodian de origine poloneză Jan A.P. Kaczmarek. Cel mai important premiu al festivalului, denumit Premiul Primarului Oraşului Varşovia, după numele finanţatorului, este de 25.000 de euro. Cinematograful românesc, foarte apreciat şi în Polonia, este bine reprezentat, filmele noastre figurând atât în secţiunea competitivă, cât şi în populara secţiune dedicată maeştrilor filmului contemporan sau în secţiunea de scurt-metraj. „Amintiri din Epoca de Aur”, filmul lui Cristian Mungiu şi Constantin Popescu, se află în competiţia oficială, iar „Poliţist, adjectiv”, al lui Corneliu Porumboiu, şi „Cea mai fericită fată din lume”, de Radu Jude, sunt proiectate într-o secţiune specială, dedicată filmelor recent premiate.

Citit 750 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.