Distribuţie de zile mari, costume de epocă, coproducţie muzicală

Distribuţie de zile mari, costume de epocă, coproducţie muzicală
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Este o uriaşă provocare în sine să găseşti azi o cheie nouă după spectacolul cu Beligan în rolul Salieri, la TVR, în ´82, sau după enormul succes al filmului lui Miloş Forman, din ´84 (40 de premii!), cu Murray Abraham-Salieri, recompensat cu Oscar) şi Tom Hulce-Mozart (nominalizat).

Într-o conferinţă de presă la Teatrul Dramatic „Fani Tardini”, am aflat de la Cătălin Vasiliu, regizorul spectacolului piesă „Amadeus”, piesă extraordinară scrisă de Sir Peter Shaffer, spectacol care va avea premiera astăzi, la ora 19,00, în Sala Mare a Teatrului Dramatic „Fani Tardini”. Piesa, care va fi jucată şi mâine, la aceeaşi oră, dar cu altă distribuţie pentru rolul Salieri, a fost montată după o documentare la sânge, cei doi artişti competitori din piesa recompensată în ´81 cu Premiul Tony pentru cea mai bună piesă, au fost şi sunt de vârste apropiate. Ca şi cei doi actori care „s-au bătut” să joace acum acelaşi rol: mefistofelicul, dar şi chinuitul Salieri – Ionuţ Moldoveanu şi Cristian Gheorghe. Actorii Flavia Călin, Liliana Lupan, Dan Căpăţână,  Oana Mogoş, Ciprian Braşoveanu, Cristina Uja, Elena Ghinea, Vlad Ajder, nu mai au nevoie de vreo prezentare! Scenografia „joacă” desigur şi ea, elegant şi bogat – în costume de epocă! Scenograful Daniel Divrician de la Teatrul "Coquette" din Bucureşti, a lucrat decoruri remarcabile pentru  acelaşi regizor şi la „Cabinierul”, de Ronald Harwood, şi la „Pelicanul” de August Strindberg - în cele trei producţii, muzica a fost compusă de gălăţeanul Costas Ivanov. Echipă asigurată, deci!

Un decor bogat, generozitate pentru care artistul Divrician  –  pictor şi grafician expus în colecţii din SUA, India, Belgia, Italia, Austria, Germania etc.  – a mulţumit joi, la conferinţa de presă, conducerii teatrului.

Vlad Volf, acum în rolul Mozart, mărturisea ieri că la repetiţie plânge la moartea personajului său. Cel care l-a jucat cu strălucire pe jucăuşul Puck şi în cinicul Carter din „Fat Pig” va dovedi, cred, alături de colegii săi, că un succes începe cu o bună distribuţie. Masterand la regie, actorul Ionuţ Moldoveanu „fură” acum câte ceva şi de la Vasiliu, recunoscând că şi-a dorit foarte mult rolul. Cristi Gheorghe a găsit „multă tristeţe” în personajul Salieri, care se luptă practic cu Dumnezeu, care i-a dăruit „impurului”, fluşturaticului Mozart harul care „i s-ar fi cuvenit lui”, cel moral. Salieri îl admiră şi îl urăşte pe Amadeus, observa ieri actorul. Avem „un moment de normalitate, de sănătate profesională”: doi actori se înfruntă, dar nu meschin, precum Salieri din piesă, pentru a-l juca, în dublă distribuţie, pe acelaşi Salieri, cel mai apreciat compozitor al Epocii, a adăugat directorul teatrului, actorul Florin Toma, care i-a introdus pe actorii din rolurile principale, care au făcut mărturisiri. Cristian Gheorghe, care a jucat la vizionarea, pentru prieteni şi cunoscători, de ieri şi va juca şi astăzi, duminică, rolul fiind „îmbrăcat” de Ionuţ Moldoveanu. Va cânta… actriţa Oana Mogoş, având parte şi de o „coproducţie”: trei instrumentişti din Orchestra Teatrului Naţional de operă şi Operetă „Nae Leonard” – Tamara Manea, Nicoleta Lungu şi Doru Roşca.

Citit 1396 ori Ultima modificare Vineri, 14 Decembrie 2018 20:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.