Ia românească, sărbătorită pe întreg globul

Ia românească, sărbătorită pe întreg globul
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Credincioşii ortodocşi sărbătoresc, astăzi, Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătoare cunoscută în popor şi ca Drăgaica sau Sânzienele, când a fost instituită, în 2013, şi Ziua Universală a Iei, marcată de comunităţile româneşti din toată lumea. În calendarul popular, ziua de 24 iunie este cunoscută sub denumirea de Sânziene sau Drăgaica.

În această zi, din 2013, la iniţiativa comunităţii online La Blouse Roumaine, dedicată promovării iei româneşti, se sărbătoreşte şi Ziua Universală a Iei, marcată de comunităţile româneşti din toată lumea. Sărbătoarea „cămăşii cu altiţă”, cum mai este denumită ia, a fost iniţiată de comunitatea La Blouse Roumaine, care a dorit ca bluza tradiţională românească împreună cu tradiţia noastră moştenită din timpuri imemoriale, să devină un adevărat brand de ţară, recunoscut în întreaga lume. Chiar denumirea comunităţii, reprezintă de fapt titlul unui tablou realizat de pictorul francez Henri Matisse care realiza o imortalizare a iei româneşti – “La blouse roumaine”, 1940 – creaţia fiind expusă la Muzeul Naţional de Artă Modernă din Paris.

Ziua de 24 iunie coincide cu Sărbătoarea Sânzienelor, aluzie la faptul că în tradiţia noastră populară, acestea erau îmbrăcate în ii.

Citit 4908 ori Ultima modificare Luni, 24 Iunie 2019 17:04

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.