Campanie de sterilizare, vaccinare şi înregistrare a maidanezilor
Foto: Iulia Kelt

Campanie de sterilizare, vaccinare şi înregistrare a maidanezilor
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Serviciul Public Ecosal, Asociaţia Animal Society şi Primăria municipiului Galaţi îşi vor da mâna într-un parteneriat care are drept scop sterilizarea, deparazitarea, vaccinarea antirabică, identificarea şi înregistrarea câinilor de rasă comună de pe străzile oraşului nostru. Va fi cea mai mare campanie de acest fel din Galaţi, proiect care are drept scop gestionarea populaţiei câinilor de rasa comuna prin controlul reproducerii acestora.

Dacă aleşii locali vor fi de acord, Ecosal, administraţia locală şi Asociaţia Animal Society vor semna un protocol de colaborare care vizează câinii de rasă comună de pe domeniul public. Din păcate, maidanezii primesc mereu forţe proaspete: câinii abandonaţi de stăpâni care nu-i mai vor sau nu şi-i mai permit, puii azvârliţi în stradă, dar şi noile generaţii de căţei ai străzii care reuşesc să supravieţuiască. Existenţa lor pe străzile oraşului este cauzată, în bună parte, de reproducerea necontrolată, un fenomen care, cel puţin până acum, nu şi-a găsit rezolvarea. O soluţie civilizată este cuprinsă în protocolul de colaborare care a ajuns spre dezbatere şi aprobare, pe ordinea de zi a şedinţei de joi a Consiliului Local.

Ce se doreşte

Conform documentului, misiunea Animal Society va fi să „sterilizeze, deparaziteze, vaccineze antirabic, să marcheze gratuit câinii de rasa comuna aflaţi în municipiul Galaţi”. Asociaţia stabili „etapele, procedurile de prindere, metodele de sterilizare, deparazitare şi vaccinare, condiţiile post operatorii şi de returnare a câinilor în teritoriu, astfel încât întreaga acţiune să fie cât mai eficientă şi mai puţin traumatizantă pentru câini”, iar scopul demersului să fie atins. Animal Society va utiliza personal propriu (medici veterinari, tehnicieni veterinari, prinzători, persoane responsabile cu identificarea şi înregistrarea câinilor sterilizaţi şi vaccinaţi. Mai mult, se obligă să viziteze periodic câinii sterilizaţi în locurile unde sunt returnaţi şi să intervină în cazul în care, în urma sterilizării, apar complicaţii. Totodată, va întocmi o evidenţă a maidanezilor prin înregistrarea câinilor sterilizaţi, deparazitaţi, vaccinaţi antirabic, marcaţi, o copie a acestei evidenţe fiind comunicată Ecosal.

Obligaţiile Ecosal

Serviciul Public Ecosal va trebui să pună la dispoziţia Asociaţiei, cu titlu gratuit, un spaţiu necesar care să permită clinicii mobile a Asociaţiei staţionarea, desfăşurarea activităţii de sterilizare, deparazitare, vaccinare, identificare şi înregistrare. Spaţiul astfel asigurat trebuie să aibă prevăzute toate utilităţile necesare: apă, curent electric, canalizare şi grup sanitar şi să fie situat în imediata vecinătate a spaţiului post-operator pe care, de asemenea, trebuie să-l asigure. Tot Ecosal va asigura combustibilul necesar pentru efectuarea transportului, sau va deconta toate cheltuielile aferente, pe baza documentelor justificative. Ecosal se obligă „să elimine orice posibilităţi ca aceşti câini să fie ucişi şi să ia măsurile necesare în acest sens, precum şi să încurajeze adopţia câinilor sterilizaţi în baza prezentului contract, fără a percepe nicio taxă de adopţie”.

Garanţii că nu vor fi ucişi!

Ecosal se angajează „să obţină acordul scris al Asociaţiei şi al medicului veterinar care a participat la acest proiect, în cazul în care din motive strict medicale cu caracter urgent, s-ar impune omorârea câinilor”, se arată în protocol.
„Mutilarea sau uciderea câinilor fără stăpân se va pedepsi în conformitate cu legislaţia română în vigoare. Ecosal va colabora în acest sens cu autorităţile competente şi cu Asociaţia în vederea găsirii şi pedepsirii celor vinovaţi de asemenea fapte”, se mai precizează în document.
Durata întregii campanii este de o lună de la data semnării protocolului de colaborare, dar poate fi prelungită prin acte adiţionale.

Citit 2852 ori Ultima modificare Marți, 26 Martie 2019 11:02

5 comentarii

 • postat de Galatean
  Marți, 26 Martie 2019 13:59
  82.137.11.***
  După voturi se văd rezulatetele unor ţărani care au venit cu forţa de la ţară şi care ar creşte şi porc în curtea blocului.

  Cetăţeni gălăţeni cu lipsă de civilizaţie care sunt gata să se ia de gât de cei cu câini proprietate dar ignoră kkt la toţi câinii vagabonzi !!!

  Un oraş plin de.... nu am cuvinte.

  Zice Anda să aşteptăm să moară maidanezii... vreo 20 de ani....

  de parcă trebuie să stăm în kkt de câine sau muşcături de câine sau lătrat de câine noaptea timp de 20 de ani până mor câinii de bătrâneţe sau ţăranii care le plac kk de câine de bătrâneţe.

  Ruşine!

  Mai mergeţi în ţările civilizate, UE15, SUA, Canada, Australia !!!
  1
  14
  Raportează
 • postat de Anda
  Marți, 26 Martie 2019 11:15
  5.13.134.***
  Excelenta initiativa, sa speram ca va fi dusa la capat.
  Daca vor fi castrati multi dintre ei. in timp vor disparea de pe strazi / vor fi cazuri mult mai putine.
  10
  8
  Raportează
 • postat de cetglceglcetgl
  Marți, 26 Martie 2019 08:06
  194.102.208.***
  O boala incurabila a orasului si, totodata, masura crasa a NEcivilizatiei edililor... imi imaginez ce este la ei acasa.
  In caz ca se intampla (Doamne fereste ! !), cine va raspunde daca aceste javre mizere mutileaza sau ucid ele copii sau batrani, asa cum s-a mai intamplat ?!?...
  8
  13
  Raportează
 • postat de Galatean
  Marți, 26 Martie 2019 07:55
  82.137.11.***
  Obligaţia conform legii ESTE SĂ STRÂNGĂ TOŢI CÂINII FĂRĂ STĂPÂN DE PE STRĂZI !!

  şi dacă nu îi revendică nimeni, intro perioada clară de timp, să fie eutanasiaţi !!

  Liber pe străzi înseamnă kkt de câine pd străzi !

  Eu dacă am câine şi mă plimb, i-au amendă dacă face kk şi nu strâng, nu ???
  11
  15
  Raportează
 • postat de Teach
  Marți, 26 Martie 2019 06:25
  86.124.201.***
  ce isi mai doreste populatia?
  1. EUTANASIEREA cainilor bolnavi si/sau potential agresivi.
  2. amendarea persoanelor ce abandoneaza caini.
  3. publicarea listei cu numarul cainilor si zona de unde a fost ridicati deoarece acestea se fac din bani publici.
  4. strangerea cainilor din zona scolilor, gradinitelor si a parcurilor/locurilor de joaca.
  5. strangerea macar a 50% dintre caini acolo unde numarul lor ajunge la peste 5*(am vazut zone si cu 10-12 caini stransi la un loc.)
  5
  17
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.