Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi, între cerere şi ofertă. Când are loc târgul de JOBURI

Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi, între cerere şi ofertă. Când are loc târgul de JOBURI
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Ediţia din acest an a tradiţionalului târg de joburi de toamnă pentru absolvenţi organizat de AJOFM va avea loc pe 19 octombrie, simultan în Galaţi şi Tecuci.

„În mod devenit tradiţional, în toamna fiecărui an, AJOFM Galaţi organizează Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi, eveniment dedicat în primul rând acestora, acum fiind pregătiţi să treacă de la perioada de formare teoretică la cea de valorizare practică a cunoştinţelor dobândite, prin integrarea în câmpul muncii”, spune directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Galaţi, Cezar Năstase. Cât de bine se vor potrivi cererea şi oferta de pe piaţa muncii din Galaţi, rămâne de văzut. Cert este că pe 19 octombrie, de vineri în două săptămâni, începând cu ora 9 dimineaţa, Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi  se va desfăşura simultan în două locuri: în municipiul Galaţi (la Universitatea „Dunărea de Jos” din str.Domnească nr.47) şi în municipiul Tecuci (în sediul ALOFM din str. Mihail Kogălniceanu nr.60, bloc A2, parter).

Angajatorii care deţin locuri de muncă disponibile pentru absolvenţii instituţiilor de învăţământ îşi pot confirma participarea până în ziua precedentă, 18 octombrie, la ora 14,00, la sediul AJOFM Galaţi sau prin e-mail, la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., pentru rezervarea standurilor. Participarea la acest eveniment este gratuită.

Pentru absolvenţii angajaţi, statul plăteşte salariul

Angajatorii care încadrează în muncă, pe durată nedeterminată, absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare absolvent încadrat, o sumă în cuantum de 2.250 lei. Pentru încadrarea absolvenţilor din rândul persoanelor cu handicap, angajatorii primesc lunar, timp de 18 luni, suma de 2.250 lei pentru fiecare absolvent. De asemenea, angajatorii care menţin raporturile de muncă sau de serviciu cu absolvenţii încadraţi, peste termenul de 18 luni, primesc, la cerere, pentru fiecare an în plus, un ajutor financiar egal cu suma aferentă contribuţiei asiguratorii pentru muncă datorate de angajator şi virate, conform legii, pe o perioadă de maximum doi ani de la data îndeplinirii obligaţiei.

Cât de interesaţi mai sunt studenţii de ajutorul de şomaj

O statistică realizată de AJOFM privind numărul absolvenţilor înregistraţi în ultimii cinci ani indică o tendinţă de scădere. Astfel, în anii 2014, 2015 şi 2016, numărul total a scăzut continuu, de la 3.279 la 3.214, şi apoi la 2.026. A urmat o uşoară creştere în anul 2017 – cu un total de 2.242 de absolvenţi de facultate şi de liceu, iar anul acesta, în perioada ianuarie-august, o nouă scădere – 1.758.

Printre posibilele cazuri ale acestei scăderi se poate număra modificarea legislativă care condiţionează, începând de la 1 ianuarie 2018, acordarea indemnizaţiei de şomaj prin sintagma „nu a fost admis şi nu urmează o formă de învăţământ”. De asemenea, cuantumul redus al indemnizaţiei de şomaj, de 250 lei/lună, poate fi şi este considerat neatrăgător de mulţi dintre absolvenţi. Nu în ultimul rând, AJOFM subliniază că procedura de acordare a indemnizaţiei presupune depunerea a două dosare. Într-o primă etapă, se realizează înregistrarea ca şomer neindemnizat, iar în a doua etapă, procedura de stabilire şi acordare a indemnizaţiei propriu-zise.

În ceea ce priveşte categoriile de absolvenţi înregistraţi în evidenţele AJOFM Galaţi (pe nivel de studii), ponderea cea mai mare au deţinut-o şi o deţin absolvenţii de învăţământ liceal, aceasta variind între 79,11 la sută în 2014 şi 95,21 la sută în anul 2016. Ponderea deţinută de absolvenţii de studii superioare, mult inferioară, a scăzut de la 12,81 la sută (în 2014) la 4,55 la sută (în 2017) şi la 2,56 la sută (în perioada ianuarie-august 2018).

Citit 2084 ori Ultima modificare Miercuri, 03 Octombrie 2018 00:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.