„Să te ţii alergătură!” - o călătorie în jurul lumii în stil modern

„Să te ţii alergătură!” - o călătorie în jurul lumii în stil modern
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Unul dintre copiii teribili ai tinerei generaţii de scriitori americani, Dave Eggers a debutat în 2000 cu volumul autobiografic „A Heartbreaking Work of a Staggering Genius”.

Volumul s-a numărat printre finalistele la Pulitzer Prize pentru nonficţiune şi a fost desemnat cartea anului de publicaţiile „Los Angeles Times”, „San Francisco Chronicle”, „Washington Post” şi „Time”.

Doi ani mai târziu îi apare primul roman, „Prinde-mă dacă poţi", care s-a bucurat de un succes răsunător  şi a făcut vânzări de peste 1,4 milioane de dolari. Pentru cel mai recent roman al sau, „What Is the What: The Autobiography of Valentino Achak Deng”, Dave Eggers a fost nominalizat printre finaliştii la National Book Critics Circle Prize.

Romanul “Să te ţii alergătură!” a fost desemnat cartea anului 2002 de publicaţiile „Village Voice”, „Minneapolis Star Tribune” şi „San Jose Mercury News”, iar în  SUA a atins vânzări de peste 1,4 milioane de dolari.

Cei care nu se dau duşi din faţa televizoarelor când se transmite „Jackass” sau „Survivor” vor adora această carte care combină cu un umor irezistibil toate convenţiile unui reality-show cu cele ale unui road movie.

Faceţi cunoştinţă cu Will şi Mână – un fel de Don Quijote şi Sancho Panza americani şi moderni – care o pornesc contra cronometru prin lumea largă să scape de nişte bani câştigaţi cu uşurinţă, să afle dacă Senegalul este verde, dacă există dragoni de-adevăratelea şi dacă tuaregii chiar măsoară patru metri.

Din păcate, n-au decât o săptămână la dispoziţie. Şi … „Să te ţii alergătură!”  în zigzag, pe patru continente să-şi împartă averea cu cine s-o nimeri. Nu prea ştiu nici ei ce-i îndeamnă să facă asta, dar simt nevoia de nestăviit a-şi pune planul în aplicare.

Poate se simt împovăraţi de amintirea prietenului lor Jack, mort într-un groaznic accident de maşină, sau poate că adevăratul motiv le va apărea limpede mai târziu.

Însă planurile cu grijă chibzuite le sunt date peste cap la orice pas şi fiecare nouă zi le rezervă o altă surpriză. Aşa că, neavând de ales, tinerii se plimbă cu taxiul, îşi pierd vremea prin baruri suspecte din cartiere rău famate, se întâlnesc cu femei uşoare şi lasă bacşişuri regeşti pe unde trec.

O carte de o sinceritate debordantă, scrisă cu umor şi dulce stil modernist. Neapărat trebuie cumpărată împreună cu ziarul „Viaţa liberă” la preţul de numai 8,5 lei (carte şi ziar). În librării o găsiţi cu 29 de lei.

Citit 1529 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.