Protecţia Consumatorului goleşte rafturile

Protecţia Consumatorului goleşte rafturile
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* 1.200 de kilograme de alimente oprite de la vânzare *

Comisarii Protecţiei Consumatorului Galaţi au verificat până la sfârşitul lunii trecute 44 de magazine care vindeau alimente specifice sărbătorilor de iarnă. Au fost controlate 4.000 de kilograme de produse alimentare. Dintre acestea, 35,6 la sută – 1.400 de kilograme – au prezentat abateri de la legislaţia in domeniul Protecţiei Consumatorilor.

Dropsuri lipite

Dintre principalele abateri constatate, comisarii au reţinut în mod special expunerea la vânzare a produselor în ambalaje degradate, rupte, care nu asigurau integritatea produselor.

De exemplu, dropsurile prezentau modificari organoleptice – existau exemplare lipite din cauza umidităţii mari din mediul ambiant, iar ciocolata de menaj avea suprafaţa mată, albicioasă.

O… carne sau o îngheţată?

Nu era respectată vecinătatea produselor depozitate în spaţiul frigorific – de pildă, carnea de pasare se afla în acelaşi loc cu îngheţata. Nici termogramele nu erau completate la zi.

Nişte nuga veche…?

Erau expuse la vânzare, cu nonşalanţă, produse cu data limită de consum depaşită. Este cazul unor pulpe superioare de pui, preambalate, expirate din ziua anterioara controlului.

Au fost găsite nuga  expirata de opt zile,  prăjituri „Days” şi ciocolată „Twix”, prajitură „Fantezie” expirată de trei zile, diverse sortimente de ciocolată („Alaska”, „Swiss Rolls”, „Winx”, etc) în  afara termenului de valabilitate.

Capcană cu ciocolată

Frecvent întâlnită a fost lipsa elementelor de identificare – la carnea de pasăre nu exista eticheta sau era ilizibilă, ştrudelul nu avea termen de valabilitate.

Se practică la fel de bine şi informarea eronată a consumatorilor asupra denumirii produsului: produsele „tableta Novatini” şi „tableta Laura”  erau comercializate sub denumirea de „ciocolată”, iar produsul „ruladă cu frişcă” era de fapt un produs pe bază de grăsimi vegetale.

Produse arestate

Acţiunea de control s-a finalizat prin oprirea temporară de la vânzare a 1.100 de kilograme de produse, în valoare de 15.000 lei. Au fost definitiv oprite de la vânzare 90 de kilograme de produse în valoare de 708 lei.

Pentru abaterile constatate au fost date 47 de sancţiuni, dintre care 18 amenzi în valoare totală de 39.300 lei.

„În judeţul Galaţi au fost oprite de la funcţionare societăţile Ticridan SRL Tecuci, Drăgan Ion, Cometa Extim SRL”, confirmă comisarul Mărioara Gătej.

Să ştim

Sfaturi pentru cumpărători

Refuzaţi produsele care prezintă semne de alterare, modificări ale aspectului, culorii, ambalaje neetanşe. Verificaţi înainte de cumpărare  informaţiile înscrise pe  etichetă. Refuzaţi produsele care prezintă data durabilităţii minimale depăşită.

La cumpărarea produselor solicitaţi şi păstraţi bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriţi să reclamaţi calitatea sau siguranţă unui produs. Nu cumpăraţi produse alimentare de la persoane şi din locuri neautorizate.

Citit 1094 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.