În ciuda frigului şi a ninsorii, mii de gălăţeni au participat la slujba de Bobotează
Foto: Iulia Kelt

În ciuda frigului şi a ninsorii, mii de gălăţeni au participat la slujba de Bobotează
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

În ciuda frigului şi a ninsorii, peste 2.000 de gălăţeni s-au adunat pe Faleza Dunării pentru a participa la slujba de Bobotează, oficiată, ca în fiecare an, de ÎPS Casian Crăciun, arhiepiscopul Dunării de Jos.

După finalizarea slujbei, ÎPS Casian a sfinţit apa din cele 12 butoaie pregătite special pentru această ocazie, iar apoi, conform tradiţiei, a binecuvântat mulţimea adunată pe Faleza Superioară a Dunării.

După finalizarea slujbei, ÎPS Casian al Dunării de Jos a coborât pe Faleza Inferioară pentru a arunca în apele fluviului crucea de lemn. În timp ce pe Faleza Inferioară se pregătea aruncarea crucii, iar înotătorii erau deja gata de a se arunca în apele fluviului pentru a o recupera, gălăţenii au uitat, pentru câteva minute, de cele sfinte şi au încercat să ajungă cât mai repede la agheasmă. Jandarmii i-au rugat insistent pe cei prezenţi să nu se mai împingă, dar au fost câţiva cetăţeni care nu au ţinut cont de nimic. Până la urmă, cordoanele de jandarmi au reuşit să facă faţă mulţimii, astfel că ordinea a fost restabilită, iar gălăţenii au reuşit să îşi umple sticlele cu apă sfinţită.

În tot acest timp, pe malul Dunării se pregătea aruncarea Crucii Sfinţite. Anul acesta s-au înscris în cursă 17 înotători, dintre care doar 15 au primit aviz medical. Până la urmă, doar 11 şi-au făcut curaj şi s-au aruncat în apele reci ale fluviului pentru a recupera crucea aruncată de ÎPS Casian al Dunării de Jos. Aceasta a fost prinsă de Ioan Pîrlog, un ieşean în vârstă de 26 de ani. Tânărul a venit în oraşul nostru pentru a petrece Revelionul şi a decis să rămână şi pentru Bobotează. Ioan, care este fotbalist în Liga a IV-a la Viitorul Hârlău, a sărit pentru prima oară în Dunăre pentru a prinde Crucea. "Este prima oară când particip. O să păstrez Crucea amintire. Nu îmi doresc decât sănătate. Sper să îmi poarte noroc, să promoveze echipa", ne-a spus câştigătorul.

La final, toţi înotătorii au primit binecuvântarea ÎPS Casian. "Aruncatul crucii este un obicei frumos, o tradiţie deosebită. Dincolo de arhaicul acestui eveniment, trebuie să rămânem cu esenţialul sărbătorii de Bobotează, care încheie sărbătorile Naşterii Domnului, care prevesteşte ziua Sf. Ioan şi ne gândim la toţi cei care îşi regândesc viaţa lor prin taina sfântului Botez, rugându-l pe Dumnezeu să ne dea sfinţie, binecuvântare, curăţenie şi multă sănătate", a spus ÎPS Casian Crăciun.

Citit 4483 ori Ultima modificare Luni, 07 Ianuarie 2019 01:28

5 comentarii

 • postat de UN CREDINCIOS SMERIT
  Duminică, 06 Ianuarie 2019 22:02
  188.24.211.***
  LA CONSTANTA,UN MUSULMAN A ADUS DIN APA UNA DINTRE CRUCI,O MICA DOVADA CA DOMNUL NOSTRU,AL TUTUROR ,NE IUBESTE PE TOTI LA FEL,CA DUMNEZEU ESTE UNIC SI NICIO RELIGIE NU SI-L POATE REVENDICA;LEGATUIRA CU DUMNEZEU ESTE DIRECTA ,DE LA SUFLETUL BIETULUI MURITOR SI PANA LA CEL FARA DE INCEPUT SI SFARSIT,SI NU AVEM NEVOIE DE INTERMEDIARI!!!SFANTUL STEFAN A SPUS CLAR CA NICIO BISERICA NU POATE SA -L INCAPA PE DUMNEZEU!!!!CRED IN DUMNEZEU DAR NU IN PREOTII INTERMEDIARI DE ORICE RELIGIE AR FI ACESTIA,SAU IN ALTI INTERPUSI!!!!DUMNEZEU ATOTPUTERNICUL ESTE UNICUL CE NE CUNOASTE DIRECT SI LA CARE TREBUIE SA NE RUGAM LA FEL,BISERICA ESTE IN SUFLETUL NOSTRU CAT MAI CURAT SI NOBIL CU PUTINTA SI IN FAPTELE NOASTRE BUNE !!!!SANATATE SI NUMAI BINE LA TOATA LUMEA,DE ORICE RELIGIE SAU CREDINTA AM FI!!!
  8
  17
  Raportează
 • postat de Smaranda
  Duminică, 06 Ianuarie 2019 20:11
  86.122.130.***
  Cam puțină lume față de alți ani!
  Și a fost vreme frumoasă totuși, cu soare și ninsoare ușoară..
  La final, aghiazma rămasă a fost golită din butoaie de cei de la Ecosal pe jos în stradă..
  6
  10
  Raportează
 • postat de Iliana MIHAI
  Duminică, 06 Ianuarie 2019 18:02
  5.13.174.***
  M-as bucura daca macar jumatate din cei prezenti ,s-ar ingriji de mormintele stramosilor , parintilor,copiilor lor.....Mergeti prin cimitire sa vedeti ce dezastru este , gunoaie, morminte neingrijite, morminte fara cruci.....Respectul pentru cei ce nu mai sunt printre noi ,este cel mai bun exemplu pentru copii nostri.....Asta daca si noi dorim sa fim respectati! As fi recunoscatoare bisericii daca ar indemna enoriasii sa aibe grija de mormintele inaintasilor nostri, prin puterea exemplului! Nu doar inainte de Pastele blajinilor ! In plus , sunt convinsa ca exista si alte modalitati de a sfinti apa, mai evoluat!
  1
  26
  Raportează
 • postat de abcd
  Duminică, 06 Ianuarie 2019 16:46
  80.215.70.***
  bravo, e bine scris articolul, bine ca nu ati mai scris articole cu "pleosc, sare in apa" ca in anii trecuti...:)))
  8
  7
  Raportează
 • postat de CERNEA
  Duminică, 06 Ianuarie 2019 16:44
  95.76.1.***
  Mult mai multi decat la serbarile Galatiului unde s-au cheltuit pe nimic sume colosale ptr. niste razgaiati care s-au facut ca au dat spectacol.
  5
  16
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.