* În primele 10 luni din 2009 – adică în 300 de zile -, 276 de familii de gălăţeni au fost călcate de hoţi * Riscul de a avea o casă frumoasă sau bani e să te jefuiască hoţii *
Trăim într-o societate surprinzătoare – pe cât de descurcăreţi şi în largul nostru am ajuns în mediul virtual, pe atât de vulnerabili am rămas în cel fizic, palpabil. Nu mergem singuri pe stradă, de teamă să nu fim jefuiţi. Nu vorbim despre câţi bani câştigăm, pentru că nu ştim cine ascultă şi ce intenţii ar putea avea. Ne montăm camere de supraveghere la interfon, să nu cumva să nu ştim cine intră în bloc. Şi ne ferecăm cu zece lacăte în casă, doar-doar om ţine hoţul departe.
Unii dintre noi îşi păstrează însă inocenţa şi preferă să nu creadă în societatea Big Brother. Chiar ei, sărmanii, ajung victimele unei categorii care nu atacă în spaţiul virtual, ci în cel personal: spărgătorii de locuinţe.
S-au înmulţit furturile din locuinţe
În primele 10 luni ale anului în curs, la nivelul judeţului Galaţi au fost constatate 1.934 infracţiuni de furt (+227 în raport cu perioada similară a anului trecut), cele mai multe având loc în mediul urban. Dintre acestea, 276 sunt furturi din locuinţe (mai multe cu 34 faţă de 2008).
Hoţul atacă ziua şi, mai nou, noaptea
Modurile de operare folosite sunt dintre cele mai diverse, începând cu escaladarea unor geamuri lăsate deschise, forţarea uşii de acces, până la folosirea de chei potrivite.
Intervalul orar preferat de infractori este 6,00-16,00, perioadă în care cei mai mulţi dintre locatari sunt plecaţi la serviciu. În ultima vreme, Poliţia a constatat însă o creştere a numărului de fapte comise pe timpul nopţii.
Intră şi peste om în casă
Pentru a reduce cât mai mult riscul de a fi victima unor astfel de infracţiuni, poliţiştii vă recomandă să ţineţi în permanenţă uşa încuiată, chiar dacă vă aflaţi în locuinţă.
Nu uitaţi, când părăsiţi locuinţa, fie şi pentru scurt timp (pentru a duce gunoiul sau pentru a cumpăra o pâine), să închideţi uşa cu cheia şi să asiguraţi ferestrele. Infractorii dau dovadă de îndrăzneală, fapt pentru care nu rare sunt situaţiile în care au pătruns în locuinţă şi au sustras diverse bunuri atunci când proprietarii se aflau acasă.
Paza bună: grilaje, uşă metalică, vizor şi iluminat exterior
Dacă locuiţi la casă ori în apartamente de bloc situate la parter, etajul întâi sau ultimul etaj, protejaţi ferestrele şi balcoanele cu grilaje metalice solide.
Asiguraţi intrarea în locuinţă cu uşi metalice sau confecţionate din materiale rezistente, care să fie prevăzute cu încuietori sigure, modele atipice, cu un grad înalt de securitate. Un vizor şi a un sistem de iluminat exterior propriu pot avea efecte benefice pentru siguranţa fiecăruia.
Anunţaţi Poliţia
Atunci când observaţi persoane străine, având un comportament suspect, care staţionează pe scara blocului sau în faţa uşii unui vecin, nu ezitaţi să sunaţi la secţia de poliţie pentru a le comunica poliţiştilor informaţiile pe care le deţineţi.
Nu încurajaţi, indirect, furturile din locuinţe!
Nu achiziţionaţi bunuri sau bijuterii de la persoane necunoscute şi la preţuri derizorii; pe lângă faptul că nu aveţi garanţia calităţii produselor, acestea pot proveni din comiterea unor furturi din locuinţe.
Prin urmare, nu faceţi decât să încurajaţi hoţii şi spărgătorii, iar următoarea victimă aţi putea fi chiar dumneavoastră. Conform legii, la descoperirea faptelor, bunurile vor fi restituite părţii vătămate, iar banii pe care i-aţi plătit infractorilor este greu de presupus că îi veţi mai recupera de la aceştia.
Răspunderea civică – mai mult decât vorbe
Dacă sesizaţi zgomote suspecte pe palier şi observaţi că în faţa uşii unuia dintre vecini sunt persoane străine care încearcă să intre fraudulos, anunţaţi de urgenţă poliţia la numărul de telefon 112.
Reţineţi faptul că infractorii mizează pe lipsa de implicare civică, iar următoarea victimă a acestora puteţi fi chiar dumneavoastră.
Nu daţi „din casă”
Dacă plecaţi pentru o perioadă mai mare de acasă, lăsaţi cheile locuinţei doar persoanelor de foarte mare încredere şi rugaţi-le să verifice periodic dacă totul este în regulă.
Evitaţi să oferiţi persoanelor necunoscute relaţii despre vecinii dumneavoastră, în special informaţii referitoare la ocupaţia, programul de lucru şi starea materială a acestora.
Verificaţi legitimaţiile
Verificaţi prin vizor identitatea vizitatorilor şi nu deschideţi uşa oricui (chiar dacă este femeie, copil sau persoană vârstnică) şi evitaţi să primiţi persoane care spun că prestează anumite servicii. În acest ultim caz, verificaţi cu atenţie legitimaţia de serviciu şi actul de identitate înainte de a le permite accesul în locuinţa dumneavoastră.
Furturi din locuinţe – infracţiuni constatate
Prin media, Poliţia aduce permanent la cunoştinţa opiniei publice atât recomandările preventive, cât şi aspectele concrete vizând faptele comise pe raza judeţului (mod de operare, bunuri vizate, prejudicii, autori, perioade).
Depinde doar de noi dacă ştim să învăţăm din experienţa altora, sau dacă preferăm să ne expunem riscului de a da peste o casă răvăşită de „plimbarea” hoţilor.
Nota redacţiei: Datele statistice ne-au fost puse la dispoziţie de Departamentul de Prevenire din cadrul Poliţiei Galaţi