Clădirea Consiliului Județean a fost luminată în violet pentru a marca Ziua prematurității
Foto: Facebook

Clădirea Consiliului Județean a fost luminată în violet pentru a marca Ziua prematurității
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Unu din zece copii se naște prematur, ceea ce înseamnă că, la nivel mondial, aproximativ 15 milioane de bebeluși sunt afectați anual de această problemă. În județul Galați, câteva sute de copii sunt născuți înainte de termen în fiecare an, mulți dintre ei având nevoie de incubatoare și de îngrijiri medicale speciale pentru a putea trece de perioada critică.

Cu scopul de a atrage atenția opiniei publice asupra acestei probleme, pe 17 noiembrie este marcată Ziua mondială a prematurității. Anul acesta, Galațiul a luat parte în mod activ la acest eveniment, prin iluminarea în culoarea violet a fațadei principale a clădirii Consiliului Județean Galați. Medici, părinți și copii născuți prematur au luat parte la evenimentul desfășurat sâmbătă seară pe strada Eroilor.

”Am organizat această acțiune pentru a atrage atenția opiniei publice asupra acestui fenomen. Ne dorim să informăm viitoarele mame asupra riscurilor pe care le presupune o naștere prematură și asupra faptului că multe dintre nașterile premature pot fi prevenite. Celebrăm copiii născuți prematur care ne oferă în fiecare zi o lecție de viață, dar și eforturile medicilor și ale părinţilor pentru salvarea şi îngrijirea nou-născuţilor prematur”, a spus Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi. 

Când se consideră că o naștere este prematură

Iniţiată de Fundaţia Europeană pentru Îngrijirea Nou-născuţilor, în 2010, şi marcată, oficial, începând cu 2011, această zi are rolul de a atrage atenţia asupra riscurilor pe care le presupune naşterea prematură.

O naştere este considerată prematură atunci când are loc înainte de 37 de săptămâni complete de sarcină. Prematuritatea este principala cauză de mortalitate infantilă, fenomen care înregistrează o creştere semnificativă în aproape toate ţările lumii.

Printre factorii de risc evitabili ce pot duce la o naştere prematură se numără fumatul, consumul de alcool, utilizarea medicamentelor, regimul alimentar, stresul, vârsta de peste 35 de ani. Pe de altă parte, aparatura menţionată include incubatoare, mese de resuscitare sau aparate speciale de testat hemoglobina şi funcţiile vitale ale nou-născuţilor prematur.

Echipamentele medicale insuficiente reprezintă o problemă frecventă în România, conform datelor dintr-o analiză a organizației ”Salvaţi Copiii” privind situaţia maternităţilor din România. Conform analizei amintite, 13 la sută dintre maternităţile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-născuţii prematuri, 56 la sută dintre maternităţile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator şi 14 la sută dintre maternităţile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii.

Citit 1662 ori Ultima modificare Duminică, 18 Noiembrie 2018 00:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.