România pe hârtie în 100 de chipuri. Scara spre paradisul uitării
Foto: Iulia Kelt

România pe hârtie în 100 de chipuri. Scara spre paradisul uitării
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

"Ars Rediviva" și "Danube Media Center" prezintă 100 comori pe hârtie, în 100 de locații importante ale Galațiului, timp de 100 de zile.

"Talent incontestabil", a dat verdictul Tudor Arghezi, după ce i-a citit tinerei de 16 ani caietul cu versuri. Da, un caiet, cu atât l-a cucerit, pentru că avea să scoată prima carte abia după cinci ani. A fost muza lui Ion Barbu și a lui Marin Preda, a scris poezie de înaltă respirație, dar și versuri în care a slăvit comunismul. Ironic, a fost interzisă de fostul regim și cărțile i-au fost retrase din biblioteci, după ce, în 1985, a decis să rămână în SUA.

În pofida derapajelor proletcultiste, gălățeanca Nina Cassian (1924-2014) a zburat cu adevărat pe aripile poeziei, lucru dovedit de prețuirea de care se bucură și în prezent. Pe 30 septembrie, Muzeul Național al Literaturii Române organizează un spectacol dedicat scriitoarei, sub coordonarea artistică a regizoarei Cătălina Buzoianu. Este singurul scriitor român căruia îi sunt dedicate două evenimente anul acesta, în luna august fiind organizat un spectacol similar, tot la Muzeul Literaturii.

"La New-York, unde trăieşte, se simte abandonată de toţi. Nu o va mai alina dacă, după nu ştiu câţi ani, vreun parc sau vreo staţie de autobuz se va numi Nina Cassian", scria în 2013, în "Viața liberă", o cititoare din Israel.

Abia la trei ani după ce a murit a primit titlul de Cetățean de onoare al municipiului Galați. Nu există încă vreun colț din oraș care să-i poarte numele.

În imagine, poeta Simona Toma citește din ediția princeps cu autograf "Disciplina harfei" a Ninei Cassian, lângă "Scara spre paradis" a artistului Marius Viorel Ivanovici. Lucrarea face parte din ansamblul de sculpturi în lemn din incinta Inspectoratului Școlar Județean.

"România pe hârtie în 100 de chipuri" este un proiect privat dedicat Centenarului, realizat de Institutul Cultural "Ars Rediviva" (ICAR) și Asociaţia "Danube Media Center", a jurnaliştilor de la "Viaţa liberă".Proiectul se va finaliza cu o expoziţie care va cuprinde toate cele 100 de comori prezentate.

Citit 2876 ori Ultima modificare Marți, 25 Septembrie 2018 11:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.